Facebook

Instagram

Stort intresse för Euro Mine Expo 22 – fönstret för framtidens gruvdrift


2022-06-16

Sinnika Sjunnesson, projektledare Euro Mine Expo.
Bild: Skellefteå kommun
Sinnika Sjunnesson, projektledare Euro Mine Expo.

När Euro Mine Expo 2022 öppnade den 14 juni i Skellefteå är det med den mest omfattande konferensen och den längsta listan sponsorer sedan starten 2008. Kön till utställarplatser har också varit lång.
– Intresset är stort. Konferensen är fullbokad, bara digitala biljetter återstår och flera av sidoeventen har endast ströplatser kvar, säger Sinnika Sjunnesson, projektledare för Euro Mine Expo.

Årets Euro Mine Expo har fullbokad mässa och den mest omfattande konferensen med flest talare hittills. Det är också fler sidoevent, fler field trips och den längsta listan med sponsorer hittills. Som sponsorer kan nämnas Boliden, LKAB, Aspentech, Bosch Rexroth/Hägglunds, Siemens, Sandvik, EIT Raw materials och Skellefteå kommun.

– Vi är fönstret för framtidens gruvdrift. Gruvindustrin står inför en spännande utveckling, både vad gäller teknik och metoder. Företag i regionen arbetar med spännande samarbetsprojekt inom exempelvis nya brytningsmetoder på större djup, fossilfri gruvbrytning, elfordon och hållbar gruvdrift. För de som följer den svenska gruvindustrin är det uppenbart att det är spännande tider vi lever i, säger Sinnika Sjunnesson, projektledare Euro Mine Expo.


Hålls i centrum
– Euro Mine Expo hålls i centrum av en av Europas starkaste nav för såväl mineraler som gruvkompetens. Men den hålls också i centrum för över 1000 miljarder kronor i investeringar, säger Sinnika Sjunnesson.

Hon är mycket nöjd med det engagemang som visats i att utveckla konferensprogrammet som kommer att ta upp många av de mest spännande projekten och innovationerna.

– Samarbete är nyckeln till att bygga en stark mötesplats för gruvindustrin och dess leverantörer. Vi har turen att ha starka, engagerade och aktiva sponsorer. De gör en enorm insats med sina enorma kunskaper och insikter i de många forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt som pågår. Konferensprogrammet byggt i nära samarbete med våra sponsorer, säger Sinnika Sjunnesson.


Årets konferensteman
År 2022 är konferensens teman fossil free mining, automation and digitalization, deep rock engineering challenges, future mining samt mining and society.

– Konferensen kommer också att titta på hela värdekedjan ur ett hållbarhetsperspektiv, vilket känns otroligt spännande, säger Sinnika Sjunnesson.

Dessutom har Euro Mine Expo den längsta raden field trips hittills. I år finns det sex olika att delta i, bland annat turer till Björkdalsgruvan, Renströmsgruvan, Kankberg och gruvan i Kristineberg. Det kommer också att vara möjligt att lära sig mer om ett av Europas största pågående industriprojekt – byggandet av Northvolts anläggning i Skellefteå.


Många sidoevent
Sidoeventen är också fler än någonsin. Här kommer Women in Mining Sweden och Women in Mining Finland att hålla ett lunchseminarium och Swedish Mining Innovation idea competition att avgöras. Dessutom kommer workshopeventet Value Mine att hållas med focus på att utveckla affärsmöjligheter för små- och medelstora företag.


Skellefteå håller morgonmöte
Skellefteå kommuns morgonmöte för näringslivet gästar Euro Mine Expo torsdag morgon. Dit kommer Frida Pettersson, head of procurement desk, Boliden, Mats Stålnacke, chef för support och hållbara inköp, LKAB samt Mats Johansson, försäljningschef Parts & Service, Sandvik. För den som vill går det att ta del av morgonmötet digitalt på Skellefteå kommuns Facebooksida.


Innovationsforum
Slutligen pågår föreläsningsserien Exhibitor Innovation Forum under mässans öppettider som även det blir tillgängligt digitalt.

– Det finns också möjlighet att dela digitalt under huvudkonferensen. Sedan vill jag lyfta fram alla våra social events för att underlätta det så viktiga nätverkandet. Mötesplatser där människor möts skapar utveckling och tillväxt, säger Sinnika Sjunnesson som ser fram emot att öppna Euro Mine Expo:

– Vi är både glada och stolta över det jobb som gjorts tillsammans med våra sponsorer och samarbetspartner, men nu vill vi bara sätta i gång och öppna mötesplatsen. Välkomna till Euro Mine Expo, säger projektledaren Sinnika Sjunnesson.


Källa: Skellefteå kommun

Skriv utJörgen Stjernkvist maskin träffades av ett stort granitblock, men glaset på framrutan räddade honom.
Jörgen Stjernkvist maskin träffades av ett stort granitblock, men glaset på framrutan räddade honom.

Scandinavian Stone, stenbrottet i Vånga, februari 2022:

Jörgens framruta rammas av ett stenblock på 10 ton

Jörgen Stjernkvist rensar ofta dynamitrännor och har bra koll på läget. Men alla kan ha otur – och en helt vanlig måndag på jobbet hade han det. Ett stort...

Läs mer
Gruvteknik


Industrin minskar koldioxidutsläppen, elektriska drivlinor går i täten

Med tanke på det brådskande behovet av att begränsa klimatförändringens...

Läs mer
Norgem

Gruv- och mineralbranschen först med att uppgradera sin färdplan

Tisdagen den 21 juni presenterade Svemin gruv- och mineralbranschens uppgraderade klimatfä...

Läs mer
DAFO
Epirocs största lastare Scooptram ST18 med automation och batteri är del av ordern från Boliden.

Epiroc vinner stor gruvutrustningsorder i Sverige inklusive batteri- och automationslösningar

Epiroc har vunnit en stor order från Boliden för gruvutrustning, inklusive batteri- och...

Läs mer
Hexagon

LKAB får avslag av Mark- och miljööverdomstol i Kirunaärendet

Torsdagen 16 juni meddelade Mark- och miljööverdomstolen att LKAB fått avslag...

Läs mer


HYBRIT: Världsunikt bergrumslager för fossilfri vätgas invigs i Luleå

SSAB, LKAB och Vattenfall inviger HYBRIT:s pilotanläggning för lagring av fossilfri...

Läs mer
Sinnika Sjunnesson, projektledare Euro Mine Expo.

Stort intresse för Euro Mine Expo 22 – fönstret för framtidens gruvdrift

När Euro Mine Expo 2022 öppnade den 14 juni i Skellefteå är det med den mest...

Läs mer


Nu möts internationell gruvindustri i Skellefteå

Det är ingen slump att Skellefteå är platsen för Euro Mine Expo. I snart 100...

Läs mer

Epiroc förvärvar tillverkare av bergborrmaskiner

Epiroc har tecknat avtal om att förvärva RNP México, en tillverkare av...

Läs mer
Anrikningsverk vid Kaunis Iron.

Malmens egen energi skapar reningsprocess

Att lyckas rena mineralisering från svavel på ett kostnadseffektivt och miljö...

Läs mer


Mest lästaHeidenhain

BK Services

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se