Epiroc släpper nya versioner av borriggarna SmartROC T35 and T40


2022-05-13

Bild: Epiroc

Nu lanserar Epiroc nya versioner av borriggarna SmartROC T35 och T40, och stärker därmed sitt erbjudande inom segmenten anläggning och stenbrott. Uppdateringen innebär en rad nyheter och tillval som gör modellerna bättre utrustade än någonsin. Tack vare smart teknologi och utvecklade automationslösningar, kan riggarna nu erbjuda mer hållbara och användarvänliga lösningar. SmartROC T35 och T40 kommer att finnas tillgängliga för beställningar från och med maj 2022.

Nya SmartROC T35 och T40 är utrustade med en förbättrad varvtalskontroll. Den nya intelligensnivån skapar ännu bättre bränsleeffektivitet med upp till fem procent, vilket i sin tur ger lägre kostnader och mindre miljöpåverkan. Detta är en av alla nya, smarta funktioner som stärker modellernas klassledande positioner.

– Denna produktuppdatering erbjuder våra kunder en mängd värdefulla funktioner och tillval, som i sin tur möjliggör mer drifttid och därmed också högre produktivitet. Med operatören i fokus har vi sett till att dessa modeller erbjuder fantastiska teknologiska lösningar som också är enkla att använda, säger Ulf Gyllander, global produktchef på Epiroc.


Smart teknologi och utvecklade automationslösningar
SmartROC T35 och T40 erbjuder många smarta funktioner som skapar lösningar för automation och hållbarhet. Detta i sin tur genererar en ökad stabilitet och ökad produktivitet.

Båda modellerna erbjuder självdiagnostiska möjligheter, vilket innebär en mer effektiv felsökningsprocess och ökad drifttid. En annan smart lösning är möjligheten att automatiskt addera borrstänger under borrning. När hålet är komplett så flyttas borrstålen, med marginell hjälp från operatören.


Användarvänliga system och enheter
Den nya 15-tums pekskärmen med ett nytt, intuitivt och grafiskt användargränssnitt (GUI) gör det lätt att snabbt justera borrparametrar. Båda kameror samt bakre och främre stödbenet, är nu integrerade med skärmen, vilket tar bort behovet av en ytterligare skärm.


Realtidsdata under borrning
Under borrning med SmartROC T35 och T40 finns det möjlighet för operatören att ta del av borrdiagnostik, via Measure While Drilling (MWD). Datan exporteras sedan till ROC Manager via Certiq, USB eller Wi-Fi, och blir ett underlag för analys innan beslut om sprängning tas.

– Utöver alla dessa nya funktioner som ryms inom uppdateringen, så har vi även många nya tillval att erbjuda. Några exempel är en ny högtryckstvätt, extrabelysning och Measure While Drilling live, vilket gör det möjligt att samla in data under borrning. Det är ingen överdrift att dessa borriggar nu är bättre utrustade än någonsin, säger Ulf Gyllander, global produktchef på Epiroc.


Högre produktivitet
De nya modellerna erbjuder ett nytt, 12 procent större brythjul, vilket minskar slitage på matarvajern då den inte behöver böjas lika mycket som tidigare. Matarvajern och brythjulet kommer därmed att hålla längre och ge reducerade kostnader. Detta innebär mer drifttid och färre timmar för underhåll, och därmed en högre produktivitet – jämfört med tidigare modeller. Drifttiden optimeras även tack vare nya sensorer för mataren, som nu är monterade på mer skyddande områden med mindre risk för skador.

Nya SmartROC T35 och T40 kommer att finnas tillgängliga för beställningar från och med maj 2022.


Källa: Epiroc