ABB-teknik möjliggör smart elnät på Gotland


2015-05-08

Bild: ABB

Smart elnät på Gotland för anslutning av mer förnybar energi och tillförlitligare elförsörjning.

ABB har fått i uppdrag att installera infrastrukturen för ett smart elnät på Gotland.

Projektet ska bilda modell för hur andra elnät på landsbygden kan uppgraderas för att i miljösyfte kunna öka anslutningen av intermittent vindkraft i distributionsnätet. Projektet syftar också till att med hjälp av nya tekniska lösningar förbättra kvaliteten i elleveranserna.

Inom ramen för projektet bygger ABB ett 10 kV smart ställverk i samhället Källunge, utrustat med högteknologisk ställverksteknik baserad på ABB:s koncept Unigear Digital. För att bearbeta data från ställverket och elnätet har ABB specialanpassat en ADMS-lösning (advanced distribution management system) och ett SCADA-system (Supervisory Control and Data Acquisition).

ABB installerar också brytare utrustade med säkerhets- och återkopplingsfunktioner samt frånskiljare med ny teknik för fjärrövervakning och fjärrstyrning. ADMS-systemet kommer också att lokalisera och isolera felzoner från resten av nätet och återställa elen för att minimera effekten av störningar för konsumenterna.

Ett ytterligare syfte med projektet är att ge konsumenterna verktyg för att kunna agera aktivt på energimarknaden. En programvara för slutanvändare är redan på plats, vilken förser konsumenter med applikationer som gör att de kan anpassa sin energianvändning utifrån vindprognoser och prisfluktuationer.

”Vi är glada att kunna bidra med vår innovativa teknik för att utveckla mer flexibla och hållbara energisystem och smartare och effektivare elnät”, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Systems.

”Vi har lärt oss mycket under den initiala projektfasen och nu börjar det verkliga arbetet med att implementera nya innovativa lösningar. Vårt fokus är på ställverket och att förbättra det smarta elnätet på Gotland samt koppla ihop det med ett nytt kontrollrum”, säger Mattias Wedberg, ABB:s projektledare för Smart Grid Gotland.

Smart Grid Gotland är ett samriskprojekt mellan Vattenfall, ABB, Gotlands Energi, Svenska Kraftnät, Schneider Electric, Energimyndigheten och Kungliga Tekniska högskolan. Det är ett av flera projekt inom smarta elnät som ABB arbetar med runtom i världen för att utveckla teknik för smarta elnät ur olika aspekter, från e-mobility och energilagring till nätverksstyrning, mätning och kommunikation, distributionsautomation och fastighetsautomation.

Källa: ABB