Smartare Industri – forskning och företag får ny mötesplats för innovation


2018-06-26

Ny teknik och digitalisering öppnar för nya affärer. Små och medelstora industriföretag har stora möjligheter – men också stora utmaningar. Forskare, företag och organisationer träffas i höst på det nya eventet Smartare Industri. Test i labb, interaktiv utbildning och praktiskt arbete med nya metoder är en del av programmet.

Smartare Industri är ett nytt event för små- och medelstora industriella företag. Tanken är att deltagarna ska få testa nya sätt att utveckla produkter och nya sätt att samverka. Experter inom digital teknik och affärsutveckling är på plats.

Kungliga tekniska högskolan, KTH, är en av medarrangörerna.

– Vi ser i vår forskning att industriella företag har ett stort behov av att förstå hur ny teknik, inte minst digital teknik kan bidra till att skapa nya värden och affärer. Företagen behöver bygga en kompetens, en innovationsförmåga som gör att de kan ta tillvara på de möjligheter som digitaliseringen medför, säger Susanne Nilsson, forskare i innovation och produktutveckling på KTH och programansvarig för Smartare Industri.

– På KTH utvecklar vi både ny teknik och nya arbetssätt och metoder för att öka innovationsförmågan. Att bidra med den kunskapen i våra industriföretag ser vi som ett mycket viktigt uppdrag för oss, säger Susanne Nilsson.

Smartare Industri äger rum den 29 november på Münchenbryggeriet i Stockholm.

– Vi behöver nya mötesplatser. För oss som ledande tekniskt universitet är det viktigt att ligga i fronten inte bara när det gäller vad vi forskar på utan lika mycket hur vi utvecklar och delar ny kunskap. Nya mötesplatser där deltagarna är aktiva och på ett tidseffektivt sätt får testa nya sätt att arbeta på samtidigt som de nätverkar och delar med sig av sina erfarenheter tror vi kommer bli allt viktigare, säger Susanne Nilsson.

Smartare Industri kommer att ha fyra spår: Utveckling, Utmaning, Labb-lösningar, Utbildning.

Workshops, seminarier och praktiskt arbete kombineras med en utställningsdel.

– Kombinationen ger möjlighet till många olika infallsvinklar för deltagarna. Eftersom det är branschöverskridande finns också möjlighet till stort erfarenhetsutbyte, säger Linnea Ljungmark, projektledare från Stockholmsmässan som arrangerar eventet.

Medarrangörer är KTH, RISE, Sveriges Ingenjörer, IUC.




Källa: Stockholmsmässan