Försvarets Materielverk beställer nytt lavettsystem till Gripen för 400 miljoner


2022-04-27

Gripen E.
Bild: Saab
Gripen E.

Saab har mottagit en beställning från Försvarets Materielverk (FMV) avseende utveckling och integration av nytt lavettsystem till Gripen C/D och Gripen E. Ordern, värd cirka 400 miljoner kronor, bokades under första kvartalet.

Beställningen omfattar utveckling och integration av nytt lavettsystem för jaktrobotar och motmedelsfällare på Gripen C/D och Gripen E. Kontraktet innehåller även optioner för senare seriebeställning av lavettsystem.

Lavetterna kan integreras på befintliga varianter av vapenbalkar och kan bära samtliga i dag kända jaktrobotar för Gripen.

– Integrationen av det nya lavettsystemet är en viktig komponent för att säkerställa fortsatt hög tillgänglighet för Gripensystemet. Efter leverans kommer underhållet av lavettsystemen att ske i Sverige, vilket ytterligare bidrar till en robust materielförsörjning till våra kunder, säger Åsa Schöllin, chef för affärsenheten Gripen Sustainment.

Lavetten monteras på flygplanets vapenbalkar och innehåller en avancerad koppling mellan flygplanet och de vapen som finns monterade på lavetten.


Källa: Saab