Facebook

Instagram

ABB Robotics avtäcker världens första robotlackade konstbil


2022-05-11

Bild: ABB

ABB Robotics har samarbetat med två världsberömda konstnärer – det åttaåriga indiska underbarnet Advait Kolarkar och det Dubai-baserade digitala designkollektivet Illusorr – om att skapa världens första robotlackerade konstbil. ABB:s prisbelönta PixelPaint-teknik har, utan mänsklig inblandning, på ett perfekt sätt återskapat Advaits virvlande, monokromatiska design liksom Illusorrs trefärgade geometriska mönster.

ABB:s målningsrobot IRB 5500, utrustad med 1 000 munstycken i skrivarhuvudet, kan utföra det mycket komplexa konstverket på mindre än 30 minuter. PixelPaint-tekniken uppvisar oöverträffad precision och hastighet och fångar upp intrikata och fulländade detaljer som är omöjliga att uppnå för hand.

– ABB:s PixelPaint-teknik är mer än bara evolution – det är en revolution. Det är ett lysande exempel på hur robotautomation och vår mjukvara RobotStudio® inte bara kan bana väg för mer hållbar tillverkning utan också perfekt kan reproducera delikata konstverk som hyllar mänsklig originalitet och skönhet. I en tid då konsumenter vill ha mer anpassade produkter är PixelPaint en revolutionerande teknik som medger att vilken design som helst kan reproduceras på ett sätt som är både hållbart och prisvärt, säger Sami Atiya, affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation.

ABB:s banbrytande PixelPaint-teknik omvandlar appliceringsprocessen och speglar den växande efterfrågan på hållbar individualisering i bilindustrin, i synnerhet exteriörlack. Billackering i flera färger har traditionellt varit en arbetskrävande och kostsam process som innefattar flera olika stadier av maskering och avmaskering, men ABB:s teknik medger en detaljerad, färggrann och exakt reproduktion av vilken design som helst.

Färgen styrs noggrant och kan strykas på snabbt i en enda applicering. Genombrottet i automatiseringen av lackeringsprocessen öppnar vägen till specialiserad och skräddarsydd design på bilmarknaden.

Den inflytelserike bildesignern Ian Callum, som ansvarar för designen av Aston Martin Vanquish och på senare tid den banbrytande Jaguar I-Pace, säger:
– Det är något mycket speciellt med en bil. Folk blir känslomässigt bundna till sina bilar och individualisering blir allt viktigare. Jag arbetar med kunder som faktiskt vill ha hela bilen designad på sitt eget sätt. Det här lackeringserbjudandet – med många helt nya nivåer av individuell design av bilar – är helt otrolig.

PixelPaint-tekniken förbättrar också hållbarheten i tillverkningen och tar bort behovet av maskeringsmaterial och extra ventilation, vilket leder till minskade utsläpp samtidigt det sparar in på användningen av vatten och energi. Skrivarhuvudet koordineras av företagets mjukvara RobotStudio och går mycket nära fordonskarossen för att säkerställa att 100 procent av lacken stryks på bilen utan någon luftspridning av färgen. Olika lackfärger appliceras snabbt och produkten körs genom lackeringsverkstaden endast en gång. För biltillverkare kan detta halvera produktionstiden och minska kostnaderna med upp till 60 procent.

När ABB skulle skapa konstbilen renoverades en Volkswagen SUV som skadats i översvämningskatastrofen i Tyskland sommaren 2021. Återvinningen av bilen är ett exempel på ABB:s satsning på hållbarhet närhelst detta är möjligt.


ABB stöttar omställningen av biltillverkningen
ABB ligger i framkanten av utvecklingen av smarta tillverkningsprinciper och -teknik för att stötta den globala bilindustrin när den genomgår en av de viktigaste omställningarna på senare år. Omställningen kommer att leda till användningen av fler robotar i kombination med andra tekniker, bland annat autonoma mobila robotar (AMR). Det kommer att göra det möjligt för ABB:s bilkunder att optimera leveranser av komponenter mellan olika anläggningar och koppla samman integrerade skalbara, modulära produktionsceller, som PixelPaint, vilket säkerställer nödvändig flexibilitet för att tillgodose olika efterfrågenivåer.

– Vi befinner oss mitt i ett betydelsefullt decennium i bilindustrins historia och starten på en ny era. Biltillverkare behöver beakta nya sätt att arbeta mot omställningen till elfordon. Vi arbetar för att stötta industrin i den här omställningen och jag är säker på att med flexibel automation kommer hållbara transporter snabbt att bli verklighet, säger Sami Atiya.


Källa: ABB

Skriv utRenishaw EQUATOR har väckt intresse bland besökarna på Elmia Verktygsmaskiner, berättar Hans Etzner.

Automatiserad kvalitetskontroll ger konkurrenskraft

Automation handlar inte bara om att plocka bitar – det måste bli rätt också....

Läs mer
oem_automation_550
Maria Eriksson och Jesper Lundstedt från ABB med den kollaborativa roboten YuMi i bakgrunden.
Maria Eriksson och Jesper Lundstedt från ABB med den kollaborativa roboten YuMi i bakgrunden.

ABB visar intelligenta robotar för en flexibel industri

YuMi, GoFa och Swifti. På Elmia Automation visar ABB hela bredden av kollaborativa robotar – plus flera andra innovativa lösningar för en flexibel och hållbar industri....

Läs mer
Gloab550


ABB Robotics avtäcker världens första robotlackade konstbil

ABB Robotics har samarbetat med två världsberömda konstnärer – det...

Läs mer
Hexagon
Pontus Sjöberg, vd Swerim och Anders Björklund, vd Kanthal.

Ultramodern atomiseringsenhet invigd

Swerim och Kanthal har invigt sin gemensamma investering – en ultramodern atomiseringsenhet...

Läs mer
oem_automation_550

Totallösning inom el och automation från Solotec till Foodhills i Bjuv

”Jobba med robotar, inte som robotar”

Storskogens dotterbolag PV Systems förvärvar DETAB

SPM Instrument i projektsamarbete kring industriellt underhåll med AI och maskininlärning

Ny robothubb byggs i Skandinavien

Kameleon Robotics - ny återförsäljare för Universal Robots i Sverige

Assemblin stärker automationskompetens genom förvärv av Jonicom

Framgångsrikt samarbete inom automatisering när ny packlinje invigs

Så använder DB Schenker lagerautomation för modern handelMest lästaHeidenhain

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se