Med gasen i botten
Hårdare konkurrens på gasmarknaden bidrog till lägre elpriser i september.
Elpriset i Stockholm i september blev 27,9 öre/kWh, medan genomsnittspriset i Norden landade på 24,1 öre/kWh. Begränsningar i överföringen mellan Norge och Sverige är en viktig förklaring till prisskillnaderna.
Priset för september är nästan 30 procent lägre än snittpriset för september under de senaste tio åren. Faktum är att priset för den första höstmånaden är lägre än elpriset i både juni och juli, vilket är ovanligt. Elpriset har hittills i år varit 30 procent lägre än genomsnittet för de senaste tio åren.
Elpriset är normalt något högre i september jämfört med sommarmånaderna, inte minst när månaden var så nederbördsfattig som i år. Att priset ändå är lägre beror till stor del på rörelser på relaterade råvarumarknader, framförallt en: gasmarknaden.
Gasmarknaden är på väg att röra sig från kontinentala marknader i riktning mot en global marknad. Det påverkar vårt elpris.
I Europa används bland annat gas och kol vid produktionen av elektricitet. Eftersom Norden och kontinenten är förenade med elkablar påverkar produktions- och prisändringar på en plats priset på alla andra platser.
På råvarumarknaderna är vi vana vid ett globalt perspektiv på allt från olja, järn och spannmål till färdigprodukter. Distributionskostnader har dock gjort gasmarknaden till en eftersläntrare när det gäller globaliseringen. Först under de senaste åren har flytande gas, fraktad på fartyg, fått ett kraftigt uppsving i marknadsandelar, dels för att distributionen har blivit billigare men även för att gas utvinns till mycket låga kostnader i bland annat Mellanöstern, USA och Australien.
Ökad tillgång på gas har lett till stor prispress i Europa. Det har resulterat i ett ovanligt fenomen: Det har varit billigare att producera elektricitet med gas än med kol. Men mot vintern stiger efterfrågan på gas för uppvärmning och man förväntar sig därför ett stigande gaspris och att kol åter blir det billigaste alternativet för elproduktion.
För kunderna är ökad konkurrens alltid bra.
Hård konkurrens mellan kol och gas gör det mindre sannolikt att vi periodvis får mycket höga elpriser. Förväntningen på marknaden är också lägre genomsnittspriser.
Källa: LOS Energy