Stora Enso investerar 94 MEUR för att växa inom förnybara material
– Omvandlingen av Stora Enso till ett tillväxtföretag inom förnybara material fortsätter. Samtidigt som vi investerar i våra finska bruk förväntar vi oss att konkurrenskraften för Finlands exportindustri säkras och förbättras ytterligare globalt, säger Karl-Henrik Sundström , VD på Stora Enso.
Investeringar i förnybara material som ersätter fossilbaserade alternativ
Enocell-bruket, som ingår i divisionen Biomaterials, kommer att konverteras till att enbart producera dissolvingmassa. Produktionen av barrvedsmassa kommer stegvis att upphöra efter investeringen. Bruket får en totalkapacitet på 430 000 ton dissolvingmassa per år, varav 185 000 ton lövved och 245 000 ton barrved. Investeringen beräknas vara slutförd under andra halvan av 2019. Den förväntas överskrida divisionen Biomaterials lönsamhetsmål med en operativ rörelsemarginal (ROOC) på 15 % samt ha en positiv inverkan på omsättningen.
Dissolvingmassa är en råvara som ersätter bomull och fossilbaserade material såsom polyester, och produktsegmentet växer mer än industrigenomsnittet. Tillväxten främjas av ökad efterfrågan på nonwoven-material och tyger av viskostyp inom textilindustrin.
– Vi strävar efter att förbättra vår massa produktmix för att differentiera oss och säkra konkurrenskraften på lång sikt. Vid våra nordiska massabruk innebär det att vi fokuserar på särskilda kvaliteter, som fluff- och dissolvingmassa. Investeringen bidrar dessutom till att utveckla Enocell-bruket till en integrerad bioraffinaderianläggning för nya biobaserade kemikalier, förklarar Markus Mannström , divisionschef för Biomaterials på Stora Enso.
Investeringen vid Imatra bruk, som ingår i divisionen Consumer Board, inkluderar en ny tork- och balmassalinje för CTMP samt en utökning av massalagret. Syftet är att förbättra tillgängligheten av CTMP och främja kommersialiseringen av mikrofibrillär cellulosa (MFC). MFC är ett mycket starkt material tillverkat uteslutande av förnybara råvaror och är utformat för att vara ett bättre alternativ jämfört med fossilbaserade material, exempelvis plast, i en rad olika produkter. Projektet beräknas vara genomfört under första halvan av 2019. Investeringen förväntas överskrida Consumer Boards lönsamhetsmål med en operativ rörelsemarginal (ROOC) på 20 % samt ha en marginell inverkan på omsättningen.
– Investeringen skapar fortsatt tillväxt och konkurrenskraft inom livsmedels- och vätskekartong. Den stödjer också den pågående MFC-investeringen som tillgodoser kunders efterfrågan på produkter tillverkade av mindre råvaror med förbättrad styrka, lätt vikt och förnybara barriärer, berättar Annica Bresky , divisionschef för Consumer Board på Stora Enso.
Båda dessa investeringar är inkluderade i Stora Ensos investeringsguidning.
Källa: Stora Enso