Spetsutbildning ska möjliggöra högskolepoäng för gymnasieelever


2022-01-24

Kärrtorps gymnasium kommer att erbjuda en spetsutbildning på teknikprogrammet. Utbildningen kommer att ha riksintag och är sökbar för elever i hela Sverige.

Den nya spetsutbildningen har sin bas i Teknikprogrammets designinriktning och vänder sig till elever som är intresserade av teknik och samhällsvetenskap. Utbildningen har ett nära samarbete med KTH och verksamma teknikföretag vilket innebär att eleverna kan läsa högskolepoäng redan på gymnasiet och få kontakt med framtida arbetsgivare. Hållbar systemdesign är i fokus.

De första eleverna välkomnas höstterminen 2022.


Vad kommer spetsutbildningen på Kärrtorps gymnasium att erbjuda?
Kärrtorps gymnasiums spetsutbildning har sin bas i Teknikprogrammets designinriktning och vänder sig till elever som är intresserade av teknik och samhällsvetenskap och som vill vara med och forma ett modernt och hållbart samhälle.

Utbildningen ger eleverna ett helhetsperspektiv med fördjupade kunskaper i teknik och förståelsen för hur samspelet mellan teknik och människa är avgörande i utformningen av smarta och hållbara tekniska lösningar för framtidens utmaningar.

Centralt i utbildningen är det nära samarbetet med KTH och de verksamma teknikföretagen. Teori och praktik knyts samman och eleverna får tillgång till den senaste forskningen och möjlighet att ta del av konkreta exempel på teknikutveckling i mötet med verksamma forskare och tekniker. Utbildningen är framtagen och anpassad för att möjliggöra samarbeten med KTH och teknikföretagen.


Vad är målet med Kärrtorps gymnasiums Spetsutbildning Teknikprogrammets inriktning hållbar systemdesign?
Utbildningen ska ge eleverna de kunskaper, verktyg och praktiska erfarenheter de behöver för att med kreativitet och teknisk innovationskraft kunna skapa förutsättningar för en smart och hållbar samhällsutveckling.

Utbildningen ska ge förutsättningar för ett helhetsperspektiv och eleverna ska tillägna sig kunskaper i såväl teknik- och naturvetenskap som i samhällsvetenskap, humaniora, entreprenörskap och kommunikation.

Utbildningen ska erbjuda ett lustfyllt lärande med ett väl genomtänkt innehåll som motiverar eleverna till kreativitet och innovation och prövandet av ny kunskap.

Efter avslutad utbildning ska eleverna vara väl rustade för spännande och viktiga utmaningar, oavsett om det handlar om att gå vidare till fortsatta studier och forskning inom eller till rekryterande teknikföretag.


Källa: Stockholms stad