Stora Enso ökar sin fluffmassakapacitet vid bruket i Skutskär


2016-06-09

Stora Enso investerar 26,5 MEUR i massabruket i Skutskär för att öka kapaciteten för fluffmassa och kunna möta den växande efterfrågan på hygienmarknaden.

Investeringen kommer att öka produktionen av fluffmassa med cirka 160 000 ton per år och därmed förbättra Skutskär-brukets lönsamhet och långsiktiga konkurrenskraft. Brukets kapacitet för barrvedsmassa beräknas minska med 160 000 ton från och med början av 2018. Brukets totala fluffmassakapacitet efter ombyggnaden kommer att uppgå till 415 000 ton.

Investeringen är i linje med Stora Ensos omvandling till ett kundfokuserat tillväxtföretag inom förnybara material. Målet är att vidareutveckla den nuvarande massaverksamheten och fokusera mer på tillväxtsegment.

– Marknaderna för hygienartiklar och fibertygprodukter växer snabbt. Med den här investeringen kan vi hjälpa våra kunder att växa och ytterligare utveckla vår verksamhet tillsammans med dem, säger Juan Carlos Bueno, chef för divisionen Biomaterials.

Ombyggnaden förväntas vara genomförd under andra kvartalet 2018 och ligger inom ramen för koncernens tidigare presenterade investeringsplan. Investeringen innefattar nödvändiga förändringar i en av torkmaskinerna.

Stora Ensos bruk i Skutskär tillverkar nordisk blekt kraftmassa av barrved (NBSK), fluffmassa av barrved och blekt lövvedsmassa (björk). Brukets totala kapacitet per år är 540 000 ton. Fluffmassan används huvudsakligen i hygienprodukter såsom blöjor, mensskydd och inkontinensskydd, men även till torkpapper och bordsprodukter.

Källa: Stora Enso