Nordic Biomarker flyttar till nya lokaler – skapar fantastiska tillväxtmöjligheter


2021-03-05

Bild: Malin Grönborg

Nordic Biomarker flyttar nu till nya, större lokaler på Umestan. Lokalen är fyra gånger så stor som den tidigare och ger goda möjligheter för bolaget att fortsätta sin tillväxtresa.
– Vi får nu möjlighet att femdubbla vår omsättning och tredubbla personalstyrkan. Vår positiva utveckling har fortsatt även under pandemin – där våra produkter har varit viktiga för vården, säger Rikard Rodén, vd på Nordic Biomarker.


Nordic Biomarker har nyligen fått tillträde till det nybyggda huset på Vildmannanvägen 1 på Umestan. Byggnaden är på 4 800 kvadratmeter och har skräddarsytts efter Nordic Biomarkers behov. Arbetsmiljö och hälsa har varit ett stort fokusområde och personalen har fått vara med och utforma lokalerna och inredningen.

– I lokalerna har vi byggt ett gym som alltid är öppet för våra medarbetare. Vår loungedel och vårt lunchrum har en grym utsikt över stan och vi har en stor terrass i söderläge. Jag vågar nästan skryta och säga att våra labb- och kontorslokaler tillhör det absoluta toppskiktet i Sverige, säger Rikard Rodén.

Nordic Biomarker är ett life scienceföretag som utvecklar, tillverkar och säljer reagens för koagulationsdiagnostik – produkter som är viktiga när det gäller exempelvis blodproppsdiagnostik. Den nya, ISO-certifierade anläggningen möjliggör nu effektivare processer och flöden samt tillverkning i allt större skala.

– Den här flytten gör det möjligt för oss att, åtminstone, femdubbla vår omsättning och tredubbla vår personalstyrka. Den skapar också förutsättningar för oss att fortsätta satsa på forskning och utveckling och skala upp vår råvarutillverkning av antikroppar. Det här är en långsiktig och offensiv satsning – vi har mycket positiva framtidsutsikter, säger Rikard Rodén.

Nordic Biomarker och dess dotterbolag har växt snabbt de senaste åren – med 15–20 procent per år de senaste fem åren – och hade en omsättning på omkring 110 miljoner kronor under 2020. Bolaget har även prisats flera gånger, bland annat på Umeågalan som Årets Tillväxtföretag, Årets avknoppning och Årets Exportföretag.

– I dagsläget har vi 65 anställda, varav 40 i Umeå, men vi växer kontinuerligt. Förutom Umeåsatsningen så investerar vi även stort i en ny anläggning i Linköping. Umeå och Linköping är bra städer för oss att verka i och vi är glada över att vara ett av företagen här som kan erbjuda riktigt roliga och utmanande jobb inom bioteknik och life science, säger Rikard Rodén.

Han fortsätter:

– Vi exporterar väldigt mycket och har våra kunder utomlands. Därför tror jag att vi har varit lite anonyma på hemmaplan, men vi hoppas förstås att fler ska få upp ögonen för oss. Vi kommer att ha många intressanta tjänster ute framöver.

Den nya byggnaden i Umeå har en fasad i varma guld- och rosétoner som relaterar till, och samspelar med, de gult putsade regementsbyggnaderna och de faluröda träbyggnaderna på Umestan. Byggnaden har även element av metall, trä och glas och smälter väl in på platsen.

– Vi är väldigt stolta över våra nya lokaler och jag är så glad över engagemanget från våra fantastiska personal. Deras engagemang är nyckeln till att lokalerna blev så bra som de blev, säger Rikard Rodén.


Källa: Umeå Biotech Incubator