Värme och viktiga samtal på Ståldagen


2021-12-03

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) samtalade med Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, på Ståldagen 2021.
Bild: Pia Nordlander
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) samtalade med Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, på Ståldagen 2021.

Ståldagen 2021 bjöd på viktiga och stundtals heta samtal om industrins roll i klimatomställningen och omställningens möjligheter att stärka konkurrenskraften. Talarna på scenen vittnade om vikten av att våga gå i frontlinjen för omställningen, lyssna till kunder som efterfrågar fossilfria lösningar och vårda samtalet mellan industrin och politiken.

En av talarna under Ståldagen den 1 december var den nyblivne näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S), i ett samtal med Annie Lööf om tillit mellan industri och politik. Näringsministern talade bland annat om den marknadsdrivna omställningen.

– Vi får vara ohyggligt tacksamma i Sverige, att vi är så marknadsdrivna, att vi är så konkurrenskraftiga. Vi skriker inte på någon annans hjälp för att klara den här omställningen utan vi säger, se bara till att vi inte får försämrade konkurrensvillkor av EU eller genom statsstöd i andra länder. Och det är ju en fantastisk styrka, att vi gör detta på marknadsmässig grund, konstaterade Karl-Petter Thorwaldsson.

Thorwaldsson lyfte även vikten av att identifiera viktiga frågor i tid för att inte vara för sent ute när det kommer till att påverka politiken och lyfte Ståldagen som ett gott exempel på hur man som bransch kan jobba tillsammans för att identifiera de frågor som är, och kommer bli, särskilt viktiga.

– Ståldagen är ju en institution där man kan diskutera om utvecklingen i branschen regelbundet, det finns flera andra sådana som är jättebra tillfällen att kunna göra det även när det inte är en akut fråga. Det tror jag är jätteviktigt, sa Karl-Petter Thorwaldsson.

– Jag ska göra allt jag kan, men här behöver näringslivet samla sig och peka ut det som är allra, allra viktigast att ta tag i, sa Karl-Petter Thorwaldsson.

Och under dagen pekade flera av talarna, från stålindustrin övriga näringslivet och finanssektorn, ut just de prioriterade områden som kräver politiska beslut och nära samverkan med industrin för att omställningen ska rulla vidare i högt tempo.


Källa: Jernkontoret