Serieleveransfasen inledd för Gripen E till Brasilien och Sverige


2021-11-25

Gripen E flygplan i Linköping.
Bild: Saab
Gripen E flygplan i Linköping.

Saab höll den 24 november ett högnivåmöte med brasilianska och svenska myndigheter för att visa upp de sex första serieproducerade exemplaren av stridsflygplanet Gripen E, som lämnat fabriken och gått in i leveransfas. Delegater från de båda länderna gick dessutom igenom gemensamma aktiviteter som Gripen E-programmet kan dra fördel av.

I mötet deltog Brasiliens flygvapenchef general Carlos de Almeida Baptista Junior, Sveriges flygvapenchef generalmajor Carl-Johan Edström, Saabs VD och koncernchef Micael Johansson och Jonas Hjelm som är chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

– Leveranserna är viktiga för vår förmågetillväxt och försvaret av Sverige. Med JAS 39 E Gripen kommer svensk försvarsförmåga öka, och vi kan bygga ett starkare och taktiskt överlägset Flygvapen i varje situation, säger Carl-Johan Edström, Sveriges flygvapenchef.


– Jag är glad att kunna vara med vid det här viktiga steget i leveransprocessen av Gripen F-39. Flygplanet kommer att leda utvecklingen av det brasilianska flygvapnets stridsförmåga. Projektet innebär en ny teknologisk nivå för Brasilien och är en mycket viktig del i utvecklingen av vår industriella försvarsbas, säger Brasiliens flygvapenchef Carlos de Almeida Baptista Junior.


– Med de här fyra flygplanen till det brasilianska flygvapnet och två till det svenska är serieleveransfasen igång, vilket är ett mycket stort steg inom Gripenprogrammet. Det visar att vi har en mogen produkt och att vi uppfyller våra kontraktsåtaganden, säger Micael Johansson, Saabs VD och koncernchef. 

–Vi har lyckats med detta tack vare vårt smarta sätt att jobba, innovativa produktionsteknologi och nära samarbete med våra kunder.

Under besöket visade Saab upp ett flertal serieproducerade flygplan och provflygplan. Besökarna fick också testa den nya Gripensimulatorn och se en flyguppvisning med svenska och brasilianska Gripenflygplan.


Källa: Saab