Skräddarsydd digital övervakningstjänst för prediktivt underhåll av transportband


2021-06-29

ABB Ability Condition Monitoring för transportband.
Bild: ABB
ABB Ability Condition Monitoring för transportband.

ABB Ability Condition Monitoring för transportband samlar in och spårar data för att ge realtidsinformation om utrustningens hälsa, vilket möjliggör planerat och snabbt underhåll.

ABB har lanserat ABB Ability Condition Monitoring för transportband, en avancerad digital tjänst som gör det möjligt för gruvoperatörer att spåra hastighet, uppriktning, skador, tjocklek och slitage, sidovandring och temperatur på transportband i realtid för att kunna förutse underhåll, undvika oplanerat stillestånd och förbättra transportbandets tillförlitlighet och livslängd.

Skador på ett band kan orsaka betydande produktionstidsförluster i gruvor och i bearbetningsanläggningar med personliga inspektioner som följd för att kunna bestämma tillståndet för transportbanden. Den nya ABB Ability Condition Monitoring för transportband erbjuder en fullständig översikt av utrustningens tillstånd, genom kontinuerlig övervakning av banden, och genererar larm och varningar i händelse av försämring. Genom att gå från förebyggande till prediktivt underhåll kan operatörer undvika kostsamma fel som kan uppstå mellan fysiska inspektioner, och personal kan tas bort från farliga områden.

Tekniken är baserad på sensorer installerade på strategiska punkter i transportbandutrustningen och är speciellt utformade för att motstå tuffa miljöer samtidigt som utrustningens hälsa och tillstånd övervakas.

ABB Ability Condition Monitoring för transportband ger enkel åtkomst till information via dashboards. Feltrendanalys, händelselarm, dataloggar och rapporter kan övervakas för enstaka eller flera transportörer via fjärranslutning, SMS och e-post.

– Realtidsövervakning av den faktiska prestandan på transportbanden ger nödvändiga korrigerande åtgärder innan fel eller ytterligare och dyrare skada sker, säger Eduardo Botelho, Global Material Handling Service Product Manager på ABB.
– Med kontinuerlig övervakning av utrustningens tillstånd behöver operatörerna endast planera nödvändigt underhåll när indikatorer ger signal om att utrustningen försämras och sannolikheten för fel ökar. Det kommer konsekvent att registrera uppriktnings- eller hastighetsproblem online långt före fel uppstår, och föregripa problem som fallande material, energiavfall, överdrivet slitage, brott eller eldsvåda.

Lösningen kan fungera som ett fristående alternativ eller integreras i vilket styrsystem som helst eftersom det är kompatibelt med befintliga underhållsverktyg och infrastruktur. KPI:er kan anpassas utifrån kundens behov eller problemområden.


Källa: ABB