Facebook

Instagram

VBN Components ställer ut 3D printad hårdmetall på EMO Hannover


2019-09-03

Stor borr med kanaler för skärvätska, gjord i Vibenite®, Diam.=40mm, Längd=220mm. (Notera att detta är en borr för demonstration, och att den därför inte slipats fullt ut i borrspåret.)
Bild: VBN Components AB
Stor borr med kanaler för skärvätska, gjord i Vibenite®, Diam.=40mm, Längd=220mm. (Notera att detta är en borr för demonstration, och att den därför inte slipats fullt ut i borrspåret.)

För Svenska VBN components blir utställningen EMO i Hannover den stora lanseringen för den patenterade legeringen Vibenite® 480. Som enda företag i världen 3D-printar VBN fullt funktionella komponenter i hårdmetall med EBM-teknologi.

I december 2018 offentliggjorde VBN Components att de kan 3D-printa hårmetall med ett karbidinnehåll på 65 procent, vilket är unikt inom additiv tillverkning och anses ”omöjligt” av vissa. Företaget har sedan dess fått stor uppmärksamhet och har mer än dubblat antalet unika besökare på hemsidan. Nästa steg blir att visa upp Vibenite® 480 på mässan EMO i Hannover, Tyskland, 16-21 September, i samlingsbåset ”Additive Manufacturing Circle”, Hall 9. VBN kommer hålla föredrag i serien “Expert talks”, den 18 September kl. 11:00 och den 20 September kl. 14:00. Innovationen har omskrivits på EMOs hemsida som en av mässans viktigaste nya teknologier.

Vibenite® 480 baseras på metallpulver som tillverkats genom storskalig, industriell gasatomisering. Detta minimerar både kostnader och miljöbelastning. Det nya materialet kombinerar segheten från pulvermetallurgiska snabbstål (PM-HSS) med värmetåligheten från hårdmetaller (eng. cemented carbides) och därför har denna nya materialgrupp fått namnet hybridkarbid (eng. hybrid carbide). Karbiderna är små och jämnt fördelade, vilket ger en struktur med högre seghet än hos traditionella hårdmetaller. Långvarig värmehårdhet har mätts upp till 750° C för detta korrosionsbeständiga material, som har en hårdhet på ~66 HRC. 

– EMO Hannover är ett perfekt event för att visa upp vår teknologi. Vi kommer träffa experter inom metallbearbetning från olika delar av världen och diskutera hur vår 3D-printade hårdmetall kan förbättra prestanda i komponenter och i produktion överlag, säger Ulrik Beste, Teknisk Chef och en av grundarna på VBN Components AB.

Innovationen möjliggör snabb produktutveckling av komponenter som snäckfräsar och bergborrar; under loppet av ett par månader kan du skapa en produkt med högre nötningsmotstånd, nya geometrier eller reducerad vikt. Eftersom produktionsmetoden inte begränsas av maskinbearbetning, pressning eller sintring, är det endast fantasin som sätter gränserna. Effektiviteten i 3D-printing gör också metoden långt mer miljövänlig än traditionella metoder.

I Vibenite®-portföljen finns idag fem material, snabbstål samt hårdmetall, med hårdheter mellan 58–72 HRC. Precis som de andra materialen är hårdmetallen patenterad, tillverkningsprocessen inkluderad. Den är nischad både mot applikationer där stål normalt används, men där effektiviteten i produktionen kan öka vid byte till hårdmetall, samt mot applikationer i hårdmetall med komplex geometri.

I praktiken betyder detta att metallskärande verktyg som idag framställs genom bearbetning av stålstång skulle kunna ersättas av hybridkarbiden, med följden att verktygen sedan kan köras mycket fortare tack vare ökad värmetålighet. Vid 3D-printning av Vibenite® 480 kan man, utöver komplexa former, också producera mycket större delar i ett och samma stycke, än med traditionell hårdmetallteknik. Detta ökar användningsområdet och gör det även lätt att framställa prototyper; det går att printa 1, 10 eller 1000 detaljer från samma eller olika ritningar.Text: Isabelle Bodén

Skriv utNär allt är klart och tornet är förankrat är det enda som syns av bultkorgen toppen av bultarna som sticker upp längst ned runt tornet.
När allt är klart och tornet är förankrat är det enda som syns av bultkorgen toppen av bultarna som sticker upp längst ned runt tornet.

Stor vindaffär för Proplate i USA

Proplates nya bolag i USA har tagit hem en vindkraftsorder värd 7 miljoner kronor. I mars skickas 25 jättekorgar från Oxelösund över Atlanten till Indiana, där de ska...

Läs mer
Elmia automation 550
Algodling för rening av rökgaser.

Algodlingar vid metallindustrier kan minska växthuseffekten

Algodlingar kan minska utsläppen av växthusgaser från metallindustrin. Det visar...

Läs mer
Hexagon
Jonas Örmin, sektionschef Produktionsutveckling och Joachim Jillehed, regionchef Norr.

Sigma Industry East North fortsätter satsningen inom produktionsutveckling

Jonas har en gedigen erfarenhet som konsult, ledare, utvecklingsansvarig och upphandlare för...

Läs mer
Sammy Pergament, Eva-Lena Bergkvist och Nicklas Jadinge satsar framåt.

Nordic Quick Systems satsar globalt

Kedjehjulen som Nordic Quick Systems har utvecklat lanserades 2015. Sedan dess har de levererats...

Läs mer
Volkswagens anläggning i Emden, Tyskland.

Volkswagen snabbar på övergången till grön energi vid fabriker

Volkswagen gör goda framsteg mot sitt mål om CO2-neutral produktion år 2050....

Läs mer

SKF konsoliderar produktutveckling, avser att stänga enhet i Skottland

För att påskynda utvecklingen av molnbaserade tjänster inom tillståndsö...

Läs mer
Einar Heiberg, forskare i klinisk fysiologi vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.

3D-utskrivna medicinska modeller gör operationer säkrare

3D-utskrivna medicinska modeller används nu vid operationer på Skånes...

Läs mer


Organisationer vill se ökad hållbarhet för elektronikprodukter

Den snabba konsumtionen av elektronikprylar ger upphov till stora mängder avfall och skadliga...

Läs mer

Förändringar i Saabs koncernledning

Gunnar Wieslander lämnar efter fyra år Saab och rollen som chef för affä...

Läs mer

WICONA i framkant för grönare byggsystem


Hydro har sedan lanseringen för ett år sedan vunnit mer än 40 stora och små...

Läs mer
Värmningsugn för göt vid Uddeholms AB.

Stora delar av svensk stålindustri går nu samman för mer elektrisk ämnesvärmning

Energimyndigheten beviljar projektet som kan leda till effektivare produktion med mindre...

Läs mer
Kontrollmätning av stång vid Ovako Sweden AB, Hällefors.

Svag uppgång för råstålsproduktionen 2019

Under 2019 producerades sammanlagt 4 721 tusen ton råstål i Sverige. Det innebär...

Läs mer
Saabs skolflygplan T-7A.

Saab startar produktion av skolflygplan i Linköping

Saab påbörjade produktionen av sina delar av skolflygplanet T-7A i Linköping...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se