Målet med EU-projektet är att öka säkerheten med och förbättra acceptansen för automatiserade fordon. Huvudfokus i projektet handlar om att ta hänsyn till såväl teknik som människa genom att säkerställa att såväl sociala som etiska, legala och ekonomiska aspekter är väl utredda under utveckling och implementering.
– För att få acceptans och på ett bra sätt kunna införa automatiserade fordon på våra vägar måste vi ta hänsyn till åsikter, förväntningar och behov från både medborgare och intressenter. Som en del i projektet ska VTI genomföra en enkätundersökning om acceptans, säger Anders Lindström, forskningschef på VTI.
Den andra delen i projektet handlar om att utveckla fordonens gränssnitt och förarstödsystem utifrån de behov och förväntningar som framkommer. Dessutom ska projektgruppen utveckla tekniken för att upptäcka föremål som kommer i fordonets väg, till exempel för att undvika kollision med oskyddade trafikanter.
– Det är ett mycket spännande uppdrag där vi på VTI kommer att koordinera och utföra några av testerna som ska genomföras under de tre år som projektet pågår, säger Anders Lindström.
Tanken är att projektet ska föreslå nya testmetoder och testprotokoll för biltillverkare och dess underleverantörer.
– Eftersom VTI har både bred erfarenhet och avancerad teknisk utrustning kan vi bidra med bland annat tester i körsimulator, simuleringar med oskyddade trafikanter i Virtual Reality och kunskap när det gäller detektorutveckling, säger Niklas Strand, forskare på VTI.
I projektet BRAVE (Bridging gaps for the adoption of automated vehicles) deltar elva organisationer, forskningsinstitut och universitet från sju olika länder. Projektet ska vara klart till sommaren 2020. Projektgruppen på VTI är ansvarig för det arbetspaket som handlar om testning och validering.
Om BRAVE-projektet
Källa: VTI