Cinis Fertilizer säkrar elanslutning till första produktionsanläggningen


2022-05-18

Skiss över produktionsanläggning i Köpmanholmen (bilden är en illustration).
Bild: Cinis Fertilizer
Skiss över produktionsanläggning i Köpmanholmen (bilden är en illustration).

Cinis Fertilizer har tecknat avtal med E.ON Energidistribution om elanslutning till bolagets första planerade produktionsanläggning för miljövänligt kaliumsulfat. Anläggningen i Köpmanholmen ska drivas av fossilfri el och bli den första i världen som producerar ett cirkulärt mineralgödsel av restprodukter från massabruk och elbilsbatteritillverkning.

Cinis Fertilizer planerar byggnationen av sin första produktionsanläggning för fossilfritt och cirkulärt kaliumsulfat i Köpmanholmen, söder om Örnsköldsvik. Nu har bolaget slutit avtal om elanslutning till anläggningen med E.ON Energidistribution. Anslutningsavtalet säkrar Cinis Fertilizers beräknade behov av drygt 7MW elektricitet.

– Hela vår affärsidé bygger på miljövänlig mineralgödselproduktion utan utsläpp. Tillgång till fossilfri el en är en viktig pusselbit i detta och vi ser fram emot att samarbeta med E.ON i det fortsatta arbetet för att etablera vår första anläggning i Köpmanholmen, säger Jakob Liedberg, VD och grundare av Cinis Fertilizer.

Elanslutningen ska vara färdigställd i god tid till driftsättningen av produktionsanläggningen som beräknas ske under andra halvan av 2023.

– Det här är ännu ett exempel på att E.ON möjliggör den gröna industriella revolutionen i Norrland. Det är en stor och viktig anslutning som både bidrar till en innovativ lösning och en hållbar tillväxt i kommunen men också till nya arbetstillfällen, i den kommande produktionsanläggningen men också i arbetet med att ansluta den, säger Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution.

Avtalet innebär att E.ONs tillstånds- och förberedelsearbete nu kan inledas. För Cinis Fertilizers del fortsätter arbetet med etableringen av den planerade produktionsanläggningen i Köpmanholmen.

– Stora etableringar av detta slag kräver samverkan mellan flera olika aktörer. Avtalet om elanslutningen har nu tagit oss ett viktigt steg närmare slutmålet om en stor produktionsanläggning och nya arbetstillfällen i kommunen, säger kommunalrådet Per Nylén (S).


Källa: Cinis Fertilizer