Samarbetet med industrin lockade svetsforskare till Högskolan Väst
- På Högskolan Väst finns en unik miljö. Kombinationen av akademi och tillämpning finns inte i Spanien – där är akademi och industri i stort sett helt separerade, säger Asun.
Jag träffar Asun några veckor efter det att det hållits ett världsomspännande möte i Trollhättan inom hennes fält svetsning, ett område som Högskolan Väst bedriver omfattande forskning inom. Under några dagar möttes världens främsta forskare inom den del som rör svetsning av metalliska material, Asuns specialområde, för att dela med sig av sin senaste forskning till varandra, diskutera dessa resultat tillsammans och ge varandra input till fortsatt forskning. Sammanhållande för dessa möten är International Institute of Welding (Internationella svetskommissionen), IIW, en organisation som spelat en avgörande roll för Asun.
- När jag försvarade min avhandling i Barcelona 2010 var Zhuyao Zhang, industrins representant, aktiv i IIW. Han bjöd in mig till IIW för att komma och presentera min forskning. Ordförande i IIW-gruppen var professor Leif Karlsson, till vardags på Högskolan Väst, och på den vägen är det, berättar Asun.
Projekt tillsammans med industrin
Till en början erbjöds Asun ett mindre omfattande kontrakt som har utökats under åren. Hon har precis slutfört ett forskningsprojekt tillsammans med fyra företag inom tillsatsmaterial för svetsning och redovisat resultatet för dem. Inriktningen på den forskningen handlar om hur termiska cykler relaterade till flerlagersvetsning i superduplex rostfritt stål påverkar mikrostrukturen, mekaniska och korrisionsegenskaper.
- Genom min studie har jag utvecklat ”guidelines” som ska hjälpa de här företagen i framtida svetsning av super-duplex rostfritt stål, säger Asun.
Världsklass
Asun är entusiastisk när hon pratar om sin forskning och demonstrerar gärna hur tester och laborationer går till.
- Det är en annan nivå på forskningen här än i Spanien. Både utrustning och forskare är i världsklass. Det är unikt att kunna mäta det som händer vid de termiska cyklerna vid svetsning till exempel.
Asun berättar att denna nivå bland annat visar sig på det mötet som nyligen hölls här på högskolan – det var hög representation av forskare från Högskolan Väst, som lyckats rekrytera ett ganska stort antal internationella forskare de senaste åren.
- Det unika är också att det är ett så brett forskningsfält på högskolan, med forskning både på olika processer och på olika material inom samma forskargrupp.
Vill bidra i utvecklingen
Asun själv är numera vice ordförande i en av arbetsgrupperna inom IIW. Inför hösten, då hon blir inblandad i och kommer driva flera forskningsprojekt, ska hon också vara en del av ledningsgruppen inom svetsforskningen på högskolan. Ett område som nyligen också rekryterat Robert Pederson, professor i materialteknik. Robert Pederson forskar om titanlegeringar som används i bland annat flygmotorer och rymdraketer med fokus på att utveckla titanlegeringar med nya sammansättningar och förbättrade egenskaper.
- Det känns lockande att mera långsiktigt få vara en del av forskningen här och påverka inriktningen. Det känns extra värdefullt när forskningsresultaten skapas tillsammans med den industri som ska använda det vi kommer fram till, säger Asun.
Källa: Anna Hallberg, Högskolan i Väst