Facebook

Instagram

Stålbolaget H2 Green Steel ska tillverka fossilfritt stål vid Luleälven


2021-02-24

Foto från den digitala presskonferensen den 23 februari.
Bild: Jernkontoret
Foto från den digitala presskonferensen den 23 februari.

Sverige leder utvecklingen av fossilfri stålproduktion och under tisdagen presenterades en ny industrisatsning för storskalig fossilfri ståltillverkning i Norrbotten. Ambitionen och tidsplanen är optimistisk med produkstionsstart under 2024 och en kapacitet på 5 miljoner ton stål årligen från 2030.

Under en presskonferens den 23 februari presenterade investmentbolaget Vargas Holding en ny industrisatsning för storskalig fossilfri ståltillverkning. Bolaget som går under namnet H2 Green Steel planerar att förlägga satsningen mellan Boden och Luleå med produktionsstart redan under 2024.

Enligt Harald Mix, en av initiativtagarna bakom H2 Green Steel, är planen att producera fem miljoner ton stål årligen, från 2030.

– Det är en ambitiös satsning och det gör mig mycket stolt att vi inom stålindustrin i Sverige går före resten av världen och leder utvecklingen mot fossilfrihet. Vi tar omställningen för klimatet till en mycket konkret nivå, inom många av våra järn- och stålföretag, men inte minst via HYBRIT-projektet. Den här satsningen på H2 Green Steel är ytterligare ett bevis på att utvecklingen mot fossilfrihet inom järn och stål sker i Sverige, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

– Behovet av stål världen över ökar, inte minst i takt med att vi ställer om våra samhällen till att bli mer hållbara. Den här nya satsningen på fossilfri stålproduktion kan förhoppningsvis öka förståelsen hos både beslutsfattare och allmänhet att tillväxt inom järn- och stålindustrin i Sverige gynnar det globala klimatet, fortsätter Bo-Erik Pers.

– Jag ser fram emot att följa den här satsningen. Fossilfri energi är en av Sveriges viktigaste tillgångar och bolaget H2 Green Steel lyfter själva elektrifieringen som nyckeln till fossilfri stålproduktion. Samtidigt vet vi att den utbyggnad av elsystemet som krävs i och med samhällets elektrifiering är en stor utmaning för hela landet. Investeringar i både nät och fossilfri elproduktion som kan garantera ett kostnadseffektivt system med hög leveranssäkerhet kommer att vara avgörande för omställningen till fossilfrihet, säger Bo-Erik Pers.


Namntung satsning i teknik för fossilfrihet
Henrik Henriksson, nuvarande vd på Scania, tillträder som vd för det nystartade stålbolaget den 1 maj 2021. Bakom initiativet står också Carl-Erik Lagercrantz, vd Vargas Holding, ordförande för Northvolt och nu styrelseordförande för H2 Green Steel, Harald Mix, styrelseordförande för Vargas Holding, vd Altor Equity Partners och nu styrelseledamot i H2 Green Steel (H2GS AB), Maria Persson-Gulda, teknisk direktör H2 Green Steel, styrelseproffset och affärsängeln Christina Stenbeck samt innovatören och entreprenören Daniel Ek.

– Vi vill vara stålindustrins Tesla, säger Carl-Erik Lagercrantz under presskonferensen.

Carl-Erik Lagercrantz beskriver också hur HYBRIT-projektet, den europeiska gröna given och bolagets egna lärdomar från utvecklingen av batteribolaget Northvolt har bidragit till skapandet av H2 Green Steel.

Med på presskonferensen var också kommunstyrelsens ordförande i Luleå, Carina Sammeli och kommunstyrelsens ordförande i Boden, Claes Nordmark. Båda skickade ett tydligt budskap om vilken viktig satsning H2 Green Steel innebär för Norrbottensregionen, för svenskt välstånd och för den globala klimatomställningen.


Källa: Jernkontoret


Skriv utDe hemlighetsfulla plexcitonpartiklarna studerades i Lund. I labbet användes en apparat för att generera ultrakorta pulser.
De hemlighetsfulla plexcitonpartiklarna studerades i Lund. I labbet användes en apparat för att generera ultrakorta pulser.

Lundaforskare löser nanomysterium som på sikt kan hjälpa världen att nå hållbarhetsmålen

Ett forskarlag vid Lunds universitet har lyckats komma de så kallade plexcitonerna in på bara skinnet. De säregna partiklarnas hemligheter har tidigare varit höljda i dunkel....

Läs mer
Kapab


Jernbro frigör dolda värden i industrin med Energy Management

De flesta industrier har stor potential att öka sin lönsamhet och minska sin på...

Läs mer
Dustcontrol


Volvokoncernen och SSAB i samarbete om världens första fordon av fossilfritt stål

Volvokoncernen och SSAB har tecknat ett samarbetsavtal om forskning, utveckling, serieproduktion...

Läs mer
Gloab550


Saab och FMV förlänger support- och underhållskontrakt för Gripen

Saab och Försvarets Materielverk (FMV) har idag förlängt ett kontrakt avseende...

Läs mer
Hexagon

Investering i kraftnät möjliggör koldioxidfri stålproduktion

Regeringen har gett klartecken till Affärsverket svenska kraftnät att starta det fö...

Läs mer
Undersökning från Trend Micro Research avslöjar att bristen på samarbete mellan IT och driftsteknik bromsar satsningar på säkerhet

Cyberattacker mot uppkopplade fabriker slår ut produktionen i dagar

En ny undersökning från Trend Micro avslöjar att 61 procent av tillverkare har...

Läs mer
Luckan som testades är 3D-printad i nylonplast av typen PA2200.

Saab testar 3D-printad reservdel på Gripen för reparationer i fält

Saab har genomfört ett test där Gripen för första gången flög med en...

Läs mer
Säljare och köpare. Hans Johansson (till vänster) och Kerstin Johansson tillsammans med Sune Lantz och Per Rodert (till höger).

Alfing sålt till Jönköpingsföretaget Inev: ”Viktigt för oss att hitta en långsiktig ägare”

Den framgångsrika industrikoncernen Alfing AB i Älmhult har förvärvats av...

Läs mer


Andelen förnybara energikällor för kraftförsörjning till anläggningarna ökar avsevärt

Volkswagen-koncernen gjorde betydande framsteg med att förse sina anläggningar med el...

Läs mer
LKAB:s industriområde Vitåfors i Gällivare.

Nu etableras världens första produktionsanläggning för fossilfri järnsvamp i Gällivare

SSAB, LKAB och Vattenfall tar nu ett nytt och avgörande kliv framåt i arbetet med att...

Läs mer


Mest lästa

Finnsafety


Drivsystem

Edmolift

Laser componentsUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se