Facebook

Instagram

Ny forskning: Pappersfiber kan återvinnas 25 gånger


2022-06-14

Bild: Emil Nordin

Ny forskning visar att pappersfiber går att återvinna med hög kvalitet 25 gånger. Det är mer än tre gånger så mycket som tidigare uppskattningar, och innebär att återvinningsvärdet i pappersförpackningar är mycket högre än vad industri och konsumenter vetat om. Nu hoppas Skogsindustrierna att intresset för att återvinna ökar.

– Vi vet att svaret på dagens klimatutmaningar växer i våra skogar, men även vi har blivit glatt överraskade över att fibern har så många liv, kommenterar Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman.

Varje år samlas cirka 650 000 ton pappersförpackningar in på återvinningsstationer över hela Sverige. Av det som konsumeras i Sverige återvinns 78 procent förpackningar och 90 procent av tidningar. Men nu hoppas Skogsindustrierna att återvinningen av pappersförpackningar ska öka ytterligare.

– Mjölkförpackningens fiber kan dyka upp i en ny vara ytterligare tjugofyra gånger efter att du sköljer ur den och lämnar den till återvinningen. Då räcker varje avverkat träd väldigt långt, och vi hoppas att konsumenter blir ännu mer motiverade att återvinna, kommenterar Viveka Beckeman.

Men även om pappersfibern kan återanvändas över 25 gånger behöver kretsloppet med jämna mellanrum fyllas på med färsk råvara från skogen. Retur- och färskfiberbaserade förpackningar har olika egenskaper och kvalitéer, där färskfiber är mer lämpliga till vissa livsmedelsförpackningar. Tillskottet av färskfiber i Europa kommer huvudsakligen från de norska, svenska och finska skogarna i norr medan mycket av återvinningen sker nere på kontinenten.

Majoriteten av svenskt papper och pappersförpackningar går idag på export till EU:s inre marknad. Enligt EU:s statistikkontor Eurostat har papper och kartong även i Europa den överlägset högsta återvinningsgraden av allt förpackningsmaterial. År 2019 nådde återvinningsgraden omkring 85 procent. Pappersindustrin siktar på att höja den totala återvinningsgraden för fiberbaserade förpackningar i Europa till 90 procent år 2030.

– Den cirkulära ekonomin är redan verklighet för våra produkter. Avfallet är en resurs och används verkligen som en strategisk råvara. Nu vet vi att pappersfibern vetenskapligt bevisat räcker mycket länge, vilket ytterligare ökar värdet på våra produkter och den svenska exporten, säger Viveka Beckeman.

Samtidigt har nyheten skapat visst huvudbry för Skogsindustrierna:

– Vi brukade säga att fibern hade nästan lika många liv som katten men nu måste vi hitta på något nytt. Kanske kan man säga att pappersfibern jobbat upp sig till guldklocka, funderar Viveka Beckeman.


Sammanfattning av forskningsrapporten
I rapporten Recyclability of cartonboard and carton av Dr Rene Eckhart (nov 2021) slås det fast att fiberbaserat paketeringsmaterial kan återvinnas åtminstone 25 gånger utan att förlora sina rörliga och svällande egenskaper. Forskningen slår hål på den seglivade myten att pappersmassa endast kan återvinnas fyra till sju gånger.

I sin forskning har Dr Eckhart studerat materialets styrka, hållfasthet och svällningskapacitet. Resultaten visar att vikkartonger av papper och kartong representerar en mycket hållbar förpackningslösning som kan återvinnas flera gånger. Antalet återvinningscykler är huvudsakligen begränsat av bristande returpappersinsamling och de förluster som uppstår vid rengöring av fibermaterialen.

Enligt Eurostat har papper och kartong den överlägset högsta återvinningsgraden av allt förpackningsmaterial. År 2019 nådde återvinningsgraden omkring 85 procent. Pappersindustrin siktar på att höja den totala återvinningsgraden för fiberbaserade förpackningar i Europa till 90 procent år 2030.

För att förverkliga råvarans hela värde är det avgörande att samla in, sortera och återvinna alla fibermaterial på marknaden. Desto oftare samma förpackning kan återvinnas, desto mer positiv påverkan på miljön. Således är både färskfiber och returfiber av vikt för den cirkulära ekonomin, något som många varumärken och återförsäljare vill stödja.


Om rapporten
Rapporten är skriven av Dr Rene Eckhart vid Technische Universität Graz och publicerades i ’Wochenblatt für Papierfabrikation’ i november 2021.

Eckhart visar, i kontrast med tidigare uppfattningar, att papper kan återvinnas åtminstone 25 gånger utan negativ inverkan på papprets rörliga eller svällande egenskaper. Av resultatet att döma så menar Eckhart att vikbara kartonger är en mycket återvinningsbar produkt som begränsas framförallt av tillgängligheten av återvunnet papper samt förluster under tvättning av träfibrer.

Läs rapporten i sin helhet


Hela trädet tas till vara
Vid massatillverkning används bara den tunnare delen av trädets stam för tillverkning av papper och kartong. Den kraftigaste delen av stammen blir virke. Toppar och grenar används till bioenergi, biodrivmedel och kemikalietillverkning, och på så sätt tas hela trädet tillvara.


Källa: Skogsindustrierna

Skriv utMoelven Valåsens industriområde.
Moelven Valåsens industriområde.

Moelven bygger pelletsfabrik i Karlskoga

Moelven investerar 382 millioner kroner i ny pelletsfabrik och anläggning för energiproduktion vid Moelven Valåsen i Karlskoga. Den innovativa pelletsfabriken planeras tas i drift...

Läs mer


ABB:s analysverktyg för reservdelar optimerar verksamheten för Vietnams ledande papperstillverkare

ABB har framgångsrikt tagit fram ett reservdels- och underhållsprogram för Saigon...

Läs mer
BillerudKorsnäs anläggning i Gävle ska förse Sandviken Energi med restvärme genom en 22 km lång ledning.

Spill från Gävle värmer Sandviken

I maj togs första spadtaget för att bygga samman Gävle och Sandviken med en fjä...

Läs mer
Södra Building Systems KL-träskiva CNC.

Rekordorder för Mared till skogskoncernen Södra: Växer och nyanställer

Ingenjörsfirman J. Mared i Huskvarna levererar en komplett anläggning för...

Läs mer


Carlsberg testlanserar biobaserad och helt återvinningsbar ölflaska

Carlsberg-koncernen kommer under sommaren att testlansera företagets första biobaserade...

Läs mer


Ny forskning: Pappersfiber kan återvinnas 25 gånger

Ny forskning visar att pappersfiber går att återvinna med hög kvalitet 25 gå...

Läs mer
Munksunds sågverk.

Investeringar i Munksunds sågverk för att öka värdet från varje träd

SCA investerar 13 miljoner kronor i sågverket i Munksund. Det handlar om flera olika...

Läs mer
KG Fridman
Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge som Sweco ska bistå i att omvandla till gigafabrik för Northvolt.

Sweco bistår Northvolt i omvandlingen av Kvarnsvedens pappersbruk till gigafabrik

Sweco har fått i uppdrag att bistå i omvandlingen av Kvarnsvedens pappersbruk i...

Läs mer
Idcon550

Massafabrik minskar koldioxidutsläppet genom att övergå till en elektrisk torkprocess

Telfa
Smurfit Kappa LithoPac i Nybro ökar kapaciteten för att möta efterfrågan.

Smurfit Kappa LithoPac ökar kapaciteten för att möta efterfrågan

Smurfit Kappa tillkännager en investering på 75 miljoner kronor gällande Smurfit...

Läs mer
“Bite Botanical Bitters” – årets vinnare och skapad med inspiration av växten Venus flugfälla.

De är årets vinnare i BillerudKorsnäs förpackningstävling

Det blev designelever från Brobygrafiska som vann det mest eftertraktade priset när...

Läs mer
I december 2021 fick Holmen Paper sin fjärde specialanpassade A25 dumper med lastväxlare.

Volvo A25G med lastväxlare: Snilleblixten som håller efter 25 år

Det var på ett studiebesök för 25 år sedan, i skogarna utanför Vä...

Läs mer
Hexagon

Så ska automationssystemen i Europas näst största returfiberbaserade pappersbruk uppgraderasMest lästaHeidenhain

BK Services

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se