Kan validering hjälpa oss i arbetet med att hitta fler fordonstekniker?


2024-01-29

<span>Validering kan vara ett sätt att kartlägga kunskaperna både hos sina egna fordonstekniker och personer man vill se om de är anställningsbara. </span>
Bild:Pierre Kjellin
Validering kan vara ett sätt att kartlägga kunskaperna både hos sina egna fordonstekniker och personer man vill se om de är anställningsbara. 

Validering är ett verktyg som används när man vill få kunskaperna och kompetenserna hos en person formellt fastställda. Det handlar i regel om personer som skaffat sig kunskaper genom arbetslivet, vardagen eller någon form av studier men som inte har dessa kunskaper dokumenterade.

Vi har pratat med den enda aktören i Sverige som jobbar med validering av personer med fordonsteknikerkunskaper – rekryterings- och bemanningsföretaget Nav1Rekrytering och deras vd Oscar .

Hur lång tid tar det i regel när ni validerar en person?

– Att validera en person tar i regel tre-fyra dagar.

Hur går själva valideringen till?

– All validering görs idag on site på vårt testcentrum i Stockholm. Under en av valideringsdagarna så görs ett teoretiskt prov. Sedan får personen under två dagar genomgå flera olika praktiska prov, enligt en modell som Transportföretagen tagit fram. Efter genomgången validering får personen ett certifikat där kunskaperna bedöms i fem olika moduler.

– Med det här certifikatet så blir det sedan lättare för arbetsförmedlingen att tillsammans med oss göra en bedömning av om och vilken typ av utbildningsinsatser som behövs för att göra personen anställningsbar. Certifikatet är också ett mycket bra dokument i anställningsprocessen för verkstäderna då det tydligt berättar om validandens kunskaper.

Hur gör ni ifall den ni ska validera inte behärskar svenska eller engelska?

– Skulle det vara så att språket blir ett hinder i valideringen så har den som ska valideras rätt till en tolk. Vi har inte behövt göra det någon gång hittills faktiskt. Dessutom har vår testledare turkiskt ursprung. Han är dessutom en av Sveriges mest utbildade på elfordon, och han är master technician både på Kia och Nissan.

Vilka är era kunder när ni jobbar med validering?

– När vi gjort våra valideringar så har vi hittills lagt allt vårt fokus på samarbete med arbetsförmedlingen. Men nästa steg är att erbjuda valideringar till privata aktörer. De personer som vi validerar har oftast sin utbildning och erfarenhet från andra länder och är personer med utländsk bakgrund.

Skulle du säga att validering är ett underutnyttjat verktyg i vår bransch när det gäller att hitta arbetskraft?

– Ja, det skulle jag säga. När vi gjort våra valideringar så har vi hittills lagt allt vårt fokus på samarbete med arbetsförmedlingen. Men nästa steg är att erbjuda valideringar till privata aktörer. Det kan ju också finnas en poäng med att validera befintlig personal. Om du till exempel har någon på väg in i verkstaden så kan det vara jättebra att få en tydlig bild av vad personen kan.

Vad kan en validering mera vara användbar till, utöver att hitta anställningsbara personer?

– Validering kan man också använda som ett sätt att kunskapsinventera sina anställda - validera deras kunskaper för att till exempel se om det finns behov av vidareutbildning.

Hur mycket bör man som arbetsgivare räkna med att en validering kan kosta?

– Man får räkna med att en validering tar tre till fyra dagar, beroende på personen som valideras. I grova drag handlar det om 25000-30000 kronor för att validera en fordonstekniker.


Källa: Svenska Fordonsbranschen