ABB presenterade idag sin nya modell, Azipod D, i företagets beprövade serie av marina framdrivningssystem. Den nya produkten ger fler fartygstyper möjlighet att dra nytta av den tillförlitlighet och flexibilitet som har gjort Azipod till det ledande elektriska framdrivningssystemet för ett stort antal fartygstyper.
ABB:s växellösa framdrivningssystem Azipod är redan idag förstahandsvalet för många kryssningsfartyg, isbrytare, isgående fraktfartyg och offshore servicefartyg. Med Azipod D kan också fartyg som borrfartyg, bygg- och arbetsplattformar samt färjor nu dra nytta av den högre flexibilitet, driftsäkerhet och energieffektivitet som Azipodtekniken erbjuder.
”Vi är glada över att utöka Azipodfamiljen och göra fördelarna med vårt elektriska framdrivningssystem tillgängliga för ett större antal fartygstyper. Redare och operatörer efterfrågar tillförlitliga lösningar som förbättrar deras konkurrenskraft på en volatil marknad – Azipod D är vårt svar på dessa krav”, säger Peter Terwiesch, chef för ABB:s division Process Automation.
Den elektriska framdrivningen i ABB:s Azipodsystem bidrar till högre lönsamhet tack vare sänkta underhållskostnader och lägre bränsleförbrukning. Fördelarna inkluderar också överlägsen manövrerbarhet, konkurrenskraftiga investeringskostnader, enkelt service- och underhållsarbete samt en påtagligt högre verkningsgrad jämfört med mekaniska trustorer.
Azipod D ger fartygskonstruktörer och fartygsbyggare en ökad flexibilitet när det gäller val av skrovmodell och propellerstorlek, såväl som enkel installation av framdrivningsenheten. Azipod D kräver upp till 25 procent mindre installerad kraft, detta delvis till följd av att den nya hybridkylningen ökar motorns verkningsgrad med upp till 45 procent.
ABB:s Azipod D finns med effekter från 1,6 till 7 megawatt (MW) per enhet.
Egenskaperna hos Azipod gör systemet speciellt attraktivt för offshoresegmentet, där många fartyg opererar i ett dynamisk positionsläge med högsta krav på tillförlitlighet. I förening med elektrisk framdrivning är Azipod det idealiska systemet för att tillgodose behovet av varierande effektbehov samt hög effektivitet och flexibilitet, varav samtliga är typiska krav för offshoresegmentet.
Enligt det ledande skeppsmäklar- och undersökningsföretaget Clarkson’s Research har antalet elektriskt framdrivna fartyg ökat i en takt av 12 procent per år de senaste tio åren, vilket är tre gånger snabbare är ökningstakten för världens fartygsflotta totalt.
Källa: ABB