Facebook

Instagram

Almi Invest investerar i Ecohelix teknik för biobaserade polymerer


2021-05-17

Ecohelix demo-anläggning i Örnsköldsvik.
Bild: Ecohelix
Ecohelix demo-anläggning i Örnsköldsvik.

Almi Invest Greentech investerar åtta miljoner kronor i Ecohelix, som utvecklat en metod för att producera miljövänliga bio-polymerer från restprodukter vid massatillverkning. I emissionen på totalt 20 miljoner kronor deltar också Molindo Energy samt och en liten grupp erfarna privata clean tech-investerare. Pengarna ska användas till produktutveckling, rekryteringar samt till att förbereda teknologin och företaget för kommersialisering i stor skala.

Många branscher försöker hitta ersättare till material som har fossilt eller på annat sätt ifrågasatt ursprung, till exempel fossil olja, aluminium och palmolja. Samtidigt har pappers- och massaindustrin problem med att 50 procent av trädets beståndsdelar inte kan användas och kostar pengar att omhänderta.

Nu har Ecohelix utvecklat och patenterat en banbrytande metod, som utnyttjar naturens egna enzymatiska process, för att omvandla restprodukterna lignin och hemicellulosa från massabruk till högpresterande och biologiskt nedbrytbara polymerer. Polymeren kan sedan vidareförädlas för att ersätta en mängd olika material, exempelvis plaster, latex, stärkelse, aluminium, fossila polymerer och palmolja som används vid produktion av exempelvis livsmedelsförpackningar, lim, målarfärg, kartong och papper.

Fördelarna med att ersätta dessa produkter med Ecohelix material är bättre produkt- och miljöprestanda. Ecohelix bio-polymer är förnybar, biologiskt nedbrytbar, har lågt koldioxid-avtryck samt är inte baserad på gröda som annars skulle kunna användas till föda. De erbjuder också ett alternativ till dagens plaster som oftast är oljebaserade.

– Alla dessa användningsområden har betydande marknadspotential eftersom efterfrågan på biobaserade och hållbara produkter bara ökar, säger Boris Gyllhamn, Investment Manager på Almi Invests Greentechfond.
– Dessutom ger Ecohelix massabruken en förbättrad lönsamhet då processen även väntas innebära en kapacitetsökning för bruket. Detta är ett perfekt exempel på en win-win situation genom industriell symbios.

Ecohelix kommer att tillverka sitt material i egen regi i samarbete med massabruk för att få smidig tillgång till råvaran – massabrukets sidoström. Ecohelix har precis etablerad en helautomatisk demonstrationsanläggning hos Domsjö Fabriker, i syfte att verifiera produktionstekniken i semikommersiell skala (som en del av EU-finansierad projekt VEHICLE). I nästa steg planeras en första fullskalig anläggning.

– Tack vare denna investering kan vi nu ta viktiga steg mot kommersiell etablering i stor skala, säger Petri Oinonen, vd, grundare och uppfinnare av Ecohelix teknik.
– Vår produkt ersätter råoljebaserade råvaror och bidrar till att lösa den globala utmaningen med att minska fossila koldioxidutsläpp. Vår målsättning är hög. Om tre år siktar vi på att vara världsledande inom utveckling och produktion av biopolymerer tack vare vår patenterade teknik, vårt aktiva partnernätverk samt våra kunniga investerare.


Källa: Almi Invest


Skriv utEczacibasi Consumer Products har valt Valmet som leverantör av deras nya mjukpapperslinje som ska installeras på pappersbruket Manisa i Turkiet.
Eczacibasi Consumer Products har valt Valmet som leverantör av deras nya mjukpapperslinje som ska installeras på pappersbruket Manisa i Turkiet.

Valmet har fått ännu en order på en mjukpapperslinje till Eczacibasi Consumer Products i Turkiet

Eczacibasi Consumer Products har valt Valmet som leverantör av deras nya mjukpapperslinje som ska installeras på pappersbruket Manisa i Turkiet. I den nya Advantage DCT 200TS-linjen...

Läs mer
Somas 550

SCA höjer priset på kraftliner

SCA höjer priset på brun och vit kraftliner med 50 euro per ton i Europa. Det nya priset...

Läs mer
PSM 550


Södra i stort samarbete med Lenzing – ska skapa textilåtervinning i världsklass

Södra, en massaproducent i världsklass, och Lenzing, ledande global leverantör av...

Läs mer
Duroclasercoating 550

Gör en SWAPP till mer hållbara förpackningar

SWAPP

Gör en SWAPP tillsammans med BillerudKorsnäs till pappersförpackningar för en...

Läs mer
Clean combustion
Panta take away-muggar.

I sommar blir det pant på pappmuggar

Svenskarna är bland de bästa i världen på att panta burkar och flaskor. Varje...

Läs mer
Idcon550
Massabal

Södra höjer priset på NBSK till 1380 dollar/ton

Södra Cell höjer priset på sin blekta barrsulfatmassa (NBSK) till 1380 dollar...

Läs mer
Hexagon
Pappersbruket i Sachsen.

Stora Enso avyttrar bruk i tyska Sachsen

Stora Enso har undertecknat ett avtal om att avyttra sitt bruk i Eilenburg i tyska Sachsen till det...

Läs mer
<span><span><span>PIDA Gold Award gick i år till förpackningskoncept ”Lost in Senses”, en upplevelsebaserad presentation av ett te-set av designstudenterna Jenny Noshi, Anna Carlén, Moa Tillbom och Martin Lilius från Nackademin.</span></span></span>

Lekfullt förpackningskoncept vann BillerudKorsnäs’ designtävling PIDA Sweden

Vinnarna i BillerudKorsnäs designtävling PIDA Sweden – Packaging Impact Design...

Läs mer

Stora Enso samarbetar med Vogue Scandinavia för miljövänliga modemagasin


Stora Enso och Vogue Scandinavia har inlett ett strategiskt samarbete för att ersätta...

Läs mer


Valmet levererar sin tolfte mjukpappersmaskin till C&S i Kina

Valmet levererar sin tolfte mjukpapperslinje, en Valmet IntelliTissue 1600 till den kinesiska...

Läs mer
Ecohelix demo-anläggning i &Ouml;rnsköldsvik.

Almi Invest investerar i Ecohelix teknik för biobaserade polymerer

Almi Invest Greentech investerar åtta miljoner kronor i Ecohelix, som utvecklat en metod...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift

Laser components
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se