Scandinavian Biogas utvidgar avtalet med holländska tankstationskedjan Rolande


2021-10-27

Rolande biogas.
Bild: Scandinavian Biogas
Rolande biogas.

Scandinavian Biogas har utvidgat avtalet med holländska gasdistributören Rolande om leveranser av avfallsbaserad flytande biogas (Bio-LNG) till Rolandes distributionsnät av tankstationer. Rolande förser idag kunder via ett nätverk av 20 tankstationer spridda över Nederländerna, Belgien och Tyskland med fordonsgas. Det är främst lastbilar som tankas med flytande naturgas (LNG) och flytande biogas (Bio-LNG). För Scandinavian Biogas ersätter avtalets volymer ett tidigare publicerat avtal.

I alla dessa marknader finns en växande efterfrågan hos främst åkerier som vill köra med förnyelsebara bränslen. Idag är den mesta fordonsgasen på kontinenten fossil naturgas men kunder och distributörer ställer efter hand allt högre krav på mer och mer inblandning av förnyelsebar biogas i bränslet.


Första större internationella leveransen av flytande biogas
Leveranserna kommer att börja ske under 2022, då Scandinavian Biogas anläggningar i Sverige och Norge kommer att förse främst den holländska och tyska marknaden med Bio-LNG. Totalt handlar det om 90 GWh Bio-LNG per år. Som jämförelse motsvarar 90 GWh Bio-LNG ungefär årsförbrukningen för 200 lastbilar som kör 100 000 km eller 15 000 bilar som kör 1000 mil om året

En bakgrund till denna affär är de stora satsningar på flytande biogas som Scandinavian Biogas gjort under senare år. I flytande form tar gasen bara en sjättedel så mycket utrymme som i komprimerad form och 600 gånger mindre än i gasform. Detta innebär betydligt effektivare lagring samt transport och ett idealiskt biobränsle för lastbilar, färjor och industriella applikationer. De nordiska satsningarna på flytande biogas har väckt stort intresse i Europa.

– Detta samarbete är jätteroligt och ett kvitto på att vi tänkt rätt. Vi märker av ett stort intresse för flytande biogas hos olika aktörer i Europa. Den europeiska gasorganisation NGVA har satt 280 000 gasdrivna tunga lastbilar i Europa som mål 2030. Jag tror att vi kommer se mycket mer av detta framöver, det finns redan över 400 gastankställen i Europa för flytande gas (LNG samt bio-LNG) och nätet byggs ut i snabb takt, säger Matti Vikkula, CEO för Scandinavian Biogas.

– Vi ser fram emot att erbjuda mer Bio-LNG till våra kunder inom kort. Efterfrågan från kunderna ökar i takt med att vi ser fler och fler miljömedvetna företag. Samarbetet med Scandinavian Biogas har precis börjat, säger Jolon van der Schuit, vd på Rolande.


Källa: Scandinavian Biogas