Sectra levererar nationell bildhanteringslösning för mammografiscreening i Nederländerna


2017-10-10

Sectras mammografilösning
Bild:Sectras
Sectras mammografilösning

Sectra (STO: SECT B) skriver flerårigt avtal med den holländska mammografiorganisationen (FSB) som beställer en nationell bildhanteringslösning. Med Sectras lösning kommer de 59 mobila enheterna, de 11 fasta mammografimottagningarna och de 29 granskningsenheterna som används runt om i Nederländerna kunna utföra och granska mammografiundersökningar var som helst, när som helst. Projektet siktar på att optimera screeningprocessen och att göra samtliga enheter helt uppkopplade via Internet.

– Att införa en lösning för mammografi på nationell skala är ett exceptionellt IT-projekt. Det holländska mammografiprogrammet är ett av de effektivaste i världen och det faktum att de valt Sectra gör mig otroligt stolt, säger Marie Ekström Trägårdh, vice vd Sectra AB och vd Sectra Imaging IT Solutions AB.

FSB verkar på mandat av fem regionala screeningorganisationer som tillsammans ansvarar för det nationella screeningprogrammet i Nederländerna. Programmet inkluderar ungefär 2,2 miljoner kvinnor i åldern 50-75 år. Varje år kallas häflten av dessa kvinnor till screening varav ungefär 80 procent väljer att delta. Att projektet ska införas på nationell nivå, samt det faktum att det levereras som ett tjänsteavtal gör projektet helt unikt. De 59 mobila enheter som involveras kommer att röra sig mellan tusen olika platser runt om i Nederländerna. Sectra kommer tillhandahålla en komplett lösning för hela programmet som innefattar lagring, visning och kommunikation av bilder och information. Detta gör Sectras lösning till världens enskilt största bildhanteringslösning som används av ett screeningprogram.

Implementationen innefattar en migrering av över sju miljoner mammografiundersökningar och en gradvis installation av systemet i de olika mobila enheterna. 



Källa: Sectra