Rottne Industri gör ny storsatsning i Kanada – rejäl orderingång pekar mot tydlig ”Rottne–boom”


2021-05-07

Det går bra för Rottne Industri i Kanada. Orderingången växer stadigt och nu byggs ett nytt ÅF-nät upp i landet.
Bild: Rottne Industri
Det går bra för Rottne Industri i Kanada. Orderingången växer stadigt och nu byggs ett nytt ÅF-nät upp i landet.

Samuel Östling på Rottne Industri anser att det är läge att prata om en ny ”Rottne-boom” i Kanada.
Bild: Rottne Industri
Samuel Östling på Rottne Industri anser att det är läge att prata om en ny ”Rottne-boom” i Kanada.

Tre nya återförsäljare, tre nya servicelämnare och en stadigt växande orderingång på nya skogsmaskiner. Rottne Industri växer sig allt starkare i Kanada.
– Vi bygger upp ett ÅF-nät över hela landet, säger Arne Isaksson, försäljnings- och marknadschef på Rottne Industri.

Rottnes skördare och skotare har haft ett gott rykte i Kanada sedan förra storhetstiden, i början av 2000-talet. Nu märks en ny och tydlig efterfrågan på de småländska maskinerna och Rottne Industri står redo att visa musklerna ännu en gång. På sikt är tanken att även USA ska inkluderas, men på grund av pandemin är det i nuläget störst fokus på grannen i norr.

– Den nordamerikanska marknaden är inne i en spännande förändringsprocess. Från att skörda genom helstamsmetoden går allt fler över till kortvirkesmetoden, ett område där våra maskiner väcker ett mycket stort intresse, säger Arne Isaksson.
– Det finns självklart fördelar med helstamsmetoden, men samtidigt har våra maskiner utvecklats rejält med bra krankraft och framkomlighet.

Samuel Östling, som arbetar med teknisk support på företaget, har varit på plats i Kanada sedan i slutet av förra året. Flera produktutbildningar och demonstrationer över hela landet har nu burit frukt och det är tydligt att Rottnes maskiner passar väl in i de kanadensiska förhållandena. I dagsläget finns nu totalt fem återförsäljare i Kanada, plus dotterbolaget Rottne Canada. Till detta har även tre nya servicelämnare tillkommit för att tajta till avstånden för kunderna, och maskinförsäljningen har skjutit i höjden.

En av återförsäljarna, Itec 2000 i Rosslyn i västra Ontario, startade sin verksamhet som en mindre återförsäljare av skogsutrustning 1999. Sedan dess har företaget vuxit och är nu en stor leverantör av produkter och tjänster i regionen. Bland annat från Rottne.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda högkvalitativa produkter och support från Rottne. Vi tror på skogsbruket i vår region och här kommer Rottne att ligga i framkant framöver, säger företagets vd, Ray Jarvinen.
– Rottnes designteam har verkligen, genom decennier av utveckling, kombinerat teknik, kvalitet och enkel design för att bygga utrustning som maximerar produktionen, samtidigt som driftstopp minimeras. De tillverkar skogsutrusning som helt enkelt är anpassad för skogsarbetare.

Rottnes satsning kommer att innebära ett rejält lyft på den kanadensiska marknaden. Förutom nya och uppdaterade äldre återförsäljare kommer även avståndspunkterna mellan servicestationerna att tajtas till tack vare nya servicelämnare
– Vårt dotterbolag Rottne Canada gör ett jättejobb. I dag arbetar nio personer i teamet, men antalet anställda kommer att öka, framför allt på service- och kundsupportsidan, säger Samuel Östling.

Är det läge att prata om en ny Rottne-boom i Kanada?
   – Ja, absolut! Det går extremt bra. Vi har sålt slut på alla nya maskiner i lager och måste bygga nya för att klara leveranserna, säger Samuel Östling.


Källa: Rottne