Facebook

Instagram
Scandinavian Stone, stenbrottet i Vånga, februari 2022:

Jörgens framruta rammas av ett stenblock på 10 ton


2022-06-30

Jörgen Stjernkvist maskin träffades av ett stort granitblock, men glaset på framrutan räddade honom.
Bild: Hammerglass
Jörgen Stjernkvist maskin träffades av ett stort granitblock, men glaset på framrutan räddade honom.

\
Bild: Hammerglass
"Hållfastheten hos Hammerglass avgjorde valet för mig" säger Sven Jönsson är miljö- och arbetsmiljöansvarig på Scandinavian Stone.

\
Bild: Hammerglass
"Ena sekunden satt stenklumpen fast mot bergsväggen, andra sekunden rammade den min framruta. Jag hann inte ens fatta vad som hände" säger Jörgen Stjernkvist.

\
Bild: Hammerglass
"Dagens standarder motsvarar inte alla risker som skyddsrutor kan utsättas för – därför ställer vi högre krav på våra produkter"

Jörgen Stjernkvist rensar ofta dynamitrännor och har bra koll på läget. Men alla kan ha otur – och en helt vanlig måndag på jobbet hade han det. Ett stort granitblock lossnade oväntat ur berget och rasade ner på marken i olika delar.
– Jag hann inte tänka förrän det var över, det enda som fanns i mitt huvud efteråt var glädje över att jag hade klarat mig, säger han.

Jörgen har varit maskinförare sedan 1978, en ung grabb som gick i sin pappas fotspår. Han har inte ångrat yrkesvalet, det har varit en spännande bransch att verka i och han har kört en mängd olika maskiner genom åren. Säkerheten har förstås utvecklats mycket under resans gång och hos Scandinavian Stone är man extra säkerhetsmedveten. Alla vet vad som kan hända om olyckan är framme och att skillnaden mellan liv och död då kan bero på vilka förebyggande skyddsåtgärder som satts in.

– Jag har jobbat hårt i hela mitt liv och varit förskonad från olyckor. Visst har jag utsatts för sten mot rutan och lite glaskross, men inget allvarligt har hänt. Nu har jag bara ett och ett halvt år kvar till pensionen. Jag ser fram emot den, jag kommer fixa med hus och trädgård, göra sånt som jag trivs med. Efter det som nu hänt är jag ännu mer tacksam över de små sakerna i livet. Läget kunde sett helt annorlunda ut, det förstår jag när jag ser bilden med stenblocket och maskinen. Jag satt ju faktiskt i den, med bara en maskinruta emellan.


Vad hände?

– Jag rensade bland dynamitrännorna, det är ingen ovanlig uppgift för mig, men just det här stenblocket hade en lång spricka i sig som sköt inåt och uppåt, den gick inte se med blotta ögat. Och medan jag arbetade så lossnade blocket, det gick otroligt fort. Ena sekunden satt stenklumpen fast mot bergsväggen, andra sekunden rammade den min framruta. Jag hann inte ens fatta vad som hände.


Du har skyddsklass 3, vilket inkluderar vår RABS-lösning med skydd för hela hytten. Vad tänker du om det nu?
– Stenen hade ju en spetsig form framtill, vilket gjorde den ännu farligare. Spetsen har skjutit in framrutan lite grann, men därefter tog det stopp. Utan Hammerglass RABS tänker jag att den där spetsen nog hade nått fram till mig.


Vad sa familjen när du kom hem den dagen?
– Jag har tonat ner händelsen, jag vill inte att dom ska bli rädda i onödan. Det gick ju bra, trots allt, och som jag ser det klarade jag mig eftersom Scandinavian Stone inte förlitar sig på turen. Företaget investerar i rätt sorts säkerhet.

Sven Jönsson är miljö- och arbetsmiljöansvarig på Scandinavian Stone och Jörgens olycka ger honom bekräftelse på att han valt rätt säkerhetslösning anpassad för miljön som maskinen arbetar i.

– Säkerhet kommer alltid först. Vårt mål är att hitta och använda bästa teknik och metod anpassad för våra behov på respektive arbetsställe, konstaterar han.


Varför har ni valt Hammerglass?
– Eftersom ingen kunde lämna garantin att deras produkt ”ger tillräckligt skydd”, varken myndigheter eller tillverkare har kunnat hjälpa oss här, så gjorde jag en egen analys där jag utgick från materialval och grundkonstruktion baserat på den kunskap jag har om polymera material och glas. Slagsegheten hos polykarbonat är känd så det avgjorde för mig.


Vad är dina tankar om vår produkt nu – efter Jörgens olycka?
– Vi är ju så klart väldigt tacksamma för att rutan höll emot! I samband med detta har vi startat en egen översyn av våra riskanalyser och undersöker vilka åtgärder vi kan göra för att framför allt stärka skyddet vid massiva ras direkt på förarhytten.

Malin Påhlsson är konstruktör och regelverksansvarig på Hammerglass och hon var tidigt på plats i Vånga för att med egna ögon se hur RABS-ramen tog sig ut efter olyckan. Det har handlat om extrema krafter i en riskfylld arbetsmiljö, konstaterar hon.

Arbetsmiljöverket ställer krav på att operatören av fordon i stenbrottsmiljöer ska skyddas mot fallande sten. Här är det upp till arbetsgivaren att utföra en bred riskanalys, som tar hänsyn till miljön som maskinen arbetar i och vilken typ av arbetsuppgifter som utförs. Minsta tänkbara olycksscenario utgör en potentiell fara för maskinföraren och bör påverka valet av säkerhetslösning. Arbetsmiljöverket hänvisar också till att ett skyddstak för en hytt ska klara att en vikt på 227 kg släpps på taket från 5 meters höjd. Hammerglass RABS ram testas på samma sätt som ett skyddstak trots att motsvarande standard för ett frontskydd egentligen endast kräver halva den kraften.

– Anledningen till att Hammerglass ställer högre krav på produkten än vad som behövs, beror på att vi anser att standarderna idag inte motsvarar de reella risker som skyddet kan utsättas för. Ett ras kan lika gärna falla på fronten av maskinen som på toppen av den och RABS-ramen ska även skydda föraren mot stenkastningar från en exploderande dola, säger Malin.

– Vid olyckan kan vi dessutom konstatera att ramen mest troligt har utsatts för en kraft långt utöver vad Arbetsmiljöverket hänvisar till och att konstruktionen i det här fallet höll för mer än vad den lovar. Det blir även ett kvitto till Scandinavian Stone att man tänkt rätt i sin riskbedömning och tagit fasta på att välja bästa tänkbara skydd för situationen. I just den här olyckan kan det ha varit det som avgjorde att föraren kunde kliva ur hytten oskadd.


Källa: Hammerglass

Skriv utIllustrationsbild av fartyg som installerar vindkraftverk. Ett samarbete där Steeprop är leverantör av propellersystem.

Steerprop levererar ett komplett propellersystem till fartyg som installerar vindkraftverk

Steerprop, en ledande industriell designer och tillverkare av högpresterande propellersystem har fått en stororder på ett komplett propellersystempaket för ett toppmodernt...

Läs mer
Idcon550
Johan Svenningsson, VD Uniper Sverige, och Carina Sammeli, kommunalråd i Luleå, har tecknat en avsiktsförklaring vad gäller nästa steg i vätgasprojektet BotnialänkenH2.

Luleå blir grönare med ny vätgashubb

Uniper Sverige har ingått i en avsiktsförklaring tillsammans med Luleå kommun som ett led i att utveckla vätgasprojektet BotnialänkenH2.

Läs mer
bk-services_550x300
Rottneros Bruk i Sunne.

Rottneros varslar 40 personer – höga elpriser främsta orsaken

Efter att bolaget har genomfört en fördjupad och långsiktig strategisk analys har Rottneros styrelse beslutat att avveckla produktionen av slipmassa i Rottneros Bruk eftersom fö...

Läs mer
LÅST PLATS 3 Svero

Arctic Minerals ingår avsiktsförklaring om att förvärva guldprojekt i Norge

Arctic Minerals AB har idag ingått en icke bindande avsiktsförklaring om att förvärva 100 procent av guldprojektet Katterat i Norge från ett bolag som kontrolleras av David...

Läs mer
Gloab550


Robotens nya liv på Renault Refactory

I slutet av 2020 slog Renaults fabrik i Flins in på en ny väg, att helt fokusera på den cirkulära ekonomin. Refactory föddes och är numera kända för att...

Läs mer
LÅST PLATS 4 Kyocera
PIR-sandwichpaneler är särskilt väl lämpade för kylförvaring, livsmedels- och logistikhallar och lager.

Borlänge får Skandinaviens första PIR-sandwichpanelproduktion

Ruukki Construction investerar 15 miljoner euro i produktionen av sandwichpaneler i Borlänge. Den nya produktionslinjen blir den första i Skandinavien att producera PIR-sandwichpaneler som...

Läs mer
nextpack
Valmet kommer att leverera en ny balningslinje och en ombyggnad av flingtorksystemet till Mayr-Melnhof Groups FollaCell massabruk i Norge.

Valmet levererar ny balningslinje och en flingtorkombyggnad till MM FollaCells massabruk i Norge

Valmet kommer att leverera en ny balningslinje och en ombyggnad av flingtorksystemet till Mayr-Melnhof Groups FollaCell massabruk i Norge. Det är den första fasen i ett större...

Läs mer
Telfa


ABB förvärvar Siemens verksamhet inom NEMA -lågspänningsmotorer

ABB har undertecknat ett avtal om att köpa Siemens verksamhet inom NEMA-lågspänningsmotorer. Med tillverkning i Guadalajara i Mexiko bidrar förvärvet med en väl ansedd...

Läs mer
holotech
Här införs ett av ställen med batterierna i det specialbyggda teknikrummet som hanterar brand, vätskeläckage, kylning och som även inkapslar elstrålning.

Sex ton batterier ska lagra studenthusets solenergi

På KTH Live-In Lab är det full fart. Ankomsten av de stora batterierna från Northvolt-projektet håller som bäst på att installeras. Att få in de olika delarna,...

Läs mer
heta-arbeten_550_2022-q2
Epirocs Minetruck MT42 Battery är del av ordern från Glencore.

Epiroc vinner stor order för batterielektrisk utrustning för ny helelektrisk gruva i Kanada

Epiroc har vunnit en stor order från Glencore i Kanada för batterielektrisk utrustning och automationslösningar som kommer att användas vid vad som kommer att bli en av vä...

Läs mer
svenska-eurovac
Klara Andersson och Niclas Grönholm, förarna i det nystartade Construction Equipment Dealer Team.

SSAB är partner när rallycross tar en fartfylld väg mot en fossilfri framtid

I år hålls världens första VM i rallycross där bilarna går på el. SSAB är stolt partner till det nystartade Construction Equipment Dealer Team med fö...

Läs mer
Cadett


Unik svensk satsning på hållbar kemi stöds av EUs innovationsfond

Project Air är ett banbrytande projekt för kemiindustrin som ersätter fossila med återvunna och förnybara råvaror. Det gör det möjligt att erbjuda hå...

Läs mer
Swedol


Fördelningsstation kommer säkerställa kapacitet i elnätet på industriområde

I takt med att Jönköpingsregionen växer kommer allt fler förfrågningar på företagsetableringar i området. Jönköping Energi har under det senaste...

Läs mer
automation24_550x300
På bild från vänster: Olav Breivik, styrelseordförande i Viken Skog, näringsminister Jan Christian Vestre, statsminister Jonas Gahr Støre och Christoph Michalski, VD BillerudKorsnäs.

Stort intresse i Norge
för BillerudKorsnäs
nya gröna samarbete

Den 5 augusti besökte Norges statsminister Jonas Gahr Støre och handels- och industriminister Jan Christian Vestre Viken Skogs Follum-bruk i Hønefoss. BillerudKorsnäs och den...

Läs mer
Hemomatik


Volvokoncernen påbörjar processen att etablera batterifabrik i Sverige

För att möta den växande efterfrågan på elektriska tunga lastbilar och maskiner har Volvokoncernen påbörjat processen att etablera en fabrik för storskalig...

Läs mer
thermion


ABB har utsetts av Arauco att tillhandahålla fjärrövervakning över fem massabruk i Chile

ABB har utsetts av Arauco, en tillverkare av skogsprodukter, att tillhandahålla fjärrövervakning i fem av sina massabruk i Chile för att säkerställa bättre...

Läs mer
filterteknik-sverige
Green Cargo kommer att använda Re-lok till LKAB:s insatståg. På bilden drar de ståltåget 9107.

Green Cargo återfår förtroendet för LKABs insatstågtrafik

LKAB har valt Green Cargo som operatör för gruvbolagets transporter av insatsvaror mellan Luleå och Malmfälten. Affären bygger på ett flerårigt avtal som trä...

Läs mer
Martinsson


ABB vinner order på elektrifiering av Klabin Pump II för att driva ökad produktion

ABB har utsetts av Klabin, Brasiliens största producent och exportör av emballagepapper och hållbara lösningar för pappersemballering, till att sköta förvaltningen...

Läs mer
Robotmäklarna
Epirocs Scooptram ST14 lastare är del av ordern från Fresnillo.

Epiroc vinner stor gruvutrustningsorder i Mexiko

Epiroc har vunnit en stor order för olika sorters gruvutrustning och automationslösningar från Fresnillo plc i Mexiko.


Fresnillo, världens ledande silverproducent och Mexikos...

Läs mer
Disab

Nordic Paper utforskar ytterligare förbättrade barriärer för förpackningar


Nordic Paper är världsledande inom tillverkning av naturliga greaseproofpapper som används i olika livsmedelsapplikationer, till exempel som bakplåtspapper, för bakformar...

Läs mer
Hydrocut
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Fondspararna säljer råvaror
efter oljeprisfall

I juli köpte fondspararna globalfonder, samtidigt som råvarufonder såldes av på bred front. Det visar statistik från Nordnet.
– Sju av de tio mest sålda...

Läs mer
Stokvis


Stora Enso och Northvolt samarbetar för att utveckla träbaserade batterier

Stora Enso och Northvolt har ingått ett samarbete för att ta fram hållbara batterier med hjälp av ligninbaserat, hårt kol utvunnet ur förnybart trä från...

Läs mer
svets och tillbehör


Regenerativa drivenheter och motorer frigör kraften i energilagring med svänghjul för att stabilisera Europas nät

S4 Energy, en nederländsk specialist på energilagring, använder ABB:s regenerativa frekvensomriktare och motorer med högsta prestanda och energieffektivitet för att driva...

Läs mer
KG Fridman

Mänskliga faktorn viktig i maskininlärning

Agnes Tegen disputerade nyligen i datavetenskap.

Maskininlärning bortser normalt från den mänskliga faktorn. Men den bör hållas i åtanke, visar ny forskning vid Malmö universitet.
– Man kan lätt...

Läs mer
oem_automation_550


Barriär utan plast i BillerudKorsnäs nya industriella papperssäckar

Performance White Barrier är ett helt nytt säckpapper från BillerudKorsnäs där en beläggning ersätter den plastfilmsbarriär som vanligtvis finns i...

Läs mer
Invex
Ida Kreivi Barsk.

Sommarvikarien som stannade i gruvan

Ida Kreivi Barsk fick sommarjobb som kaxprovtagare på Kaunis Iron sommaren 2021. Ett år senare är hon fortfarande kvar i gruvan och stortrivs i Pajala.
– Som det känns nu...

Läs mer
Kapab
Epirocs SmartROC T35 ovanjordsborrigg, som Skanska kommer att fälttesta i batterielektrisk version.

Epiroc testar första batterielektriska ovanjordsborrigg

Epiroc har kommit överens med Skanska om att fältprova den första batterielektriska borriggen för ovanjordsdrift. Testet är en milstolpe i resan mot utsläppsfri borrning...

Läs mer
mandalons_550


Saab får beställningar på övningssystem till Sverige

Saab har tecknat ett ramavtal med Försvarets Materielverk (FMV) för militära övnings- och simulatorsystem och har tagit emot de första beställningarna inom det nya...

Läs mer
Endress
Gruvbrytning i Svappavaara.

Krig och kris ger rekordstöd för nya svenska gruvor

Krig och ökad risk för internationella konflikter och kriser har under våren stärkt stödet för att öka gruvnäringen, även om det innebär en viss...

Läs mer
Hexagon
SKF CEO Rickard Gustafson and ABB CEO Björn Rosengren.

SKF och ABB utökar samarbetet inom industriell automation

Samförståndsavtal undertecknat för att främja möjliga framtida strategiska samarbeten och nya affärsmöjligheter.


SKF och ABB har ingått ett samfö...

Läs mer
Lesjöfors

Ståltillverkaren Outokumpu anlitar TCS för övergång till molnet

Tata Consultancy Services (TCS) har valts av Outokumpu, en global ledare inom hållbart rostfritt stål, för att förvandla sitt IT-landskap med en smidig och säker...

Läs mer
Ringdahl maskiner
Provtagningar görs vid en rad stora industrianläggningar utmed Norrlandskusten. På bilden syns IVL:s Magnus Karlsson utanför Rönnskär, Skellefteå.

Sedimentundersökning utanför industrier längs Norrlandskusten

Utsläppen av miljöfarliga ämnen från den svenska processindustrin har minskat kraftigt i takt med vidtagna miljöskyddsåtgärder. I bottensedimenten utanför en...

Läs mer
lack-olle

64 procent av kvinnorna positiva till jobb i gruvan

Gruvbranschen har länge varit mansdominerad och det finns en bild av hård jargong, sexism och exkludering. Kaunis Iron vill vara annorlunda och bidra till att bygga en ny branschkultur....

Läs mer
Den framtida gigafabriken för battericellstillverkning i Salzgitter.

Banbrytande i Salzgitter: Volkswagen går in i global batteriverksamhet med ”PowerCo”

I början av juli lades grunden för koncernens första cellfabrik i Salzgitter i närvaro av den tyske förbundskanslern Olaf Scholz. Produktionen startar 2025. Det nybildade...

Läs mer
Kim Povlsen, vd för Universal Robots.

Universal Robots levererar en stark tillväxt under andra kvartalet

Universal Robots, som tillverkar kollaborativa robotar (cobotar), har rapporterat en omsättning på 83 miljoner USD för kvartal 2.


– Intäkterna för andra kvartalet har...

Läs mer
Massabruket Aspa Bruk.

Ahlstrom-Munksjö Aspa Bruk investerar i onlinesystem med övervakningstjänst från SPM

Massabruket Aspa Bruk i Närke ska nu utrusta torkmaskin och flishugg med SPM’s mest avancerade onlinesystem Intellinova Parallel EN för tillståndskontroll.

Läs mer
Tappning av flytande råstål (1680°C) från ljusbågsugn till skänk.

Svensk stålproduktion minskade första halvåret 2022

Under första halvåret 2022 producerades totalt 2 413 tusen ton råstål i Sverige. Det är 4,0 procent mindre än motsvarande period 2021.

Läs mer


Saab får beställning på två GlobalEye till Sverige

Saab har idag skrivit kontrakt med och mottagit en beställning från Försvarets Materielverk (FMV) på spanings- och ledningsflygplanet GlobalEye till Sverige. Beställningen...

Läs mer


Samarbete mellan Gestamp och SSAB leder till nytt Docol 1000CP-stål

Gestamps innovativa och lättare länkarmskonstruktion ledde till ett 7-årigt samarbete med SSAB som resulterat i ett nytt 1000 MPa komplexfasstål. Denna satsning visar på...

Läs mer
Epiroc Pit Viper 271.

Epiroc vinner stor utrustningsorder för dagbrott i Australien

Epiroc har vunnit en stor order för gruvutrustning från Rio Tinto i Australien.


Rio Tinto, ett av världens största gruvbolag, har beställt flera Epiroc Pit Viper 271...

Läs mer


Almi Invest investerar i Plantvation som gör skogsodlingen hållbar

Almi Invest investerar ca tre miljoner kronor i Plantvation, som utvecklar en automatiserad och hållbar odlingsteknik för skogsplantor. I emissionen på 5,8 miljoner kronor deltar...

Läs mer
Hand som håller en bit material målat med den termoelektriska färgen.

Färgen som kan omvandla värme till el

Forskare vid KTH har arbetat med ett sätt att plocka bort batterier ur kroppsnära teknik och andra mindre apparater inom ramen för det som kallas för Sakernas internet. Istä...

Läs mer
Plastpellets som kan användas för att producera nya plastprodukter. Pelletsen tillverkas av gas som i sin tur kommer från blandat brännbart avfall som hettats upp till 600-800 grader.

Blandat avfall blir prima plast utan klimatpåverkan med banbrytande återvinning

Idag återvinns en bråkdel av allt material som skulle kunna bli ny plast. Nu har forskare på Chalmers tekniska högskola visat att kolatomerna i blandat brännbart avfall...

Läs mer
Alterra Energys enhet för förvätskning av plastavfall i industriell skala i Akron, Ohio.

Neste förvärvar de europeiska rättigheterna till Alterra Energys tekniska lösning för kemisk plaståtervinning

Neste har köpt de europeiska rättigheterna till Alterra Energys tekniska lösning för förvätskning av plastavfall, vilket ytterligare kommer stärka företagets...

Läs mer
Kraftvärmeverket i Västerås.

Enerco får nytt avtal inom industrirengöring vid MälarEnergi i Västerås

Enerco har just ingått ett flerårigt avtal med MälarEnergi inom industrirengöring vid kraftvärmeverket i Västerås. Avtalet med Enerco omfattar en fast bemanning...

Läs mer
Moelven Valåsens industriområde.

Moelven bygger pelletsfabrik i Karlskoga

Moelven investerar 382 millioner kroner i ny pelletsfabrik och anläggning för energiproduktion vid Moelven Valåsen i Karlskoga. Den innovativa pelletsfabriken planeras tas i drift...

Läs mer


Mest lästaHeidenhain

BK Services


JJgruppen
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se