Facebook

Instagram

Kommer framtidens livsmedelsförpackningar från finska skogar?


2021-06-18

Bild: Jospak

Att ersätta plast är en global nödvändighet och alternativa lösningar är mycket eftertraktade, särskilt i den engångsorienterade livsmedelsindustrin. Resultatet är en ständigt växande efterfrågan på biobaserade förpackningslösningar. Finland, ett land med tusentals skogar och ett av de mest innovativa länderna i världen, erbjuder unika träbaserade innovationer som ersätter traditionell plastförpackning.

Nästan 300 miljoner ton plastavfall produceras globalt varje år. Under 2018 genererades 174 kg förpackningsavfall per invånare bara inom EU. Europeiska kommissionen har satt återvinning av förpackningar som en av sina högsta prioriteringar och de första kraven i SUP-direktivet (engångsplast), godkänt redan 2019, och bör träda i kraft redan i juli 2021.

Hela 75 procent av Finlands yta är täckt av skog och skogsbruket och träbaserade industrier är djupt rotade i det finska samhället. Mångåriga traditioner för att hitta innovativa sätt att använda material från träindustrin, såsom fibrer och massa, har skapat ett gyllene tillfälle för Finland att erbjuda biobaserade lösningar. 

– En konkurrensfördel jämfört med andra länder är vår välbevarade skog som möter all internationell märkning och standard. Eftersom råvaran också raffineras här är förpackningsinnovationerna redan klara att implementeras och fullt applicerbara på existerande maskinparker I industrin. Vi är kända för vår höga kvalitet och det breda spektret av produkter som kan möta olika behov I industrin. Vi har ett utomordentligt know-how när det kommer till virke och som vi brukar säga – om det kan tillverkas av olja så kan det tillverkas av trä!, säger Marika Ollaranta, ansvarig för ”Bio and Circular Finland program” på Business Finland som verkar för innovationsfinansiering, tjänster för internationalisering samt främjar turism och investeringar i Finland.


Träåldern för livsmedelsförpackningar
Finland är på väg att bli ett av de första länderna som har en helt transparent, säker och ansvarsfull livsmedelsproduktionskedja. Industrin strävar efter koldioxidneutralitet och har som mål att minska utsläppen av växthusgaser med 75 procent fram till 2035. En stor del av de förpackningslösningar som används av livsmedelsindustrin är redan träbaserade, vilket gör dem förnybara och återvinningsbara.

Finska experter som möter livsmedelsindustrins behov med biobaserade produkter inkluderar Woodly, Kotkamills, Pyroll Packaging, Sulapac, Jospak och Fazer.

Woodly är ett teknikutvecklingsföretag som producerar en ny typ av träcellulosa-baserat, transparent plastliknande material, kallat Woodly. Det är kolneutralt och dess råmaterial kommer från certifierade skogar. Materialet är utformat för att återvinnas i plaståtervinningsströmmen efter användning. Det kan också brännas vid behov. Woodly-produkter finns i flera olika materialkvaliteter, vilket gör det lämpligt för olika plastbearbetningsmetoder och slutprodukter. 

Företaget tillkännagav nyligen ett partnerskap med den finska köttproducenten HKScan. Detta partnerskap är det första i köttkategorin i Finland och de kommer att använda Woodly-material i förpackningen för sina utvalda grillkorvar sommaren 2021. 

– Det som särskiljer Woodly från andra är att det inte försöker ersätta plast utan snarare producerar det från förnybara råvaror. Istället för att överge hela begreppet ”plast”, närmade vi oss problemet från en annan vinkel och ersatte de råvaror som det traditionellt har tillverkats av. Woodly-sädet är också extremt mångsidigt, vilket gör det attraktivt för stora kunder, säger Jaakko Kaminen, VD för Woodly.

Kotkamills är en finsk trä-, pappers- och kartongtillverkare som utforskar och utvecklar nya, fiberbaserade hållbara förpackningslösningar. Kotkamills sågverk grundades 1872 och är det äldsta som fortfarande finns i Finland. Företaget säkerställer att ingen del av virket går till spillo genom att använda sågverkets spillprodukter som träflis och sågspån som blir till råmaterial från företagets andra produkter, dvs papp och mättat baskraftpapper.

Kotkamills ISLA-spärrbrädor kan förändra koppmarknadens spelplan för engångsbruk. Till skillnad från de vanliga kopparna som innehåller polyetenplast, är de unika vattenbaserade dispersionsbelagda barriärbrädorna helt återvinningsbara, biologiskt nedbrytbara, industriellt komposterbara – såväl som plastfria. Eftersom det inte finns något polyetenfoder kan produkter tillverkade av ISLA-spärrplåt enkelt återvinnas tillsammans med normalt papper och pappersavfall.

– Vår produktkategori består av livsmedelssäkra konsumentskivor, högkvalitativt mättande kraftpapper och ekologiska träprodukter. För närvarande är vi den enda industriproducenten av plastfria belagda förpackningskort för livsmedelsindustrin och potentialen är enorm, säger Markku Hämäläinen, VD för Kotkamills. 

Pyroll Packaging är en av de största tillverkarna i Norden av återvinningsbara förpackningar. Deras PyrollGreen-produktfamilj erbjuder hållbara och återvinningsbara förpackningsalternativ gjorda av biobaserade fibrer för bageri och mejeriprodukter, godis och konfektyr, bearbetat kött och snabbmat.

– Vi gör smarta och hållbara förpackningslösningar. Vår expertis ligger i övergripande kunskap och förmåga att kombinera olika material och hitta nya lösningar för att skapa bästa möjliga produkt för kunden, säger Tapani Holappa, försäljningschef för Pyroll Packaging.

Genom att till exempel kombinera deras FormPap-lösning med fiberbaserade lockmaterial minskar mängden plast som behövs i ett paket avsevärt. Speciellt i Centraleuropa där singel-förpackade livsmedel är populära, som kallskuret och ost, erbjuder denna typ av kombination ett mer miljövänligt alternativ.

Sulapac, grundat 2016, erbjuder ett hållbart materialalternativ för konventionell plast. Den är gjord av träflis och är ett ansvarsfullt framställt växtbaserat bindemedel. Det kan därför brytas ned utan att lämna permanent mikroplast efter sig. Sulapac är perfekt för olika applikationer, från snabba konsumtionsvaror till lyxförpackningar. Det är GMO-fritt och livsmedelskontakt-godkänt enligt EU-standarder. Företaget har rankats som ett av de 100 hetaste nystartade företagen i Europa av Wired UK 2018 och 2019. Nyligen tillkännagav de en ny banbrytande innovation, en biobaserad barriär som är lämplig för vattenbaserad kosmetika. Detta har aldrig gjorts förut.

– Växlingen från konventionell plast har gjorts så enkel som möjligt. Vårt drop-in-lösningsmaterial kan massproduceras med befintliga plastmaskiner. Detta gör vår vackra, funktionella och hållbara Sulapac till ett tilltalande alternativ för olika plastprodukter, säger Suvi Haimi, VD och grundare av Sulapac.

Jospaks flaggskeppsprodukt Jospak-bricka kombinerar de bästa funktionerna hos kartong och plast. Brickan är gjord av förnybar och återvinningsbar kartong och hjälper till att minska mängden plast upp till 85 procent. Produkten är lämplig för en rad applikationer inklusive olika färska och bearbetade livsmedelsprodukter och färdigmat i modifierad atmosfärförpackning. 

– Vårt mål är att bli en ledande pionjär inom cirkulär ekonomi som producent av livsmedelsförpackningsprodukter. Vi har redan kunder i Finland, Norden och Centraleuropa och vi är glada att officiellt kunna starta vår internationella verksamhet i större skala ”, säger Tarja Heikkilä, försäljnings- och marknadschef för Jospak.

Forskning om matförpackningar pågår ständigt. Finlands VTT tekniska forskningscenter testar en termocellfilm av träcellulosa och fettsyror tillsammans med de finska företagen Arla Foods, Paulig och Wipak. Det nya förnybara plastmaterialet kommer att ha samma egenskaper som en traditionell plastfilm och uppfylla livsmedelsindustrins krav, samtidigt som det är återvinningsbart.


Hur är det med havre då?
Fazer
, globalt känt särskilt från konfektyr och choklad, är ledare inom bageriindustrin i Finland. Förutom att fira sitt 130-årsjubileum i år, kom Fazer Bakery nyligen ut med en aldrig tidigare sett förpackningsinnovation – en brödpåse gjord av havreskrov. Den kan härledas till en restprodukt av Fazers egen havremalningsprocess. Av materialet är 25 procent havreskrov och förpackningen kan återvinnas som papp. Innovationen är unik även internationellt och har krävt flera års arbete.

– Den nya brödpåsen kombinerar elementen i Fazers strategi – ansvar, innovation och den experimentella kulturen. Projektet var en del av Fazers hållbara förpackningsprogram, som innebär att minska mängden använt förpackningsmaterial, förbättra återvinningsbarheten hos förpackningar och utveckla helt nya typer av ekologiska förpackningslösningar, av vilka denna brödpåse av havreskrov är ett exempel. Det här är cirkulär ekonomi som bäst, säger Piia Soininen-Tengvall, förpackningsutvecklingschef på Fazer Group.


Källa: Business Finland


Skriv ut





Äntligen samlades plast och gummiindustrin fysiskt igen

Över 100 ledande aktörer från plast och gummiindustrin samlade sina nyheter och innovationer inom branschen, både gällande material, design, produktion och bearbetning....

Läs mer
Idcon550


Nu ska avlopp från norsk pappersindustri bli biogas

2015 inledde Scandinavian Biogas, med stöd från EU, demonstrationsprojektet “EffiSludge for LIFE”. Uppdraget var att visa de miljövinster som finns med att integrera...

Läs mer
Cadett


Första höghållfasta stålpulvret tillverkat på SSAB i Oxelösund

Nu har det första höghållfasta stålpulvret tillverkats på SSAB i Oxelösund. Detta är ett stort steg i den resa som SSAB gör för att etablera sig...

Läs mer
Swedol
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) samtalade med Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, på Ståldagen 2021.

Värme och viktiga samtal på Ståldagen

Ståldagen 2021 bjöd på viktiga och stundtals heta samtal om industrins roll i klimatomställningen och omställningens möjligheter att stärka konkurrenskraften....

Läs mer
Telfa


Hållbarhet i fokus när LKAB tecknar nytt avtal med Ahlsell

Ahlsell har fått fortsatt och utökat förtroende att ansvara för den dagliga försörjningen av material till LKAB:s verksamheter. Det omfattande avtalet präglas av...

Läs mer
Krea


ICA öppnar högautomatiserat e-handelslager i Stockholm

Med start från den 1 december är ICAs högautomatiserade lager i Brunna, Stockholm, i full drift. ICA är först i Sverige med att öppna ett lager med en hö...

Läs mer
Kyocera
Tomas Winter och Johan Edlund.

Elsäkerhetsexperten minns ljusbågsolyckan:

"Jag släckte kollegan med snö"

Den 28 januari 1999 är det 20 grader kallt i Linköping. I ett ställverk på Saabs område arbetar elektrikern Johan Edlund, 34, tillsammans med den lärlingen Tomas...

Läs mer
Ovako


Nya Alfa Laval CM Connect använder digitalisering för att optimera hygienisk bearbetning

Alfa Laval CM Connect utgör nästa steg i digitaliseringsresan för att driva innovation och tillväxt för kunder i de hygieniska processindustrierna. CM Connect består av...

Läs mer
Hemomatik
SkrotSmart öppnar i Partille, invigning 2 december.

SkrotSmart öppnar ny Drive-In för metallskrot i västsverige

Trollhättan och Partille har fått varsin ny Drive-In för järn- och metallskrot via SkrotSmart. I Trollhättan har bröderna Jesper och Daniel Söder drivit den nya...

Läs mer
Brandskyddsföreningen
Magnus Berggren, professor vid Linköpings universitet och det nya forskningsprogrammets föreståndare.

Storsatsning på materialforskning för hållbarhet

En miljardsatsning på forskning sker nu inom Wallenberg Initiative Material Science for Sustainability, WISE, som ska leda till utveckling av hållbara och effektiva material för att...

Läs mer
Lesjöfors
Fibrease har hög isoleringskapacitet och lämpar sig väl för termiska förpackningar, exempelvis inom dagligvaruhandel online samt läkemedelsleveranser. Skummet kan hanteras i pappers- och kartongåtervinningen och är perfekt lämpat för att återvinnas i slutna kretslopp och bli till nya material och produkter.

Stora Enso introducerar nytt förpackningsskum – av träfiber

Stora Enso utökar sitt förpackningssortiment med en ny produktlinje för biobaserat skummaterial av träfiber. Produkterna är helt återvinningsbara och kan användas...

Läs mer
Martinsson


Nyhet:

Branschens första smarta fabrikslösning för säkrare, autonomare och effektivare stålsmältverk

Det ledande teknikbolaget ABB har lanserat ABB Ability Smart Melt Shop, den första digitala applikationen för smarta fabriker i sitt slag för metallindustrin. Den är utvecklad...

Läs mer
Robotmäklarna
Den nya större lagerbyggnaden som möjliggörs genom en ny detaljplan (bilden är en illustration).

Växande lager i Fyrislund ger nya arbetstillfällen

I Uppsala Business Park kan Thermo Fisher Scientific nu komplettera sina befintliga lokaler med ett större lager, kontor och produktionslokaler. Den nya detaljplan som precis antagits ger mö...

Läs mer
svets och tillbehör


Enerco stärker positionen inom svensk industri med nyförvärv

Enerco förvärvar Problast som levererar tjänster inom våt- och torrblästring. Förvärvet, som genomförs den 1 december, innebär att Enerco kompletterar...

Läs mer
Hydrocut
Sana Alajmovic, grundare och vd i healthtechbolaget Sigrid Therapeutics, samt vinnare på Female Founders event 2021.

Sana Alajmovic korad till Årets kvinnliga grundare av Dagens industri

För femte året i rad har Di Digitals läsare utsett Årets kvinnliga grundare. I hård konkurrens av andra tunga techprofiler röstades Sana Alajmovic, grundare och vd i...

Läs mer
Stokvis
Virtuellt event för läkemedels- och medicinbranschen (bilden är en illustration).

Universal Robots arrangerar virtuellt event för läkemedelsbranschen

Nu kan chefer, specialister och andra yrkesgrupper inom läkemedels- och medicinbranschen få en inblick i robotarnas många möjligheter. Den 9 december kommer Universal Robots att...

Läs mer
KG Fridman


Stefano Fedel utsedd till försäljningsdirektör och medlem av Scanias verkställande ledning

Stefano Fedel, idag Scanias chef för regionen Eurasien, Mellanöstern och Afrika, har utsetts till försäljningsdirektör och medlem av Scanias verkställande ledning. Han...

Läs mer
Tibnor
Azelio kommer att hyra lokalen i Vaggeryd som är på ca 4000 kvm. Lokalen ska stå färdig våren 2022 och Azelios verksamhet planeras inledas under hösten 2022.

Azelio startar tillverkningsenhet i Vaggeryd för effektivisering av leverantörskedjan

Azelios energilagringssystem TES.POD har sammansättning av sin Stirlingmotor i Uddevalla och ett samarbete med AQ Enclosure Systems för slutmontering av systemets lagerenhet i Vaggeryd. I...

Läs mer
JM Indutech


Branschöverskridande storsatsning på spårbarhet för hållbar industri

För att minska vår klimatpåverkan måste vi gå från en linjär ekonomi till en cirkulär. Dagens nyttjande av jordens ändliga resurser behöver...

Läs mer
Endress
Bologna 3D tillsammans med Wematter och Gravity-ekosystemet på kontoret i Italien.

3D-skrivartillverkaren Wematter fortsätter sin starka tillväxtresa genom Europa

Svenska 3D-skrivartillverkaren Wematter sammanfattar 2021 med expansion till fyra nya länder som en del i sin internationella tillväxtstrategi. Kunder i Frankrike, Italien, Storbritannien...

Läs mer
Kapab
Gripen E flygplan i Linköping.

Serieleveransfasen inledd för Gripen E till Brasilien och Sverige


Saab höll den 24 november ett högnivåmöte med brasilianska och svenska myndigheter för att visa upp de sex första serieproducerade exemplaren av stridsflygplanet Gripen...

Läs mer
Somas 550
UR-cobot svetsar.

Svetskompetens en bristvara - klona svetsare

Det finns cirka 14 900 anställda svetsare och gasskärare i Sverige, men det är alldeles för få. Det råder brist på arbetskraft med svetskompetens. Svaret på...

Läs mer
Hexagon
ESS.

Nytt specialinstrumentet kan ge nya innovationer för svensk industri

Svenska lärosäten, institut och företag samarbetar kring planering av nya instrument för installation vid ESS, världens mest kraftfulla forskningsanläggning för...

Läs mer
Firefly


ABB möjliggör modernisering av stålvalsverk i Spanien

Det globala teknikbolaget ABB erbjuder ett paket av digitala lösningar specifikt för metallindustrin, inklusive frekvensomriktare, styrenhets- och omvandlarinfrastruktur, för att ge...

Läs mer
Ringdahl maskiner
LKAB:s pelletsverk KK4 i Kiruna, där spillvärme ska utvinnas.

Kraftigt kapade klimatutsläpp när gruvan ska värma Kiruna

Tekniska Verken och LKAB gör en gemensam satsning där gruvindustri och samhälle går hand i hand i en historisk resa mot det gröna samhället. Från 2024 kommer...

Läs mer
Viab
ABBs guldrobot.

ABB levererar 20:e roboten till Müller Gas Equipment för ökad produktivitet – i guldfärg

När det danska företaget Müller Gas Equipments installerade sin 20:e robot firades milstolpen rejält – med en robot i guldfärg. Med den nya roboten, en IRB 1600 med...

Läs mer
Disab
Rendering av den planerade anläggningen i Uddevalla (bilden är en illustration).

Snart kan gamla däck få nytt liv i Uddevalla

Scandinavian Enviro Systems har formellt lämnat in ansökan om miljötillstånd för den återvinningsanläggning som bolaget avser etablera i Uddevallaområdet.

Läs mer
Invex
Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.

Industriarbetsgivarna befarar framtida cementkris

– Att regeringen nu ger ett besked om att Cementa får tillstånd att bryta kalk vid anläggningen i Slite fram till årsskiftet 2022 är välkommet, men det än...

Läs mer
Envytech AB


"Stort felsteg att ge Cementa tillstånd"

I dag, fredagen 19 november, gav regeringen Cementa tillstånd till fortsatt kalkbrytning i Slite till årsskiftet 2022 – trots att det bryter mot grundlagen och kan få...

Läs mer
LKAB Vitåfors.

Samarbete mellan LKAB och Boliden för att återvinna gruvavfall och skapa cirkulära produkter

LKAB och Boliden har tecknat avtal och inleder nu ett samarbete för att utreda möjligheten att utvinna pyritkoncentrat från gruvavfall vid Aitikgruvan, som LKAB därefter ska...

Läs mer


SSAB samarbetar med Lindab kring fossilfritt stål

SSAB och Lindab tar ytterligare ett steg i sitt partnerskap genom ett samarbete om fossilfritt stål. Från och med 2026 kommer SSAB att leverera fossilfritt stål till Lindab, fö...

Läs mer
Leisel Björk, Gustaf Larsson Ernefelt, Felix Nyberg, Johan Larsson, Mattias Larsson, Mattias Nilsson, Robert Hansson, Jonas Björk, Mikaela Gisslén.

Instalco breddar sig mot gruvindustrin

Instalco breddar sitt industriella erbjudande genom förvärv av MRM Mining AB och EPS Sweden AB i Gällivare. Bolagens tjänster riktar sig mot gruvindustrin respektive tekniska...

Läs mer


ABB och Zume påskyndar övergången från engångsplast

ABB Robotics har undertecknat ett avtal för att samarbeta med Kalifornien-baserade Zume, en global leverantör av innovativa, komposterbara förpackningar. ABB tillhandahåller...

Läs mer


Avioniq expanderar verksamheten i Kista

En flygande start i rollen som underleverantör åt försvarsindustrin. Mjukvarutillverkaren anställer två nya medarbetare för att möta efterfrågan på...

Läs mer
Anders Wretman, Dafgårds produktchef för förpackningar ser biobaserade förpackningslösningar som ett möjligt sätt i framtiden att ytterligare minska företagets klimat- och miljöpåverkan,

Rottneros biobaserade tråg uppfyller Dafgårds hårda krav

I september gick EU:s innovationsprojekt Pulpacktion i mål efter fem år. Syftet har varit att utveckla en helt förnybar biobaserad förpackningslösning till ett...

Läs mer


Elektriskt ledande och förnybar komposit ger nya möjligheter för tillverkningsindustrin

Ett elektriskt ledande material som inte bara gör det möjligt att tillverka mekaniska utan också elektriskt funktionella delar med AM-teknik. Denna utmaning har 2D fab,...

Läs mer


Spetsutbildningar för hållbar omställning i industrin

Industrins stora teknikutmaningar kräver ny kompetens inom flera områden. Högskolan Väst möter upp med nya masterprogram och kurser designade för både...

Läs mer


Wematter lanserar förbättrad efterbehandlingsstation för 3D-utskrifter som sparar arbetstid

Svenska 3D-skrivartillverkaren Wematter lanserar en förbättrad version av den populära rengöringsstationen Density som är säkrare, snabbare och tystare för att...

Läs mer
HYBRIT Pilotanläggning för direktreduktion med vätgas, Luleå.

Hybrit är finalist i Swedish Mining Innovation Award 2021

Hybrit är en av finalisterna i Swedish Mining Innovation Award 2021 för världens första vätgasreducerade järnsvamp. Vi fick några ord med Lars Ydreskog från...

Läs mer
Tappning av flytande råstål (1680°C) från ljusbågsugn till skänk.

Fortsatt ökad stålproduktion i oktober

Under oktober månad producerades 439 tusen ton råstål i Sverige. Det är 6,1 procent mer än motsvarande månad 2020 och ett tecken på att stålindustrin i...

Läs mer
Plasman moderniserar sin lagerlogistik med Jungheinrich.

Säkerhet och innovation i produktion för Plasman

Plasman moderniserar sin lagerlogistik och har med Jungheinrich gått över till truckar med litiumjonbatterier och digitaliserat den dagliga tillsynen för sin truckflotta i Simrishamn,...

Läs mer

Framtiden finns i norr – för leverantörer och medarbetare

LKAB satsar för att locka fler företag till Norrbotten. Den 19 november bjuder LKAB in potentiella leverantörer från hela Sverige för att berätta om vilka behov som...

Läs mer


Robot på turné kommer till Malmö

Universal Robots (UR) är ute på turné genom Sverige för att visa upp de flexibla och lättprogrammerade kollaborativa robotarna, cobotar. Den 18 november kommer turné...

Läs mer


Stora Enso Biomaterials utvecklar och testar framtidens hållbara lösningar av skogsråvara

Inte långt från Atlas Copcos huvudkontor i Sickla ligger ett av Stora Ensos Innovationscenter för biomaterial. Här arbetar experter från mer än 20 olika länder...

Läs mer
Den nya anläggningen förkortar produktionens ledtider och ökar flexibiliteten.

NKT Fasteners flyttar förpackningsanläggning tillbaka till Danmark

NKT Fasteners har sedan de grundades 1899 befunnit sig i utkanten av Fyn, i Middelfart, Danmark. I slutet av 80-talet började man sedan leverera produkterna i de karakteristiska blå...

Läs mer
Fredrik Larsson, till vänster, och Fredrik Parenius från Koenigsegg är båda nöjda med sina möten under Subcontractor Connect.

Koenigsegg hittade nya affärsmöjligheter på Subcontractor Connect

För första gången någonsin arrangerades matchmakingen Subcontractor Connect både fysiskt och digitalt. En flexibel kombination som uppskattades av såväl...

Läs mer


Mest lästa














Finnsafety


Edmolift


Antiphon

Alutrade

Polyshape


Svero

Altair

Ameab












OEM Automatic

Bevego
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se