Facebook

Instagram

Stora investeringar i CLAAS traktorfabrik


2019-04-23

CLAAS investerar bland annat i AGV som är ett slags slingstyrt fordon som används för förflyttning av traktorkroppen i tillverkningen.
Bild: Arnaud Derouet/CLAAS
CLAAS investerar bland annat i AGV som är ett slags slingstyrt fordon som används för förflyttning av traktorkroppen i tillverkningen.

CLAAS traktorfabrik i Le Mans.
Bild: Arnaud Derouet/CLAAS
CLAAS traktorfabrik i Le Mans.

Under drygt två år satsar CLAAS cirka 30 miljoner euro i sin traktorfabrik i franska Le Mans. Halva monteringslinjen har gjorts om under 2018 och i år kommer resterande del av linjen att fräschas upp för att göra de sista finjusteringarna under början av 2020.

– Vi är fortfarande relativt nya på traktormarknaden men vi har nu bra möjligheter att bredda sortimentet. Vi har en årsproduktion på 10 000 traktorer baserat på ett skift, men fabriken har en kapacitet på 15 000 traktorer på samma tid. Med mer än ett skift är siffran ännu högre, säger Jens Foerst som är chef för traktordivisionen hos CLAAS.

Sedan CLAAS tog över Renaults traktorfabrik 2003 i franska Le Mans har fabriken utvecklats markant. Under åren 2008 till 2017 genomförde CLAAS omfattande investeringar i bland annat ett nytt måleri för chassi, nybyggnation av testcenter och ett automatiskt system för komponentlager. Flödet har optimerats i fabriken så numera är det bara de delar som ska användas på monteringslinjen just då, som körs ut till montörerna. De andra lagerhålls. Det bidrar till bättre effektivitet inom logistiken.

Det senaste investeringsprojektet kallar CLAAS för ”Forth”. I det första steget under 2018 har den första halvan av monteringslinjen uppdaterats. Bland annat har CLAAS investerat i AGV (automated guided vehicle), som är ett slingstyrt fordon som används för förflyttning av traktorkroppen i tillverkningen, samtidigt som monteringen sker. Det gör fabriken flexibel och anpassningsbar till framtida förändringar.

– Under de senaste åren har CLAAS gjort mycket för att bredda produktportföljen för att möta kundernas behov. Det har skapat utmaningar för oss här i fabriken. Traktorerna blir mer och mer avancerade så vi har varit tvungna att förändra vårt system för logistik och IT. Nu kan vi tillverka flera olika traktormodeller utan att uppleva några begränsningar, säger Jens Foerst.

Traktorfabriken sysselsätter idag runt 700 medarbetare. Flödet i fabriken håller på att optimeras för att göra produktionen ännu mer effektiv. Under 2019 slutförs projektet med ombyggnation av monteringslinjen, optimering av logistikflödet och förbättring av arbetsförhållandena. Allt för att få bättre tillförlitlighet, ökad kvalitet och förbättrad lönsamhet i produktionen.

– I sommar kommer vi bland annat att ta bort resterande transportband och ersätta dem med AGV. Allt ska var klart under 2019 så att de slutliga justeringarna kan göras under våren 2020, säger Jens Foerst.

En stor del av CLAAS traktorverksamhet ligger i Frankrike. Förutom fabriken i Le Mans ligger CLAAS testcenter en mil utanför staden, CLAAS utbildningscentrum ligger i Évreux och huvudkontoret för traktortillverkningen ligger i Vélizy i utkanten av Paris. Stortraktorn XERION som kom år 1993 har hela tiden tillverkats i tyska Harsewinkel där också CLAAS globala huvudkontor ligger.

CLAAS satsar stora pengar på forskning och utveckling. Eftersom CLAAS är ett familjeägt bolag finns inga krav på att ge utdelning till aktieägarna. Istället återinvesteras överskottet i verksamheten. CLAAS lägger årligen runt sex procent av omsättningen på forskning och utveckling. Men när det kommer till traktorutveckling ligger den siffran på upp till nio procent.
Källa: Swedish Agro


Skriv ut

Lettland och Estland beställer Carl-Gustaf M4

Saab har fått beställningar från den lettiska och den estniska försvarsmakten för leveranser av Carl-Gustaf® M4. Leveranserna kommer att äga rum 2021-2024.

Läs mer
Elmia automation 550


Saab tecknar supportavtal gällande SK60

Saab har förlängt support- och underhållsavtalet med den svenska fö...

Läs mer
Hexagon
Ola Tengroth, VD, Lesjöfors, är en av årets ambassadörer för Elmia Subcontractor 2020.

Klassiska underleverantören går in i en digital framtid

De sätter en ära i hög servicenivå, satsar på intern kompetens och...

Läs mer


Nytt högteknologiskt automationslabb i Skellefteå

Skellefteå kommun investerar 10 miljoner kronor i ett högteknologiskt automationslabb....

Läs mer
Saab 2000 ERIEYE AEWC.

Saab får beställning på flygburet sensorsystem

Saab har tecknat kontrakt och fått en beställning på det flygburna sensorsystemet...

Läs mer
Tahira Razas forskning stärker Högskolan Västs gedigna kunskapsbank inom additiv tillverkning med L-PBF för legeringen 718.

Tahiras forskning – ett steg närmare klimatsmarta flygmotorer

Tahira Razas forskning öppnar helt nya möjligheter att tillverka flyg- och rymdmotorer...

Läs mer
Propoint AB har byggt ut kapaciteten och säkrat fortsatt tillväxt med sin senaste investering, en selektivlödare Ersa Versaflow 4/55.

Växande marknad för elektroniklösningar

Elektronikföretagen får en alltmer framskjuten roll i svensk tillverkande industri i...

Läs mer
Ingenjörerna i brev till regeringen:

Satsa på nordisk återhämtningsplan

Genom satsningar på elektrifiering, AI-forskning, omställning av transporter och...

Läs mer

Idag levererar Spendrups handsprit till Region Örebro

Idag levererar Spendrups 330 liter handsprit till Universitetssjukhuset Örebro.

Behovet av handsprit och desinfektionsmedel är fortfarande stort, inte minst inom hälso-...

Läs mer


Stålproduktionen minskade i april

Under april sjönk råstålsproduktionen i Sverige jämfört med samma...

Läs mer
Samriskföretaget mellan Volkswagen-koncernen och den svenska batteritillverkaren Northvolt AB tar nu fart. Det har beslutats att Volkswagen kommer att bygga anläggning och infrastruktur för samriskföretagets fabrik \

Volkswagen investerar i batteritillverkning i Salzgitter

Volkswagen bygger anläggning och infrastruktur för den med Northvolt AB gemensamma...

Läs mer
\

Två driftsäkra gasolpumpar med VapourView till Preem

Preem kontaktade Z&I eftersom de behövde byta ut två gamla centrifugalpumpar fö...

Läs mer
Personalen vid Rekordverken får utbildning i hur verktyget FP Analyzer fungerar och hur det bidrar till färre stopp i produktionskedjan.

FP Analyzer - smart verktyg för att minska produktionsförluster

En av de viktigaste faktorerna för en lönsam och effektiv produktion är att ha koll...

Läs mer


Mest lästa

Finnsafety


Drivsystem

Elektronik-expo
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se