Facebook

Instagram

ABB visar intelligenta robotar för en flexibel industri


2022-05-13

Maria Eriksson och Jesper Lundstedt från ABB med den kollaborativa roboten YuMi i bakgrunden.
Bild: ABB
Maria Eriksson och Jesper Lundstedt från ABB med den kollaborativa roboten YuMi i bakgrunden.

YuMi, GoFa och Swifti. På Elmia Automation visar ABB hela bredden av kollaborativa robotar – plus flera andra innovativa lösningar för en flexibel och hållbar industri. Men dragplåstret, ja det kanske ändå är den nya stora roboten IRB 5710.

Ökad flexibilitet och produktivitet står i fokus hos ABB på Elmia Automation. Det handlar om intelligenta robotlösningar som självkörande AMR (Autonomous Mobile Robot), smart maskinbetjäning eller kollaborativa robotar. I montern visas exempelvis ABB:s hela coboterbjudande från klassiska YuMi till GoFa och Swifti som lanserades under 2021.

– Vi ser att intresset kring kollaborativa robotar ökar och att allt fler förstår hur de ska användas. Det är viktigt att se till helheten och vad roboten faktiskt kan göra, först då möjliggör de för en kollaborativ lösning. Till exempel när behovet av enkelhet är stort och du inte vill ha en inburad robot, för att den ska jobba helt eller delvis med en person. Då är det smidigt med en öppen lösning, säger Jesper Lundstedt, teknisk säljare på ABB.


Snabba och säkra cobots
GoFa har en hög maxfart för att vara en kollaborativ robot – 2,2 meter per sekund – och används för exempelvis hantering av detaljer upp till fem kilo, slipning eller maskinbetjäning. Fördelarna? Bättre kvalitet, ökad produktivitet och färre repetitiva arbetsuppgifter för personalen.

– Den passar alla, från mindre företag till storföretag, och är inte anpassad för något specifikt område. Arbetsområdet är brett och det är helt enkelt behovet som styr vad den ska utföra för arbete. Många företag är ute efter enkelheten och säkerheten och GoFa är en flexibel lösning som går att flytta dit den behövs.

Nya Swifti är faktiskt ännu snabbare med en hastighet på fem meter per sekund och kan lyfta upp till fyra kilo. Samtidigt skiljer den sig lite från YuMi och GoFa på så sätt att den ser ut som en klassisk, men väldigt liten, robot.

– Swifti fungerar mer som en traditionell industrirobot där vi har lagt till den enkla programmeringen från kollaborativa robotar. Den utför främst uppgifter där mänskliga operatörer behöver vara närvarande och är därför utrustad med en säkerhetsscanner som gör det möjligt att arbeta tillsammans med den utan något skyddsstängsel, säger Jesper Lundstedt.


Visar stora IRB 5710
En flexibel och hållbar industri innebär så klart inte bara kollaborativa robotar. På Elmia Automation visar ABB även den nya generationen FlexLoader för maskinbetjäning inom metallindustrin samt – vilket bokstavligt talat är en stor nyhet – roboten IRB 5710 för bland annat materialhantering vid batteriproduktion till elfordon.

– Det är fantastiskt att vi har en mässa med fokus på robotar och automation där alla aktörer kan träffas. Elmia Automation är en stor mässa men ändå greppbar för besökarna och bra placerad centralt i Sverige. Det är väldigt roligt att vara i gång igen på detta häftiga event, säger Maria Eriksson, marknadskommunikatör på ABB.


Källa: Elmia

Skriv utRenishaw EQUATOR har väckt intresse bland besökarna på Elmia Verktygsmaskiner, berättar Hans Etzner.

Automatiserad kvalitetskontroll ger konkurrenskraft

Automation handlar inte bara om att plocka bitar – det måste bli rätt också....

Läs mer
oem_automation_550
Maria Eriksson och Jesper Lundstedt från ABB med den kollaborativa roboten YuMi i bakgrunden.
Maria Eriksson och Jesper Lundstedt från ABB med den kollaborativa roboten YuMi i bakgrunden.

ABB visar intelligenta robotar för en flexibel industri

YuMi, GoFa och Swifti. På Elmia Automation visar ABB hela bredden av kollaborativa robotar – plus flera andra innovativa lösningar för en flexibel och hållbar industri....

Läs mer
Gloab550


ABB Robotics avtäcker världens första robotlackade konstbil

ABB Robotics har samarbetat med två världsberömda konstnärer – det...

Läs mer
Hexagon
Pontus Sjöberg, vd Swerim och Anders Björklund, vd Kanthal.

Ultramodern atomiseringsenhet invigd

Swerim och Kanthal har invigt sin gemensamma investering – en ultramodern atomiseringsenhet...

Läs mer
oem_automation_550

Totallösning inom el och automation från Solotec till Foodhills i Bjuv

”Jobba med robotar, inte som robotar”

Storskogens dotterbolag PV Systems förvärvar DETAB

SPM Instrument i projektsamarbete kring industriellt underhåll med AI och maskininlärning

Ny robothubb byggs i Skandinavien

Kameleon Robotics - ny återförsäljare för Universal Robots i Sverige

Assemblin stärker automationskompetens genom förvärv av Jonicom

Framgångsrikt samarbete inom automatisering när ny packlinje invigs

Så använder DB Schenker lagerautomation för modern handelMest lästaHeidenhain

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se