Avioniq expanderar verksamheten i Kista


2021-11-18

Bild: Avioniq

Mikael Grev, VD, Avioniq.
Bild: Avioniq
Mikael Grev, VD, Avioniq.

Patric Lavén, produktledare för bland annat SIMULAR, en kostnadseffektiv och hypermodern flygsimulator baserad på Avioniqs flyg- och robotmodeller.
Bild: Avioniq
Patric Lavén, produktledare för bland annat SIMULAR, en kostnadseffektiv och hypermodern flygsimulator baserad på Avioniqs flyg- och robotmodeller.

Stefan Svensson, Senior Software Engineer, Avioniq.
Bild: Avioniq
Stefan Svensson, Senior Software Engineer, Avioniq.

En flygande start i rollen som underleverantör åt försvarsindustrin. Mjukvarutillverkaren anställer två nya medarbetare för att möta efterfrågan på AI-baserade beslutsstöd för stridspiloter och flygstridsledare samt ge extra kraft till utveckling av framtida produkter.

Avioniq avrundar inom kort sitt första år som underleverantör åt försvarsindustrin. 2021 har hittills dominerats av en framgångsrik marknadsintroduktion av Rattlesnaq, Avioniqs AI-baserade beslutsstöd för stridspiloter och flygstridsledare. För att möta efterfrågan och samtidigt behålla fart och kraft i arbetet med kommande produkter anställer mjukvarutillverkaren två nya medarbetare till verksamheten i Kista.

– 2021 har inneburit en flygande start för oss i rollen som underleverantör åt försvarsindustrin. Vi arbetar för fullt med kundleveranser och har samtidigt ett antal nya produkter på väg i vår pipeline. Därför är det viktigt att redan nu tillföra nya resurser med rätt kompetens till utvecklingsteamet här i Kista. Vi är väldigt glada över att välkomna Patric Lavén och Stefan Svensson till teamet, säger Mikael Grev, VD, Avioniq.

Patric Lavén kommer från en karriär som stridspilot i Flygvapnet, chef för den operativa sektionen på Flygvapnets luftstridssimuleringscentrum (FOI/FLSC) och civilpilot. Lavén förstärker ytterligare den omfattande flygförarkompetensen som är Avioniqs signum. Han tar rollen som Produktledare för bland annat SIMULAR, en kostnadseffektiv och hypermodern flygsimulator baserad på Avioniqs flyg- och robotmodeller.

– Avioniq har unik expertis och revolutionerande produkter som erbjuder nya möjligheter att öka den operativa effekten för stridsflyg och flygledningssystem. Jag ser fram emot att vara en del av Avioniqs team och att fortsätta utveckla nuvarande och framtida produkter. Som stridspilot i grunden vet jag vikten av att systemanvändaren måste vara i fokus och vill med denna filosofi hjälpa till och stötta våra kunder i deras verksamhet, säger Patric Lavén.

Stefan Svensson är en erfaren mjukvaruutvecklare, även han med bakgrund hos FOI/FLSC. Svensson ansluter till Avioniq som Senior Software Engineer och kommer att ha en nyckelroll i utvecklingen av AqLab, Avioniqs programvara för flyg- och robotmodellkonfigurering. Han kommer även att stötta Patric Lavén i utvecklingen av SIMULAR.

– Flygsimulatorns roll i det moderna stridsflyget blir allt viktigare. Dels är den ett effektivt och säkert utbildnings- och övningsverktyg, dels är den i stigande grad betydelsefull ur ett globalt miljöperspektiv. Varje simulatorpass som ersätter ett eller flera flygplan i luften ger Försvarsmakten ett minskat fotavtryck i miljön, säger Stefan Svensson.


Källa: Avioniq