Förpackningsmaterial av äppelrester vann förstapris


2018-01-29

Det vinnande laget Apple Girl i Greater CPH Food Hack 2018. Fr v: Inthuja Manickam, Hannah Michaud, Theresa Stolberg och Mônica Silvia de Sousa.
Bild:Krinova Incubator & Science Park
Det vinnande laget Apple Girl i Greater CPH Food Hack 2018. Fr v: Inthuja Manickam, Hannah Michaud, Theresa Stolberg och Mônica Silvia de Sousa.

Några av deltagarna på Greater CPH Food Hack 2018.
Bild:Krinova Incubator & Science Park
Några av deltagarna på Greater CPH Food Hack 2018.

Juryn och moderator i Greater CPH Food Hack 2018. Rikke Pape Thomsen (projektledare DTU Skylab), Charlotte Lorentz Hjorth (vd Krinova Incubator & Science Park), Anna Maria Corazza Bildt (Eu parlamentariker och matentreprenör), Åke Högman (matkommunikatör), Jens Almqvist (moderator, Business designer Krinova), Emma Höök (hotelldirektör och kock Talldungen) och Nina Christensson (restaurangentreprenör Smak och Bastard).
Bild:Krinova Incubator & Science Park
Juryn och moderator i Greater CPH Food Hack 2018. Rikke Pape Thomsen (projektledare DTU Skylab), Charlotte Lorentz Hjorth (vd Krinova Incubator & Science Park), Anna Maria Corazza Bildt (Eu parlamentariker och matentreprenör), Åke Högman (matkommunikatör), Jens Almqvist (moderator, Business designer Krinova), Emma Höök (hotelldirektör och kock Talldungen) och Nina Christensson (restaurangentreprenör Smak och Bastard).

I helgen hölls innovationstävlingen Greater CPH Food Hack på Krinova Incubator & Science Park. Över 70 deltagare från mer än 25 olika länder deltog. Hela helgen har deltagarna spenderat med att jobba fram koncept för hur vi kan producera, distribuera och konsumera mat på ett mer hållbart sätt. Tolv lag presenterade lika många koncept för juryn som fick ett svårt jobb att utse vinnaren.

Det var stor spännvidd i de idéer och utmaningar som lagen valde att jobba med. En förpackning som lyser i mörker tack vare självlysande alger, en app som skräddarsyr frukosten efter kroppens behov och hampa-latte gjord på restprodukt. Detta var några av de lösningar som juryn och publiken fick ta del av.

Första priset på 50 000 kronor gick till team Apple Girl och deras lösning på en förpackning gjord av restprodukten som blir över då man pressar juice av äpplen. Det läderartade förpackningsmaterialet är helt biologisk nedbrytningsbart.

Juryns motivering lyder: För en produkt där steget ut till marknaden ligger nära i tiden och som har potential att hitta sin niche mycket snart.

Andra priset gick till Gotland Truffle Challenge. Gruppen har tagit fram tryffelpärlor, tryffelsvamp blandad med smör och ett överdrag av en gel som gör att smak och arom inte avges vid uppvärmning. Detta är annars är ett problem vid användningen av färsk tryffel. Andra priset är deltagarbiljett och resa till Greater CPH Foodhack #2 på DTU Skylab utanför Köpenhamn 4-6 maj där teamet får möjlighet att jobba vidare med konceptet.

Juryn bestod av Anna Maria Corazza Bildt (Eu parlamentariker och matentreprenör), Rikke Pape Thomsen (projektledare DTU Skylab), Nina Christensson (restaurang entreprenör Smak och Bastard), Emma Höök (hotelldirektör och kock Talldungen) Åke Högman (matkommunikatör) och Charlotte Lorentz Hjorth (vd Krinova Incubator & Science Park).

I år var fjärde gången som Krinova arrangerade food hackathon. En nyhet är att det i år sker i samarbete med DTU Skylab utanför Köpenhamn och Greater Copenhagen. Upplägget är en 2-stegsraket. Första delen Hack #1 avgjordes nu i helgen på Krinova med fokus på idé/koncept. Den 4-6 maj hålls Hack #2 på DTU Skylab utanför Köpenhamn med fokus på prototyper.



Källa: Krinova Incubator & Science Park