Indisk forskare skapar globalt kunskapscentrum för avancerade material i Stockholm


2019-01-28

Prof. Nathalie Trannoy och Dr. Ashutosh Tiwari.
Bild: PMAGI
Prof. Nathalie Trannoy och Dr. Ashutosh Tiwari.

Bild från en av höstens kongresser.
Bild: PMAGI
Bild från en av höstens kongresser.

Under hösten har fem kongresser inom fältet avancerade material hållits och över 1,500 forskare, studenter och företagsledare från över 80 länder har kommit till Stockholm för att delta. Sedan 2015 har den indiske Dr. Ashutosh Tiwari samlat en expertis inom olika forskningsområden, såsom biologi, kemi, fysik, medicin och teknik. Detta med ambitionen att sprida utvecklingen inom avancerade material.

Från augusti till december 2018 arrangerades kongresser varje månad, där olika specifika områden inom avancerade material stod i fokus. Föreläsare från hela världen bjuds in och deltagarna på kongresserna har varit forskare, vetenskapsmän och högt uppsatta inom industrin.
– Jag vill att forskningen ska bli mer öppen mellan olika forskningsdiscipliner. Avancerade material är ett stort ämne som kommer att revolutionera forskningen inom så många områden. Därför vill jag skapa ett kunskapscentrum där det är enkelt att dela med sig och diskutera frågor från olika infallsvinklar. Jag är oerhört stolt och glad över att vi lyckats skapa dessa återkommande kongresser och att intresset är så stort, säger Dr. Ashutosh Tiwari, grundare av Association of Advanced Materials (IAAM), en non-profit-organisation som verkar för att skapa forum för utbildning och spridning av forskning inom de snabbt expanderande fälten kring avancerade material.

Kongresserna börjar i Stockholm för att sedan fortsätta på Viking-Line där deltagarna får vara med på en kryssning till Helsingfors. Under ”Knowledge Experience at Sea” hålls ett tredagars kryssningsprogram där föreläsningar avlöser varandra och diskussionerna deltagarna emellan får tid att utvecklas.
– Det är en helt unik form av kongress. Föreläsningarna blandas innehållsmässigt från många olika forskningsområden och det gör att alla deltagare får en förståelse för hur kunskapen och forskningsarbetet kan leda till att andra forskningsdiscipliner utvecklas. Vi behöver bli mer transparanta och inbjudande inom forskningen så att fler kan dra nytta av vårt arbete, säger professor Stefan Heusler, en av deltagarna från den senaste kongressen som hölls 10–13 december.

Från starten 2015 har över 3,500 personer deltagit på IAAM:s kongresser och cirka 2,500 har föreläst. 

Bakom satsningen står Dr. Ashutosh Tiwari, som doktorerat inom materialkemi på University of Allahabad och erhållit det meriterande JSPS (Japan Society for the Promotion of Science) och EU-finansierade Marie Curie-stipendiet. Han har även forskat på flera universitet i Europa, USA och Asien. Nu drivs han av att utveckla forskning och utbildning genom att föra olika fält samman för att kunna lära och dra nytta av varann.

Ashutosh Tiwari har publicerats i över 200 forskningsartiklar och medverkat i över 50 böcker inom fälten nanoteknologi och avancerade material. Han är även redaktör för forskningstidskriften Advanced Materials Letters.

Fakta om avancerade material:




Källa: IAAM