Facebook

Instagram

Lekfullt förpackningskoncept vann BillerudKorsnäs’ designtävling PIDA Sweden


2021-05-25

<span><span><span>PIDA Gold Award gick i år till förpackningskoncept ”Lost in Senses”, en upplevelsebaserad presentation av ett te-set av designstudenterna Jenny Noshi, Anna Carlén, Moa Tillbom och Martin Lilius från Nackademin.</span></span></span>
Bild: BillerudKorsnäs
PIDA Gold Award gick i år till förpackningskoncept ”Lost in Senses”, en upplevelsebaserad presentation av ett te-set av designstudenterna Jenny Noshi, Anna Carlén, Moa Tillbom och Martin Lilius från Nackademin.

<span><span>\
Bild: BillerudKorsnäs
"Highest Level of Innovation Award” gick till Norgård, ett förpackningskoncept för hudvårdsprodukter, skapat av Elin Andersson, Emelie Franck, och Michaela Nylén Hansson från Brobygrafiska.

<span><span>”Highest Level of Sustainability Award” vann bidraget ”Deobar” innehållande just deosticks\
Bild: BillerudKorsnäs
”Highest Level of Sustainability Award” vann bidraget ”Deobar” innehållande just deosticks", av Alwin Lindquist, Ella Wiles och Jennie Bergström från Mittuniversitetet.

<span><span>Bidraget ”Wild” är en presentförpackning för vin skapad av Elias Wall, Sonia Hint Kindgren och Samuel Olsson från Brobygrafiska, som vann årets <span><span>”Highest Level of User Friendliness Award”.</span></span></span></span>
Bild: BillerudKorsnäs
Bidraget ”Wild” är en presentförpackning för vin skapad av Elias Wall, Sonia Hint Kindgren och Samuel Olsson från Brobygrafiska, som vann årets ”Highest Level of User Friendliness Award”.

Vinnarna i BillerudKorsnäs designtävling PIDA Sweden – Packaging Impact Design Award – har korats. Det finaste priset – PIDA Gold Award – gick till designstudenterna Jenny Noshi, Anna Carlén, Moa Tillbom och Martin Lilius från Nackademin. Deras vinnande förpackningskoncept ”Lost in Senses” är en upplevelsebaserad presentation av ett te-set.

– Det känns fantastiskt att vinna PIDA Gold Award. Vår design är färgstark och detaljrik med både matta och blanka tryck, genomskinliga paneler, pop-ups och interaktiva lösningar som drar ögonen till sig. På ett sätt kan man säga att vår förpackning är produkten. Vi har sett att detta är ett outforskat område på marknaden och vi hittade ett hål att fylla med vår förpackningsdesign, säger teamet "Lost in senses".

Det vinnande bidraget svarar upp till årets brief som handlar om att skapa en förpackning som väcker liv i våra sinnen. Juryns motivering för årets PIDA Gold Award lyder:

”Under hela unboxingupplevelsen hade vi ett leende på läpparna – äkta gyllene standard. Konceptet väcker liv i våra sinnen med hjälp av lekfullhet och flera lager. Efter att produkten använts kan förpackningen leva vidare och användas igen och igen. ”Lost in Senses” ären visuell fest som får oss att vilja resa men utan att behöva förflytta oss.”

Studenterna som fick ta emot pris vid den svenska upplagan av PIDA kvalificerar sig automatiskt vidare till slutfinalen den 27 september i Monaco. Vid finalen – som äger rum vid förpackningsmässan Luxe Pack Monaco – ­ska en internationell vinnare koras. Det innebär att de svenska eleverna ska tävla mot vinnarna från de tre andra delfinalerna från Frankrike, Tyskland och USA/UK.
 

Flera studenter prisades
Vid PIDA event delades ytterligare tre utmärkelser ut. ”Highest Level of Innovation Award” gick till Norgård, ett förpackningskoncept för hudvårdsprodukter, skapat av Elin Andersson, Emelie Franck, och Michaela Nylén Hansson från Brobygrafiska.

Juryns motivering löd:
”En taktil lösning hela vägen utifrån och in. Den är gjord i ett välbekant format som är lätt att förstå – och överraskar med sina genomtänkta rörliga delar som står i centrum vid unboxingupplevelsen.”

”Highest Level of Sustainability Award” vann Alwin Lindquist, Ella Wiles och Jennie Bergström från Mittuniversitetet med sitt bidrag ”Deobar” innehållande just deosticks.”En uppvisning i minimalism och enkelhet, det här konceptet utmanar verkligen dagens icke hållbara förpackningar. Det är en medveten design utan överflödiga detaljer.”

”Highest Level of User Friendliness Award” gick till bidraget ”Wild”, skapad av Elias Wall, Sonia Hint Kindgren och Samuel Olsson från Brobygrafiska. Det är en presentförpackning för vin och motiveringen löd:
”Det finns ingen tvekan om hur man öppnar den här förpackningen. Men det som händer därnäst gör ett bestående intryck på oss i juryn. Man vill öppna och stänga förpackningen om och om igen. För oss passar den här förpackningen perfekt för en fest.”

Vinnarna utsågs av en namnkunnig jury som i år var mycket imponerade av årets tävlande.

– Jurymedlemmarna blev väldigt imponerade av de genomtänkta och spännande koncept som lämnats in. Vi diskuterade och debatterade tävlingsbidragen både länge och väl innan vi kunde enas om vinnarna i varje kategori. Alla deltagarna ska vara mycket stolta över vad de åstadkommit under så extraordinära omständigheter, säger Lasse Svärd från Grafs Kartong, juryordförande i PIDA Sweden.


En mötesplats för förpackningsbranschen
BillerudKorsnäs som grundat PIDA arrangerar tävlingen i samarbete med universitet och högskolor i USA, England, Frankrike, Tyskland och Sverige. Tävlingen ger studenterna tillfälle att jobba i ett skarpt projekt med samma förutsättningar som ett för ett autentiskt designuppdrag. Men inte bara det – tävlingen ger eleverna chans att visa upp sina idéer och sin kreativitet för en den etablerade branschen som varje år deltar vid eventet för att inspireras och möta framtidens förpackningsdesigners.

– Med PIDA vill vi driva utvecklingen inom förpackningsdesign framåt och samtidigt skapa en mötesplats för industrin och skolorna. I år firar tävlingen 16 år och intresset för PIDA växer för varje år – både från industrin och skolorna. Vad som är extra roligt är att vi år genomfört tävlingen i USA för första gången, säger Anders Gathu, Marketing Manager BillerudKorsnäs.


Källa: BillerudKorsnäs


Skriv utGruvföretag med hållbarhetsfokus ger bättre avkastning

Martin Johansson, som är specialist inom stålindustri och gruvnäring, PwC Sverige.

PwC:s årliga undersökning bland världens största gruvbolag visar att de bolag som rankas högt inom hållbarhet även ger bättre avkastning på börsen...

Läs mer
Idcon550
DrugLog är klar för den amerikanska marknaden.

DrugLog® klar för lansering i USA

Pharmacolog har genomfört registrering av DrugLog hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och kan därigenom sälja och leverera system till den amerikanska marknaden.

Läs mer
Cadett
Eczacibasi Consumer Products har valt Valmet som leverantör av deras nya mjukpapperslinje som ska installeras på pappersbruket Manisa i Turkiet.

Valmet har fått ännu en order på en mjukpapperslinje till Eczacibasi Consumer Products i Turkiet

Eczacibasi Consumer Products har valt Valmet som leverantör av deras nya mjukpapperslinje som ska installeras på pappersbruket Manisa i Turkiet. I den nya Advantage DCT 200TS-linjen...

Läs mer
Hemomatik
Batterierna ska innehålla biobaserade kolmaterial från lignin.

Stora Enso startar upp pilotanläggning för ligninbaserat kol till batterier

Stora Ensos pilotanläggning för produktion av biobaserade kolmaterial från lignin är nu igång. Det följer företagets investering på 10 miljoner euro som...

Läs mer
Stokvis
Boliden Odda.

Expansion av Boliden Odda och mer zink med världsledande klimatprestanda

Boliden har beslutat att investera i en expansion av Boliden Odda i Norge till 350 kton i årlig zinkproduktion. Investeringen uppgår totalt till 700 MEUR och kommer att färdigstä...

Läs mer
JM Indutech

Saab moderniserar den tyska marinen

Den tyska marinens fregatter i klassen Brandenburg (F123) ska få nya marina radarsystem och eldledningssystem (bilden är en illustration).

Saab har skrivit kontrakt med tyska försvarets materielverk, Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr (BAAINBw), och fått en beställning...

Läs mer
Endress
Oski förlänger samarbete med SKF.

Skateboardstjärnan Oski i samarbete med SKF

Den OS-klara svenska skateboardstjärnan Oskar Rozenberg Hallberg, även kallad Oski, har förlängt sitt samarbete med SKF. Med kullager från SKF laddar han nu för att...

Läs mer
Kapab
Självkörande el-lastbilar på Nordstans tak.

Stort test av självkörande transportfordon på Nordstans P-hustak

Under två dagar har forskningsprojektet GLAD huserat på Nordstans tak. En snitslad bana har gjorts upp för att testa självkörande transportfordons interaktion med fotgä...

Läs mer
Somas 550
Epiroc Scooptram ST14 och Minetruck MT42.

Epiroc vinner stor order för gruvutrustning i Mexiko

Epiroc har vunnit en stor order för gruvutrustning från mexikanska entreprenören CoMinVi för användning i flera underjordsgruvor runtom i landet.

Läs mer
Kyocera
Den trådlösa vibrationsgivaren Airius.

SPM Instrument lanserar Airius trådlösa vibrationsgivare med kommunikation via LTE-M

Den trådlösa vibrationsgivaren Airius, som först lanserades med WiFi-kommunikation, introduceras nu i en 5G-förberedd version där mätdata överförs via LTE-M,...

Läs mer
Hexagon


Valutec vinner ny mark med prestigeorder från USA

Valutec levererar ytterligare en TC-kanaltork till Nordamerika. Kunden är sågverksgruppen Pleasant River som tidigare investerat i TC-kanaltorkar till två sågverk. De kö...

Läs mer
Tibnor

17 miljoner kronor till metallforskning

Inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material så satsas nu nära 17 miljoner kronor i programmets utlysning ”Språngbräda till framtidens metalliska...

Läs mer
Ringdahl maskiner


Energijättars samarbete skapar expertis till elintensiv industri

Fortum eNext och Uniper Engineering är några av de första affärsverksamheterna inom Fortumkoncernen som nu utvecklat ett gemensamt erbjudande. Målet är att båda...

Läs mer
Viab
ABB Ability Condition Monitoring för transportband.

Nyhet:

Skräddarsydd digital övervakningstjänst för prediktivt underhåll av transportband

ABB Ability Condition Monitoring för transportband samlar in och spårar data för att ge realtidsinformation om utrustningens hälsa, vilket möjliggör planerat och snabbt...

Läs mer
Visionsbild över Research Hub, Uppsala Business Park (bilden är en illustration och avvikelser i verkligheten kan förekomma).

Första spadtaget för Uppsala Business Parks nya innovativa labbmiljöer – Research Hub

Nu inleds första etappen i utvecklingen av Uppsala Business Park till en levande stadsdel för innovation och tillväxt. 18 juni togs det första spadtaget för Research Hub, ett...

Läs mer


Ruukki Construction blir först att leverera fossilfria byggprodukter i stål

Ruukki Construction, ett dotterbolag i SSAB-koncernen, har förbundit sig att bli det första företaget att erbjuda sina kunder fossilfria byggprodukter i stål. Byggprodukterna...

Läs mer
Johanna Rosén, professor på Institutionen för fysik, kemi och biologi vid Linköpings universitet.

MXener öppnar för framtidens nanoteknologi

Konstgjorda njurar, kraftfulla batterier och effektiv vattenrening är några av framtidens användningsområden för en grupp ultratunna material som kallas MXener. Det menar...

Läs mer
Moelven Edansesågen AB.

Tidernas investeringslyft i Moelven

Moelven ska modernisera och vidareutveckla kapaciteten vid Moelven Edanesågen AB och Moelven Valåsen AB. Under de kommande åren ska koncernen sammanlagt investera över 600...

Läs mer

Boliden investerar i förbättrad logistik vid smältverket i Harjavalta

Boliden har beslutat att investera 40 miljoner euro i långsiktiga infrastrukturförbättringar vid hamnen i Pori vilket förbättrar förutsättningarna fö...

Läs mer
Den 22 juni tankade Stena Line för första gången metanol återvunnen från svensk ståltillverkning

Stena Line tankar med metanol som återvunnits ur svensk ståltillverkning

I april 2015 skrev Stena Line historia inom hållbar sjöfart genom att som första rederi i världen konvertera en färja till metanoldrift. I juni 2021 togs ytterligare...

Läs mer
Mattias Philipsson, vd för Svensk Plaståtervinning.

Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar

Tre år efter att Svensk Plaståtervinnings anläggning i Motala invigdes har man låtit göra klimatberäkningar på hela återvinningssystemet. Berä...

Läs mer
Göran &Ouml;rlander, ordförande i Södras forskningsstiftelse.

Södra bidrar med 6,4 miljoner till forskning – blandskog och förnybara drivmedel i centrum

6,4 miljoner kronor. Så mycket ytterligare bidrar nu Södras forskningsstiftelse med till forskning inom skogsbruk och skogsindustri. De största satsningarna fokuserar på...

Läs mer


Digitaliseringsprojekt av smältverk ska öka produktivitet och lönsamhet för Indiens ledande stålföretag

Digitala lösning kopplar samman verksamheten i stålverket med skänk- och kranspårning och förutsägelse av värmeförluster för högre gjuthastigheter...

Läs mer

SCA höjer priset på kraftliner

SCA höjer priset på brun och vit kraftliner med 50 euro per ton i Europa. Det nya priset gäller från den 1 augusti 2021.


– Drivet av den fortsatt starka marknaden...

Läs mer
Samarbetet mellan VR Transpoint och SSAB har som mål att halvera SSABs transportutsläpp till 2024.

Järnvägen ska halvera industrijättens transportutsläpp

VR Transpoint och SSAB har ingått ett avtal för transport av råvaror och produkter på järnväg. Målet är att halvera utsläppen från transporter...

Läs mer


Saab levererar träningssystem till Nederländerna

Saab har tecknat ett avtal för leveranser av militära träningssystem och service till den nederländska försvarsmakten. Ordern innefattar utrustning till ett värde av...

Läs mer
Perstorps kemiindustri i Stenungsund, sedd från ovan.

Kemiindustrin ska bli renare – med bidrag på nästan 300 miljoner kronor

Syftet med Project Air är en transformering av kemiindustrin och målet för kemikoncernen Perstorp att ersätta all den fossila metanol som idag används i deras produktion....

Läs mer
Södra Cell Mörrum.

Södra storsatsar på OnceMore – kapaciteten tiofaldigas med ny investering

En ny investering vid massabruket i Mörrum ökar Södras produktionskapacitet av OnceMore med tio gånger och höjer samtidigt andelen återvunnen textil i massan.

Läs mer


Sågspån blir till förnybar bioolja i Pyrocells banbrytande fabrik

Tester för att tillverka förnybar bensin av bioolja från sågspån har genomförts på Preems raffinaderi i Lysekil. Nu ska nästa spännande steg på...

Läs mer
Rachel Pettersson, forskningschef på Jernkontoret.

Ett av världens största forskningsprogram för stål har lanserats

Rachel Pettersson, forskningschef på Jernkontoret, berättar om European Partnership for Clean Steel, ett forskningsprogram som syftar till att främja omställning av europeisk...

Läs mer
Järnsvamp producerad vid HYBRIT-piloten i Luleå.

HYBRIT: SSAB, LKAB och Vattenfall först i världen med vätgasreducerad järnsvamp

SSAB, LKAB och Vattenfall har nu producerat världens första vätgasreducerade järnsvamp i pilotskala. Teknikgenombrottet inom HYBRIT-initiativet kapar cirka 90...

Läs mer

Folksam ökar ägandet i SSAB

Ylva Wessén, vd för Folksamgruppen.

Folksam har i dag flaggat för ett ökat innehav i stålföretaget SSAB. Innehavet uppgår nu till cirka 5,2 procent av rösterna och 2,1 procent av kapitalet. Syftet med...

Läs mer
Roger Lindholm, VD Syntronic Production Services är redo att möta beslutsfattarna på Elmia Subcontractor 2021.

Elektronikföretaget som vågar ta plats

Syntronic är det globala designhuset som utvecklar avancerad elektronik inom områden som telekom, industri, medtech, automotive och defense. Och är en av årets utställare...

Läs mer


EU:s skyddsåtgärder på stål förlängs

Ministerrådet har idag fattat beslut om att förlänga de så kallade skyddsåtgärderna som infördes som en följd av USA:s ståltullar 2018. Beslutet ä...

Läs mer
Visionsbild över SEEL – Swedish Electric Transport Laboratory (bilden är en illustration).

Byggstart för Sveriges största forskningsanläggning för el- och laddfordon

I våras startade samarbetet mellan Vestia och Castellum för projekt SEEL och nu är även kontraktet som möjliggör byggstart signerat av båda parter....

Läs mer
Monika Sammelin, områdeschef för LKAB i Malmberget och Roger Hansson, vd Gällivare Näringsliv AB.

LKAB och Gällivare Näringsliv i fördjupat samarbete

Gällivare är centralt i LKAB:s hela omställningsplan. Det är i Gällivare den nya teknologin, som utvecklats i samarbetet med SSAB och Vattenfall, börjar industrialiseras.

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift

Laser components
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se