Ny forskarskola stärker samarbetet med Life Science företag


2018-12-21

Bild: Malmö universitet

ComBine, en ny företagsforskarskola vid Biofilms – Research Center for Biointerfaces, har beviljats drygt 17 miljoner kronor från KK-stiftelsen. Hösten 2019 får åtta doktorander från näringslivet chans att starta sina forskarstudier vid Malmö universitet.

– Vi har redan idag ett omfattande och nära samarbete med näringslivet, ComBine innebär att vi nu fördjupar och stärker våra relationer, säger Therese Nordström, föreståndare vid Biofilms och projektledare för ComBine.

Forskarskolan kommer att ha plats för åtta industridoktorander. Fem företag har redan visat sig intresserade, av vilka fyra är Camurus, CR Competence, Genovis, Obducat och PEAS Institute. Doktoranderna kommer att fortsätta arbeta parallellt med studierna på 80 procent, vilket innebär att det blir ett kontinuerligt utbyte mellan arbete och studier. Examen tar de under år 2024.

– För oss är forskarskolan en möjlighet att fördjupa kunskapen när det gäller ytor och bakteriesamhällen, så kallade biofilmer, men även en chans att finnas i en miljö som vi har stort intresse av och kan bidra till. Kunskap är avgörande för utvecklingen och vårt framtida erbjudande, säger Anna Stenstam, vd för CR Competence.

Men det är inte bara företagen som gynnas av samarbetet.
– För Biofilms innebär det att våra forskare ges möjlighet att bättre förstå industrins forskningsbehov, vilket resulterar i en tillämpad och samhällsnära forskning, säger Nordström.

Vid forskarskolan kommer doktoranderna att fördjupa sig inom ett av tre områden:

Doktoranderna kommer att vara en del av forskningscentrets ordinarie miljö och kommer på så vis få tillgång till såväl forskningscentrets som hela lärosätets aktiviteter.
– Samarbete mellan akademin och näringslivet breddar perspektiven, något vi alla har möjlighet att dra fördel av, menar Nordström.




Källa: Malmö Universitet