Saab får svensk beställning på torpedtub för ytstridsfartyg


2022-05-25

Bild: Saab

Saab har fått en beställning från Försvarets Materielverk (FMV) på en ny torpedtub för lätta torpeder. Ordervärdet är cirka 150 miljoner kronor, med möjlighet till utökad omfattning av antalet tuber. Leveranser kommer att ske 2023-2024.

Den nya torpedtuben får benämningen Tub m/20 inom den svenska försvarsmakten och kommer att ersätta den tub som idag används på marinens korvetter.

– Den nya torpedtuben kommer att lyfta och framtidsäkra Sveriges förmåga att operera lätta torpeder från ytfartyg och stärka landets ubåtsjaktförmåga, säger Niclas Kolmodin, chef för Saabs affärsenhet Underwater Systems.

Tub m/20 är utformad för att uppfylla framtida behov och möjliggör exempelvis större torpedlast och ger användaren enklare hantering vid lastning och lossning. Utskjutningssystemet har utvecklats för att ge ökad tillgänglighet och möjlighet att systemövervaka tuben från den marina stridsledningscentralen. Saab utvecklade den nya torpedtuben i samband med att Finland beställde Torpedsystem 47 till finska marinens Pohjanmaakorvetter.


Källa: Saab