Epiroc vinner betydande order för batterielektrisk gruvutrustning från Ivanhoe Mines i Sydafrika


2021-08-03

Epirocs Scooptram ST14 Battery lastare är del av ordern från Ivanplats i Sydafrika (bilden är ett montage).
Bild: Epiroc
Epirocs Scooptram ST14 Battery lastare är del av ordern från Ivanplats i Sydafrika (bilden är ett montage).

Epiroc har vunnit en betydande order för batterielektrisk utrustning från Ivanplats.Utrustningen kommer att användas för att utveckla bolagets nya greenfield-gruva i Sydafrika på det mest hållbara och produktiva sätt som möjligt.

Ivanplats, ett dotterbolag till kanadensiska gruvbolaget Ivanhoe Mines, har beställt flera Boomer M2 Battery ortdrivningsaggregat och Scooptram ST14 Battery lastare. Den nya underjordsgruvan Platreef, som kommer att testa de utsläppsfria maskinerna under sin första utvecklingsfas, kommer att producera palladium, rodium, platina, nickel, koppar och guld.

Ivanplats har ambitionen att använda endast batterielektriska fordon i sin maskinflotta vid Platreef. Ordern överstiger 90 miljoner kronor i värde och bokades under andra kvartalet 2021.

– Det är uppmuntrande att Ivanplats överväger en helt batterielektrisk flotta vid Platreef, och vi är stolta över att stödja dem på den här resan, säger Helena Hedblom, Epirocs VD och koncernchef.
– Batterielektrisk utrustning efterfrågas alltmer av gruvbolag eftersom det ger en hälsosammare arbetsmiljö, lägre totala driftskostnader och högre produktivitet. Tekniken är nu väl etablerad, och Epiroc leder omställningen mot utsläppsfri gruvdrift.

– Vi vill ligga i framkant när det gäller användandet av batterielektrisk, utsläppsfri utrustning vid alla våra gruvverksamheter, säger Marna Cloete, Ivanhoe Mines VD och Finanschef.
– Vårt partnerskap med Epiroc för utsläppsfri gruvutrustning vid Platreefgruvan är ett viktigt första steg för att uppnå vårt mål för noll koldioxidutsläpp samtidigt som vi utvinner metaller som krävs för en renare miljö.

Boomer M2 Battery ortdrivningsaggregat och Scooptram ST14 Battery lastare byggs i Örebro, och är automationsredo samt utrustade med Epirocs telematiklösning Certiq. Utrustningen kommer att levereras i början av 2022. Epiroc kommer också att tillhandahålla utbildning för operatörer och servicetekniker till Ivanplats.

Epiroc kommer att erbjuda hela sin flotta av underjordsgruvutrustning i batterielektriska versioner senast 2025, och hela sin flotta för ovanjordsdrift i batterielektriska versioner senast 2030.


Källa: Epiroc