Regeringen avgör framtiden för svensk cementproduktion


2015-03-25

Bild: Cementa AB

Länsstyrelsen på Gotland har nu lämnat sitt förslag till nya och utökade Natura 2000-områden till Naturvårdsverket. Om regeringen senare går på samma linje innebär det att kalkbrytningen på Gotland kommer att upphöra och Cementas fabrik i Slite läggas ner.

– En stängning av Slitefabriken skulle få betydande nationella konsekvenser, eftersom fabriken producerar cirka 60 procent av all cement som används i Sverige, säger Cementas vd Jan Gånge. Och utan cement ingen betong – en nödvändig del i bostads- och infrastukturbyggandet som är så angeläget för vårt land.

– Cementas fabrik i Slite är dessutom ur miljösynpunkt en av världens bästa anläggningar. Länsstyrelsens förslag leder till importberoende av cement som förmodligen produceras med lägre miljökrav. 

När den socialdemokratiska regeringen 2006 beslutade om Natura 2000-områden valde den ett förslag som möjliggjort en positiv samexistens mellan naturskyddade områden och kalk- och cementindustrin. Nu har Länsstyrelsen istället valt att skapa en konflikt genom att ställa de två intressena emot varandra. I länsstyrelsens egen konsekvensbeskrivning bedöms förslaget leda till att all kalkbrytning och cementtillverkning på Gotland upphör.

– Det går att uppnå motsvarande naturskydd och samtidigt bedriva fortsatt kalkbrytning, säger Jan Gånge. Vi hoppas att regeringen precis som förra gången inte bara ser detta som en miljöfråga utan gör en balanserad avvägning mellan naturvärden och kalkbrytning – och i förlängningen tillgång till ett viktigt byggmaterial. 


Källa: Cementa AB