Facebook

Instagram

Läkemedelsautomater ger stöd och skapar självständighet


2022-09-14

Med målsättningen att öka den enskildes självständighet införs nu läkemedelsautomater inom hemtjänsten i samverkan med hemsjukvården. Lugnviks hemtjänst är först ut i kommunen att introducera automaterna.

– Satsningen är ett samarbete mellan kommunens enheter för hälso- och sjukvård samt äldreomsorg, så under förra veckan gick hemtjänstpersonal och sjuksköterskor en utbildning i hur automaterna sköts, berättar David Wiklund, verksamhetsutvecklare välfärdsteknik och samordnaren Isabell Karlsson fortsätter:

– Kramfors kommun har i ett inledningsskede köpt in tio läkemedelsautomater och Lugnvik är utvald att starta införandet bland personer som har behov av stöd att ta sina mediciner och som gett sitt samtycke.


Rätt dos vid rätt tid
En läkemedelsautomat är precis det som ordet antyder; ett hjälpmedel som påminner om när det är dags att ta sin medicin. Den kan liknas vid ett digitalt medicinskåp, som laddas med en rulle för två veckor där tabletterna finns i portionspåsar enligt den dos som läkaren ordinerat.

Via ljud, ljus och tal aviserar automaten vid den inprogrammerade tiden att det är dags att ta medicinen. Påsen är förklippt och enkel att öppna. Skulle personen av någon anledning missa att ta medicinen kommer flera påminnelser.

– Hämtas den inte ut alls låser automaten in medicinen i ett separat fack och en signal skickas till hemtjänsten om att det behövs en åtgärd. Tryggt och säkert med andra ord, säger David Wiklund.


Ökad flexibilitet och minskad oro
Idag finns ett större antal personer som får hjälp med sina läkemedelsintag av hemtjänsten på delegation från hemsjukvården. För den enskilde kan det betyda ett flertal besök per dag bara för att få sin medicin. På grund av olika anledningar kan personalen ibland bli försenad, vilket skapar oro hos vissa.

– Läkemedelsautomater bidrar då positivt, eftersom man kan får sin medicin på rätt tid och sedan vila, ta en promenad eller göra det man vill utan att behöva vänta på besöket, säger Malin Nordlöf, enhetschef för Lugnviks hemtjänst.

Camilla Johansson, verksamhetschef för kommunens hälso- och sjukvård, håller med:
– Det här införandet är också en del av omställningen mot en god och nära vård där det är tydligt att patientens självständighet stärks.


En kompletterande satsning
Cirka 40 procent av landets kommuner använder sig idag av läkemedelsautomater och Kramfors kommun ser det här som ytterligare ett steg i arbetet med välfärdsteknik. Digitala stöd som nyckelfri hemtjänst och trygghetskamera kompletteras nu med denna satsning.

– Det här är en del av framtidens hälso- och sjukvård och det känns fantastiskt att vi kan erbjuda det i välfärdsförvaltningen, avslutar David Wiklund.


Fakta: Kompetenscenter välfärdsteknik
Kramfors är en av tio utvalda modellkommuner i landet som stödjer och inspirerar andra kommuner inom området välfärdsteknik i äldreomsorgen. Tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) bildar vi Kompetenscenter välfärdsteknik.


Källa: Kramforsk kommun

Skriv ut

Folieskäraren hjälper att optimera materialflödet på Spaljisten

Apotea, Sveriges största nätapotek, har det senaste åren investerat hundratals...

Läs mer
oem_automation_550


ABB omprofilerar portföljen med autonoma mobila robotar

ABB har lanserat den första serien av omprofilerade autonoma mobila robotar (AMR) efter förvärvet av det ledande mobilrobotföretaget ASTI Mobile Robotics under 2021. Efter att AMR...

Läs mer
Gloab550


Scania och HAVI i Europas första pilot där autonoma fordon kör gods på allmänna vägar

Scania samarbetar med HAVI Supply Chain i ett banbrytande nytt försök som innebär...

Läs mer
Hexagon

RISE blir helägare av AstaZero

Forskningsinstitutet RISE blir helägare av AstaZero. Tidigare ägdes AstaZero av RISE och...

Läs mer
oem_automation_550

”Snabbare återstart vid produktionsstopp är vårt mål”

Förenklad logistik med det senaste inom AI-baserad
machine vision

Läkemedelsautomater ger stöd och skapar självständighet

Schenker Logistics AB automatiserar Active Brands europeiska centrallager

SKF och ABB utökar samarbetet inom industriell automation

Bravida stärker genom förvärv sin position inom automation och el i Örebro

Bravida Norge förvärvar Bautec AS och stärker sin position inom automation i Bergen

Bolag inom Ecoclime Group tecknar avtal med Akademiska Hus

Automatiserad kvalitetskontroll ger konkurrenskraftMest lästaHeidenhain

BK ServicesJJgruppen
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se