Facebook

Instagram

Gasum gör entré i det svenska gasnätet med ett avtal med Nynas


2021-03-16

Bild: Nynas

Tommy Mattila Gasum, Vice President.
Bild: Tomi Parkkonen
Tommy Mattila Gasum, Vice President.

Gasum har utökat sitt industrisegment i Sverige genom att underteckna ett avtal med Nynas AB. Avtalet säkerställer flexibla leveranser av naturgas till Nynas raffinaderi i Göteborg. Nynas är Gasums första kund som är ansluten till det svenska gasnätet, vilket är en betydande milstolpe i att befästa Gasums ställning på den nordiska gasmarknaden.

Gasum har undertecknat ett avtal med det svenska olje- och bitumenföretaget Nynas AB om leveranser av naturgas till sitt raffinaderi i Göteborg på västkusten i Sverige. Naturgasen kommer att användas som bränsle i raffinaderiets oljebrännare och i dess nya kombinerade atmosfär- och vakuumvärmare för råoljeenheten på anläggningen.

– Vi är extremt glada över det här avtalet. Nynas är vår första industriella kund i det svenska gasnätet, så det är en viktig milstolpe för Gasum. Det understryker verkligen vår roll som gasaktör som betjänar hela Norden. Som ett nordiskt energibolag hoppas vi kunna erbjuda ett unikt och konkurrenskraftigt utbud till våra kunder inom industrin, som kommer att hjälpa dem i att övergå till mer hållbara energikällor, säger Tommy Mattila, Vice President på Gasum.

Nynas är Sveriges största producent av bitumen. Bitumen, den bindande komponenten i asfalt, används främst inom vägarbeten och till gatubeläggningar. Övergången från olja till naturgas i kombination med ökad effektivitet minskar deras koldioxidutsläpp med 34 procent och deras NOx- och SOx-utsläpp med 80 procent. Bytet snabbar också på industrins övergång till fossilfri och förnybar biogas.

– Det här är ett exempel på hur Nynas nu gör en rad investeringar och vidtar olika åtgärder i vårt raffineringssystem i syfte att minska våra utsläpp av växthusgaser. Vi arbetar aktivt tillsammans med leverantörer och andra samarbetspartner för att hitta nya och effektiva lösningar för att bemöta de klimatutmaningar som industrin står inför, säger Rolf Allgulander, Vice President Manufacturing på Nynas.


Flexibilitet och pålitlighet avgörande för partnerskapet
Expansionen av Gasums marknad för naturgas till det svenska gasnätet blev möjlig tack vare bolagets befintliga samarbete med Nynas. Gasum har redan levererat flytande naturgas (LNG) till raffinaderiet i Nynäshamn. Det nya avtalet stärker partnerskapet.

Naturgasen kommer att användas i processen av att tillverka bitumen, som är en säsongsprodukt. Efterfrågan på bränsle kommer därmed att vara hög från våren till hösten. Det är extremt viktigt att det inte sker några avbrott i gasförsörjningen under högsäsongen inom industrin. Det innebär att flexibilitet och pålitlighet i gasförsörjningen är avgörande för partnerskapet.

– Det är därför avtalsvillkoren har fokus på försörjningen. Undertecknandet av avtalet är startskottet på ett långsiktigt samarbete som gör det möjligt för oss att gå in i det svenska gasnätet och det ger Nynas flexibel och pålitlig tillgång till gas som ger välkommen kostnadsoptimering i en industri som är starkt beroende av sin högsäsong, säger Mattila.

Gasums fördel för industriella kunder i Sverige är dess unika och breda utbud av naturgas och fossilfri biogas som hjälper kunderna i deras strävan efter ett minskat koldioxidavtryck. Det är prioriterat för Gasum att planera samarbetet så att det på bästa möjliga sätt lever upp till kundernas behov.


Källa: Gasum


Skriv ut<span><span>Pyrocells anläggning ligger vid Setra Kastet sågverk i Gävle.</span></span>

Pyrocell har startat sin produktion

Nu är produktionen igång på Pyrocells banbrytande anläggning i Gävle. I...

Läs mer
Idcon550
SunPines fabrik.

Atlas Copco Compressor levererar tryckluften till Sveriges största bioraffinaderi

När den globala efterfrågan på förnybara bränslen ökar så...

Läs mer
Hexagon
Den 22 juni tankade Stena Line för första gången metanol återvunnen från svensk ståltillverkning

Stena Line tankar med metanol som återvunnits ur svensk ståltillverkning

I april 2015 skrev Stena Line historia inom hållbar sjöfart genom att som första...

Läs mer


Sågspån blir till förnybar bioolja i Pyrocells banbrytande fabrik

Tester för att tillverka förnybar bensin av bioolja från sågspån har...

Läs mer


INGO öppnar ny automatstation i Hisings Backa

Idag öppnar bensinbolaget INGO sin femtonde automatstation i Göteborgsområdet....

Läs mer


Snart får Sverige ny standardbensin

I samband med att reduktionsplikten höjs från 4,2 procent till sex procent den 1 augusti...

Läs mer


Gasum gör entré i det svenska gasnätet med ett avtal med Nynas

Gasum har utökat sitt industrisegment i Sverige genom att underteckna ett avtal med Nynas AB....

Läs mer
<span><span>Träindustriföretaget Setra och drivmedelsbolaget Preem samarbetar kring produktion av fossilfri pyrolysolja från sågspån genom det gemensamägda bolaget Pyrocell. </span></span>

Nu är Pyrocells fabrik på svensk mark

Nu har ett fartyg med Pyrocells nya fabrik anlänt till Granudden - i form av ett 30-tal...

Läs mer
SunPines fabrik i Piteå.

SunPines nya fabrik ger 50 procent mer talldiesel

SunPine i Piteå har precis färdigställt byggnationen av bolagets nya fabrik fö...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon

Alutrade

Polyshape
OEM Automatic

Bevego
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se