4,2 ton uttjänta kläder får nya värden istället för att brännas


2018-11-15

Gamla textilier kan bli ny råvara. Här inleder Wargön Innovations projektledare Susanne Eriksson och sorteringsledare Tove Runefelt arbetet med att sortera de 4,2 ton kläder som sedan kan återvinnas eller återanvändas.
Bild: Jerry Lövberg
Gamla textilier kan bli ny råvara. Här inleder Wargön Innovations projektledare Susanne Eriksson och sorteringsledare Tove Runefelt arbetet med att sortera de 4,2 ton kläder som sedan kan återvinnas eller återanvändas.

Jackor, byxor, tröjor, skor och mycket annat. 4,2 ton uttjänta arbetskläder levererades nyligen till Wargön Innovation.
– Förbränning är det normala, men efter vår sortering kan en stor andel istället återanvändas eller återvinnas, berättar Susanne Eriksson som är projektledare för storsatsningen i Vargön.

Av de 13 kilo textilier som varje svensk i genomsnitt konsumerar per år, landar 8 kilo i avfallspåsen och förbränns. Mängder av uttjänta textilier från inredning, sjukvård och industri går samma öde tillmötes.

– De 4,2 ton arbetskläder som vi fick in till oss här på Wargön Innovation är månadsförbrukningen för ett tvätteri här i Sverige. De är uttjänta och skulle ha eldats upp, förklarar Susanne Eriksson.

Merparten av kläderna går att använda länge till. Kvaliteten är hög, men eftersom det finns logotyper fastsydda eller tryckta på många av plaggen är de svåra att sälja.

– Den här leveransen är intressant för oss eftersom arbetskläderna består av en blandning av polyester och bomull. Just den blandningen är efterfrågad av ett innovationsprojekt som drivs av forskningsinstitutet Rise IVF. De ska förädla arbetskläderna helt och hållet och pröva dem i svensk industri, säger Susanne Eriksson.


Råvara – inte avfall
Förädling är centralt i Wargön Innovations sorteringsprojekt WargoTex Development som samlar 25 parter med den gemensamma viljan att se uttjänta textilier som värdefull råvara i stället för som avfall. I innovativa projekt blir gamla textilier nya produkter.

Under nästa år ska en pilotanläggning för automatiserad industriell sortering stegvis byggas upp i Wargön Innovations lokaler.

– Vi ska kunna sortera mellan 500 och 1 000 ton per år. En hel del av det vi får fram kan bli råvara i nya spännande industriprojekt som kan ta plats här hos oss i Vargön, säger Susanne Eriksson.


Går att sälja
Av de 4,2 ton som kom från tvätteriet går emellertid inte allt till återvinning. En del kan användas igen. David Njie som är sortimentsansvarig på Emmaus Björkå i Göteborg är med och sorterar.

– Vi har mycket kvar att gå igenom, men min uppfattning är att vi kan sälja ungefär fem procent av kläderna. Ytterligare fem procent är plagg som vi skickar för redesign. Kläderna sys om och säljs igen, säger han.

Vid sidan av detta sorteras ljusa tröjor i ren bomull för återvinning. De kommer att skickas till Renewcells återvinningsanläggning för bomull i Kristinehamn. Utöver det hamnar en hel del i kategorin ”övrigt”. Det ska projektet förädla när sorteringsutrustning finns på plats.




Källa: Innovatum