Nytt samarbete ska skapa helt elektrisk verksamhet för gruvdrift med nollutsläpp


2021-12-20

Bild: ABB

Den globala teknikledaren ABB har tillkännagett att man samarbetar med Amazon Web Services (AWS) för att snabba upp implementeringen av ny och hållbar teknik inom gruvdrift. De två företagen skapar lösningar för digitalt integrerade, helt elektriska lösningar för att göra det lättare att möta branschens målsättning om nollutsläpp.

Redan vid den första demonstrationen integrerades ABB Ability Operations Management System (OMS) på AWS med det molnbaserade datainsamlingssystem som används av MEDATech, som utvecklar drivlinor för tunga elfordon. Telemetridata, inklusive batteristatus och laddningshastighet, överfördes i realtid från MEDATechs första helt elektriska truck – sammankopplad med ABB:s pilotlösning för snabbladdning, ABB Ability eMine FastCharge – samtidigt som dessa data skyddades med hjälp av AWS IoT-tjänster (Internet of Things). Teamet använde insamlad data för att utföra en produktionsoptimering i realtid för teständamål, vilket demonstrerades vid MINExpo i Las Vegas i september 2021.

Den här typen av sömlös digital integrering av elektrisk utrustning i industriell verksamhet blir allt viktigare för att kunna optimera schemaläggning och planering och på så sätt effektivisera driften. Batteridrivna elfordon och tillhörande laddningsinfrastruktur utgör både en utmaning och en möjlighet när branschen nu åtar sig att minska koldioxidutsläppen såväl som resurs- och energiförbrukningen.

ABB och AWS visar också på lösningens skalbarhet. AWS gör det möjligt för OMS att samla in, lagra, bearbeta och analysera driftsdata från stationär och mobil utrustning och skala försörjningen dynamiskt för att möta verksamhetens behov. Den nya lösningen ABB Ability™ eMine baseras på tillförlitliga och standardiserade utbyten av utrustning och processdata för effektiv integrering av elektriska och digitala system hela vägen från gruva till hamn. ABB förenklar integrering för gruvoperatörer genom en samarbetsbaserad och interoperativ metod som bygger på AWS, vilket eliminerar kundens behov av att investera i och administrera en infrastruktur på plats.

– I samband med den digitala transformation och arbetet för att minska koldioxidutsläpp inom industrin söker kunder helhetslösningar för att optimera driften, förklarar Flemming Kongsberg, chef för Global ISV Alliances på AWS.
– ABB, MEDATech och AWS har tillsammans visat en helt integrerad lösning för gruvdrift som kombinerar data från elfordon och driften i syfte att maximera deras effektivitet och bidra till att uppfylla bolagens hållbarhetsmål. Vi är glada och stolta över detta samarbete för att leverera denna lösning till våra kunder över hela världen, en lösning som är flexibel, skalbar och säker tack vare att den är molnbaserad.

– Vi är medvetna om att OEM-tillverkare av datalösningar och gruvbolag tillsammans behöver se till att övergången till elektrisk drift sker smidigt och framgångsrikt, säger Darren Mueller, Director of Sales and Marketing på MEDATech Engineering.
– Det fristående telematiksystemet på fordonsnivå som vi har utvecklat har stöd för AWS och ABB:s lösningar. Det innebär att gruvbolag har tillgång till de fordonsdata de behöver i realtid för att kunna fatta viktiga beslut. Gruvoperatörerna har full kontroll över informationen, inklusive analysdatabaserad modellering för ökad produktivitet, mer maskintillgänglighet genom prediktivt underhåll och bättre kraftanvändning. Vi har samarbetat med ABB i över fem år med elektrifiering av gruvprocesser och lösning, inklusive högeffektsladdning och elfordonsbaserade simuleringar av gruvdrift. AWS utgör den sista biten i det här pusslet när vi går vidare i vårt samarbete för att minska koldioxidutsläppen.

– En framgångsrik övergång till fullständigt digitaliserad, automatiserad och elektrifierad drift bygger på samarbete och vi har visat hur ABB och AWS, i det här fallet tillsammans MEDATech, genom sina respektive förmågor kan förverkliga visionen om nollutsläpp, säger Max Luedtke, ABB:s Global Head of Mining för Process Industries.
– Tillsammans kan vi åstadkomma praktiska resultat som hjälper gruvbolag att uppfylla bransch- och hållbarhetsåtaganden. Det är av central vikt att få tillgång till och kunna analysera data från elektrisk utrustning via en öppen, standardiserad plattform på ett säkert och tillförlitligt sätt. Genom att laddning blir en del av processen möjliggörs mer exakt planering och schemaläggning, vilket in sin tur underlättar att uppfylla och till och med överträffa produktivitetsmål.

Med över 130 års erfarenhet av gruvbranschen har ABB lanserat ABB Ability eMine, en portfölj av elektrifieringstekniker som möjliggör en helt eldriven gruvdrift från gruva till hamn och som är integrerad med digitala tillämpningar och tjänster för att övervaka och optimera energianvändningen. Systemet kan elektrifiera all gruvutrustning från brytning och lastning till uppfordring och materialhanteringoch och hela processdelen.

ABB:s digitala applikationer kan även kombineras vidare med AWS avancerade tjänster i syfte att förenkla processer och integrera befintlig utrustning, processinstallationer och driftsteknik. ABB och AWS fortsättera att samla in och analysera fordonsdata under trucktestningen – det slutgiltiga målet är att implementera systemet i en riktig gruvmiljö – som ett led i ett eMine™-projekt.  Efter att ha påvisat genomförbarheten med MEDATechs batteridrivna elfordon kommer fokus att ligga på digital interoperabilitet genom att lösningen skalas upp till omfatta andra gruvresurser, mobila såväl som stationära, och på att hantera beroenden dem emellan för att optimera den övergripande processeffektiviteten.



Källa: ABB