Luleå blir grönare med ny vätgashubb


2022-08-17

Johan Svenningsson, VD Uniper Sverige, och Carina Sammeli, kommunalråd i Luleå, har tecknat en avsiktsförklaring vad gäller nästa steg i vätgasprojektet BotnialänkenH2.
Bild: Anette Persson
Johan Svenningsson, VD Uniper Sverige, och Carina Sammeli, kommunalråd i Luleå, har tecknat en avsiktsförklaring vad gäller nästa steg i vätgasprojektet BotnialänkenH2.

Uniper Sverige har ingått i en avsiktsförklaring tillsammans med Luleå kommun som ett led i att utveckla vätgasprojektet BotnialänkenH2.

Tillsammans med Luleå hamn, Luleå Energi, ABB och ESL Shipping planerar Uniper att etablera en regional vätgashubb i Luleå där vätgasen kan användas i den regionala processindustrin, omvandlas till elektrobränsle för fartygsbränsle eller exporteras fossilfri vätgas till industrin. BotnialänkenH2 syftar till att påskynda omställningen till ett hållbart samhälle i Luleå och Sverige.

– I den gröna omställningen av industrin är vätgas gjord av förnyelsebar energi en viktig del. Vätgasen kommer användas både i industrin och för transporter. Det är mycket glädjande att Uniper väljer Luleå som plats för sin vätgashubb, säger Carina Sammeli, kommunalråd Luleå.

Projektet är nu i en fas där Uniper ska identifiera ett lämpligt landområde i Luleå kommun för att kunna utvärdera i vilken omfattning BotnialänkenH2 kan realiseras. Under sommaren inledde Uniper en förstudie för att utvärdera tekniska förutsättningar, mark- och infrastrukturbehov.

– Avsiktsförklaringen med Luleå kommun är ett viktigt steg i arbetet med att etablera BotnialänkenH2. Luleå Hamn är en central del i projektet med dess strategiska plats och uppgift, vilket gör det möjligt att utveckla logistikkedjor, såväl regionalt som i Europa. Samtliga parter i projektet spelar en viktig roll för att projektet ska blir verklighet, tillsammans utgör vi hela värdekedjan från producent till kund. Nu inleder vi nästa steg i vår resa mot att förverkliga BotnialänkenH2, säger Johan Svenningsson, Vd för Uniper Sverige.


Källa: Uniper