Laser Machining lanserar handhållen lasersvets från IPG


2022-05-11

Micke Bergman och Tim Smith från Laser Machining bredvid nya Light Weld från IPG Photonics.
Bild: Elmia
Micke Bergman och Tim Smith från Laser Machining bredvid nya Light Weld från IPG Photonics.

Den lanserades i USA för ett år sedan. Har visats en gång på mässa i Europa och nu för första gången i Sverige. Det handlar om den handhållna lasersvetsen Light Weld som Laser Machining visar under Elmia Svets och Fogningsteknik.

En liten sensation. Så beskriver Tim Smith, vd på Laser Maching, den handhållna lasersvetsen från IPG Photonics. Varför är det en sådan sensation? Jo, det är den allra första handhållna lasersvetsen som är CE-godkänd – och den visas för första gången i Sverige på Elmia Svets och Fogningsteknik.

– Tidigare har det varit svårt rent tekniskt att få till en liten, kraftfull och säker svets. Särskilt säkerheten är viktigt och den här kan bara svetsa om den har kontakt med ytan, säger Tim Smith.


Perfekt svetsning direkt
Versionen som Laser Machining visar på Elmia Svets och Fogningsteknik är utrustad med såväl lasersvets som laserrengöring. IPG har även en modell som endast har lasersvets samt en med något längre räckvidd för laserstrålen.

Oavsett modell är fördelarna desamma; snabbhet, mångsidighet, flexibilitet och enkelhet. För att nämna några. Light Weld är till exempel fyra gånger snabbare än en TIG-svets och går dessutom att använda på ett stort antal material.

– Finessen med lasersvetsen är att den är så enkel att använda. Även någon som aldrig har hållit i en svets tidigare kan göra perfekt svetsning direkt. Den är lämplig för alla som svetsar i stål, aluminium, rostfritt, ja även koppar och klarar 85 procent av de svetsbehov som industrin har. Dessutom krävs det minimalt med efterbehandling, säger Tim Smith.


Snabbt stort intresse
Laser Machining fick sin första leverans av Light Weld bara en vecka före Elmia Svets och Fogningsteknik och intresset har varit skyhögt sedan dess. Tim Smith berättar att flera kunder har sett Light Weld på Youtube och därefter letat febrilt efter var den går att få tag på.

– Så fort vi lanserade den på vår hemsida blev det ett jättestort intresse. Det är många som sökt efter produkten och flera kunder som vi träffat här på Elmia Svets och Fogningsteknik har sagt att de ska ha en, säger han.


Källa: Elmia