Cisterner med iskallt vatten som blir is ger varmt och behagligt inneklimat
I cisternen finns även en så kallad regenerativ värmeväxlare som tinar isen med värme som extaheras ur frånluften. På detta sätt uppstår en komplett process med vatten som fryser till is, avger värme och sedan tinas upp igen. Varma sommardagar då byggnaden behöver kylas istället för värmas används en cirkulationspump för att transportera cisternens kalla vatten genom ledningarna i klimatanläggningen. Service- och underhållsarbeten i cisternen utförs av dykare som kan vara i det kalla vattnet upp till trettio minuter. Dykarna kommer också att ansvara för arbetet med att installera ytterligare en cistern som ansluts till den första.
När det arbetet är avslutat våren 2017 får anläggningen den kapacitet som krävs för att förse hela fabriksbyggnaden med ett bra inneklimat både under sommar- och vinterhalvåret.
60 procent lägre CO2-utsläpp
"Det här speciella energikonceptet passar särskilt väl i energiintensiva produktionsanläggningar som är beroende av en konstant inomhustemperatur och luftfuktighet under hela året", säger Tobias Maurer som är VD för H. Maurer GmbH + Co. KG.
Företaget har haft ansvar för konstruktion och tillverkning av iscisternen. "En viktig fördel med tekniken är att den stora mängd spillvärme som genereras kan användas för att tina isen". Även ebm-papst ser en stor framtid i energikonceptet då det också har betydande miljöfördelar. Peter Metzger, ansvarig för affärsutveckling och marknadsföring vid ebm-papst i St Georgen – Hagenmoos, är entusiastisk.
"När den andra cisternen, som också har en volym på 500 kubikmeter, anslutits kommer vi att ha en mycket miljövänlig klimatanläggning som ger 63 procent mindre CO2-utsläpp jämfört med konventionella energikoncept. Detta är en viktig anledning till att vi satsat på tekniken trots att investeringskostnaderna är högre jämfört med konventionella klimatsystem”.
Källa: ebmpapst