1 miljon euro till finska universitet ska stödja den kemiska industrin


2021-12-20

Bild: Neste

Neste donerar sammanlagt 1 miljon euro till universitet i Finland för att stödja forskning och utbildning i den kemiska industrin samt för att stärka samarbetet mellan industrin och den akademiska världen. Donationen går till Aalto-universitetet och till Åbo Akademi, som Neste har långsiktiga strategiska samarbeten med. Förutom det utökade samarbetet (antalet strategiska projekt samt storlek av dem) var ett kriterium för valet av donationsmottagare andelen examinerade från dessa universitet som rekryterats till Nestes innovations aktiviteter.

Donationerna går till utbildningsområdena för teknik vid Aalto-universitetet och vid Åbo Akademi. Samarbetet med Aalto-universitetet och Åbo Akademi fokuserar på att utveckla hållbara lösningar inom sektorerna för energi och kemi. Dessa områden är centrala för Nestes strategiska utveckling.

– Nestes framgångar är djupt rotade i innovationskraft, djärvhet och långsiktig systematisk forskning och utveckling. Vårt omfattande samarbete med universitet sammanför ledande branschexpertis med forskning på hög nivå. Detta gör att vi kan hitta lösningar på globala utmaningar som gagnar samhället på lång sikt. Med vår donation vill vi också visa vår uppskattning till att universiteten tillhandahåller kvalificerad utbildning, tillgänglig för alla. Därmed säkerställs mångfald och kvalitet på talanger och expertis även i framtiden, säger Lars Peter Lindfors, Senior Vice President, Innovation, Neste.

Effekten av Nestes donation förstärks av finska statens kampanj för motfinansiering av universitet 2020–2022.

Neste har en lång historik av att stödja och samarbeta med utbildningssektorn på olika nivåer. Företaget erbjuder varje år sommarpraktik för ungefär 350 unga människor i Finland. Neste samarbetar också med universitet och högskolor genom ett stort antal forskningsprojekt och erbjuder möjligheter för examens- samt doktorsarbeten.


Källa: Neste