SKF investerar i ett nytt center i Kiruna för rekonditionering av lagerenheter


2022-04-29

Rekonditionering av Lager.
Bild: SKF
Rekonditionering av Lager.

Janne Westerlund chef för teknik, tjänster och lösningar för den industriella marknaden i Sverige.
Bild: SKF
Janne Westerlund chef för teknik, tjänster och lösningar för den industriella marknaden i Sverige.

SKF tar nu det första spadtaget för en ny serviceenhet, Circular Economy Center, i Kiruna som kommer att serva industrin med rekonditionering av lagerenheter, lager, lagerhus, tätningar och smörjsystem. Det är företagets andra enhet i Sverige som man nu uppför som ett svar på den ökade industriella efterfrågan i regionen.

Rekonditioneringen ökar livslängden på lagren och ger betydande miljöfördelar. Beroende på graden av bearbetning kan koldioxidavtrycket för ett rekonditionerat lager vara upp till 90% lägre jämfört med att tillverka ett nytt. Rekonditioneringen innebär lägre totalkostnader för kunden men framförallt ökade material- och miljöfördelar.

SKF har sedan flera år erbjudit rekonditionering av lager. Men för två år sedan etablerades enheten Circular Economy Center i Göteborg, som även rekonditionerar lagerhus, lagerenheter, tätningar och smörjsystem i syfte att ge kvantifierbara miljö och prestandaförbättringar för kunden. Efterfrågan av tjänsterna har ökat med faktor fyra på bara två år. Företaget har därför beslutat att även etablera ett center i Kiruna som andra enhet i Sverige i syfte att serva kunder i Kiruna, malmberget och norra Sverige inom gruv-, stål-, järnvägs- och pappersindustrin.

– Kombinationen av hållbara produkter och tillhörande värdeskapande tjänster för att minska miljöpåverkan och öka tillgängligheten efterfrågas i allt högre grad och vi vill därför med etableringen öka vår närvaro i Kiruna för att komma närmare våra kunder, säger Janne Westerlund chef för teknik, tjänster och lösningar för den industriella marknaden i Sverige.

SKF har sedan tidigare en serviceenhet i Kiruna och Gällivare som omfattar 20 anställda som servar industrin med avancerad tillståndskontroll och mekaniska underhållstjänster för ökad driftsäkerhet. I den nya byggnationen har företaget har tagit höjd för att kunna växa ytterligare, bland annat genom fokus på kundnära rekonditionering och utbildningar, i en region som spås gynnsam tillväxt.

– Vi bygger för att växa till 32 anställda i Kiruna vilket är en 50 procentig ökning av verksamheten, säger Janne Westerlund.

Investeringen omfattar 16 miljoner kronor och den nya byggnaden förväntas stå klar under första kvartalet 2023.


Källa: SKB