Framgångsrikt samarbete inom automatisering när ny packlinje invigs


2022-03-03

Packlinje Gladpack i Spaljistens anläggning i Åseda.
Bild: Spaljisten
Packlinje Gladpack i Spaljistens anläggning i Åseda.

Efter ett intensivt flerårigt projekt i samarbete mellan Spaljisten och Automationsteknik invigs den världsunika packningslinjen Gladpack den 2 mars i Spaljistens anläggning i Åseda.

Spaljisten investerar för tillväxt genom utökad kapabilitet och kapacitet. Ett led i att effektivisera och digitalisera produktionsprocesserna är en högautomatiserad packningslinje Gladpack. Detta är nu framgångsrikt implementerat i Spaljisten i samarbete med Automationsteknik. Packningslinjen kommer att stödja den ökade produktionskapacitet som färdigställandet av en ny folieringslinje HGL II under andra halvåret 2022 i Spaljistens produktion kommer att möjliggöra.

Spaljisten och Automationsteknik har ett långt affärsmässigt samarbete som började redan 2008 och som främjar båda parter vad gäller lönsam tillväxt och konkurrenskraft på marknaden.

– Partnerskapet mellan Spaljisten och Automationsteknik är välbalanserat. Vi gör varandra tveklöst bättre. Invigningen av Gladpack är en viktig milstolpe på Spaljistens tillväxtresa – en tillväxtresa som behöver ske hållbart, lönsamt och inkluderande. Vi ser fram emot många år av vidareutveckling av verksamheten tillsammans med Automationsteknik, säger Spaljistens VD Fabio Pedrazzi.

– Att vi nu förlänger vårt samarbetsavtal ytterligare 3 år bevisar att det är väl fungerande samarbete för båda parter. Jag är övertygad om att både Spaljisten och Automationsteknik kommer kunna möta dagens och framtidens krav från marknaden i våra båda branscher genom detta samarbete, säger Automationstekniks VD Jonas Fischer.

Genom affären har parterna tillsammans hittat nya sätt att utveckla och förbättra samarbetet. För 5 år sedan påbörjades planeringsarbetet för den högautomatiserade packlinjen på Spaljisten. De första 3 åren ägnades åt att diskutera behov och möjligheter tillsammans med Automationsteknik och de senaste 2 åren har ett ständigt bygg- och implementeringsarbete pågått.

– Det krävdes 23 olika versioner av skisser innan tillverkningen kunde påbörjas, säger Tomas Lundberg som varit projektledare i projektet.

Den nya packningslinjen har förmågan att paketera allt från små till stora partier i en mängd olika storlekar och möjliggör packning av upp till 15 paket per minut, vilket är oerhört snabbt. På linjen arbetar 18 robotar i anslutning till en dubbelportal. Även sättet som materialet kommer fram till linjen är automatiserat – för detta används TEXO-banor som sträcker sig genom nästan hela produktionen. Tack vare en högre grad av automatisering minskar belastningen på personalen.

Packingskapaciteten på Gladpack kan nå upp till 900 paket i timmen, vilket jämfört med Spaljistens tidigare kapacitet på 420 paket i timmen är en rejäl ökning. Dessutom kommer den nuvarande packlinjen att stanna kvar i drift.

Förutom företagsledning och tekniker har flera maskinoperatörer från Spaljisten varit involverade tidigt i arbetet. De har medverkat med mycket värdefull kunskap om arbetssätt och insikter om tekniska behov. Operatörerna har också starkt bidragit till att säkerställa en god arbetsmiljö.

Den nya Gladpack-linjen är snabb, stabil och säker. Det ger möjlighet att hantera utökade volymer och hantering av nya kartonglösningar. En högautomatiserad packningslinje av denna typ är unik i Spaljistens bransch och har redan väckt intresse för besök från Spaljistens partners. Allt detta ligger i linje med Spaljistens strategiska fokusområden och är ett stort steg närmare att bli ett miljardbolag innan 2026.

Automationsteknik har en tydlig tillväxtplan och har startat upp ett flertal kontor under de senaste åren. Under hösten sker ytterligare en etablering med nytt kontor i Växjö.


Källa: Spaljisten