Nordens biomedicinska analytiker på kongress till Borås


2019-09-24

Bild: Borås TME

Nordens biomedicinska analytiker träffas vartannat år för att inspireras och diskutera aktuella frågor. I år hålls mötet i Borås på Quality Hotel Grand den 25-26 september och lockar ca 100 deltagare.
– Jag är väldigt glad över att få välkomna en nordisk kongress till Borås och de möjligheter det innebär att visa vår stad för både nationella och nordiska deltagare. Jag är också stolt över att Borås är en attraktiv kongresstad för personer utanför vår region då den arrangerande värden i detta fall inte är yrkesverksam i staden, säger Anna Lilja på Borås Convention Bureau.

Kongressen är den största för biomedicinska analytiker i Norden och är viktigt för utvecklingen då yrkeskåren står inför förändringar inom teknik, samhälle och hälso- och sjukvård. Behovet av fler biomedicinska analytiker är stor i de flesta nordiska länder. Under dagarna i Borås tas frågor upp kring hur man kan utbilda framtida kollegor på bästa sätt.

– Våra förväntningar på mötet är att träffas och diskutera med nordiska kollegor kring utbildningen av biomedicinska analytiker, nu och i framtiden. Biomedicinska analytiker är en av vårdens yrkesgrupper där prognoserna förutspår en ökad efterfrågan samtidigt som det sker stora pensionsavgångar. Vi kommer bjudas på spännande presentationer om bl.a. professionsrollen, utbildningsmodeller, digitalisering och studenthälsa säger Gabriella Lillsunde Larsson docent på Örebro Universitet med förenad anställning vid region Örebro län.

En av föreläsarna på kongressen är Peter Carstedt, grundare av MOD (mer organdonation), en organisation som arbetar för att öka organdonation i Sverige. Peter kommer att dela sin insikt och erfarenhet av 20 år med en kronisk njursjukdom, 10 år med en ny njure och dela historien om MOD-More organdonation, en ny typ av patientorganisation i Sverige

Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap (IBL) är biomedicinska analytikers yrkesorganisation. IBL arbetar för att stärka professionen genom att stödja och utveckla kunskap och kompetens hos landets biomedicinska analytiker. IBL och Vårdförbundet bildar tillsammans med de övriga nordiska länderna nätverket Nordisk Medisinsk Laboratoriegruppe, NML, där medlemmarna är de nordiska professionsorganisationerna.

Läs mer om IBL och NML på ibl-inst.se



Källa: Borås TME