Facebook

Instagram

Saab presenterar första Gripen E för Brasilien


2019-09-11

Generalmajor Mats Helgesson, flygvapenchef, generallöjtnant Antonio Carlos Moretti Bermudez, brasiliansk flygvapenchef;  Fernando Azevedo e Silva, Brasiliens försvarsminister; Håkan Buskhe, VD och koncernchef, samt Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.
Bild: Saab
Generalmajor Mats Helgesson, flygvapenchef, generallöjtnant Antonio Carlos Moretti Bermudez, brasiliansk flygvapenchef;  Fernando Azevedo e Silva, Brasiliens försvarsminister; Håkan Buskhe, VD och koncernchef, samt Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Brazilian - Gripen E
Bild: Saab
Brazilian - Gripen E

Saab har tagit ytterligare ett viktigt steg i leveranserna av Gripen E till den brasilianska kunden. Vid en ceremoni i Linköping den 10 september levererades den första brasilianska Gripen E för att markera starten på flygtestprogrammet. 

Inledningsvis kommer flygtesterna att utföras i Sverige och i slutet av 2020 kommer flygplanet att flyttas till Brasilien för att fortsätta flygtesterna där. Leveranserna till det brasilianska flygvapnet kommer att inledas under 2021.

Den 10 september hölls en ceremoni i Linköping för att uppmärksamma denna viktiga milstolpe. Vid ceremonin deltog Fernando Azevedo e Silva, Brasiliens försvarsminister; generallöjtnant Antonio Carlos Moretti Bermudez, brasiliansk flygvapenchef; Nelson Antonio Tabajara de Oliveira, Brasiliens ambassadör i Sverige; generallöjtnant Carlos Augusto Amaral Oliveira, stabschef för det brasilianska flygvapnet; Peter Hultqvist, försvarsminister samt generalmajor Mats Helgesson, flygvapenchef. Representanter från Saab var Håkan Buskhe, VD och koncernchef, samt Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

– Jag är stolt över att vi tillsammans med den brasilianska industrin kan medverka till att bygga ett långsiktigt strategiskt partnerskap med Brasilien och det brasilianska flygvapnet. Med Gripen kommer Brasilien att ha ett av de mest avancerade stridsflygplanen i världen och tekniköverföringsprogrammet kommer att göra det möjligt för Brasilien att utveckla, producera och underhålla överljudsflygplan, säger Håkan Buskhe, VD och koncernchef för Saab.

– Gripen ökar det brasilianska flygvapnets operationella förmåga stärker ett partnerskap som garanterar tekniköverföring till Brasilien, främjar forskning och industriell utveckling i båda länderna, säger Fernando Azevedo e Silva, Brasiliens försvarsminister.

– F-39 Gripen innebär ett betydande teknologiskt kliv för stridsflyget i brasilianska flygvapnet. Det är också ett mycket bra exempel på gemensam utveckling baserat på överföringen av teknologi och främjandet av försvarsindustrin. Det brasilianska flygvapnet har nu en ny plattform för olika typer av uppdrag för att klara av att kontrollera, försvara och integrera det nationella territoriet. Gripenprogrammet har från första början gynnat det brasilianska samhället. Jag är väldigt glad att vara en del av det här historiska ögonblicket för brasilianskt stridsflyg, säger general Antonio Carlos Moretti Bermudez, chef för det brasilianska flygvapnet.

Partnerskapet med Brasilien startade 2014 med att ett kontrakt (ordervärde 39,3 miljarder kronor) gällande utveckling och produktion av 36 Gripen E/F för det brasilianska flygvapnet, inklusive relaterade system, support och utrustning. Saab driver på utvecklingen av den lokala flygindustrin via sina brasilianska partner i Gripen-programmet där ett omfattande tekniköverföringsprogram ingår, vilket ska levereras över cirka tio år.

Brasilianska tekniker och ingenjörer medverkar vid utvecklingen och produktionen av den brasilianska Gripen E/F. Denna integration är en del av tekniköverföringen och syftar till att ge den praktiska kunskap som är nödvändig för utförandet samma aktiviteter i Brasilien. Under 2021 kommer montering av 15 kompletta flygplan att inledas i Brasilien. Utvecklingen av den tvåsitsiga Gripen F fortskrider med omfattande aktiviteter vid Gripen Design and Development Network (GDDN) i Gavião Peixoto, Brasilien. Leveranserna av Gripen F förväntas inledas under 2023.  

Gripen E bygger vidare på de framgångsrika tidigare versionerna. Gripen är ett modernt stridsflygplan med en balanserad design och utrustad med allt man kan begära av ett multirollflygplan.

Gripen är för närvarande i tjänst i fem länder: Sverige, Sydafrika, Tjeckien, Ungern och Thailand, och snart även Brasilien. Den brittiska testpilotskolan ETPS använder Gripen som plattform för utbildning av testpiloter.

F-39 är det brasilianska flygvapnets beteckning på Gripen.Källa: Saab


Skriv ut

Affärsläget fortsätter att försvagas för industrin

Affärsläget fortsätter att försvagas för Sveriges teknikindustri, och efterfrågan sjunker snabbt under fjärde kvartalet, visar den senaste konjunkturbedö...

Läs mer
Hexagon
Med hjälp av termisk sprutning kan man öka hållbarheten och minska klimatpåverkan inom en rad olika applikationer.

Termisk sprutning bidrar till att lösa klimatutmaningarna

Billigare bränsleceller. Bromsskivor med längre livslängd. Miljövänligare...

Läs mer
ARmaskinservice 550
Fem gasturbiner från Siemens i Finspång ska köras som spetslast och göra det vitryska elnätet flexibelt och stabilt.

Svensk gasturbinteknik ska stabilisera vitryska elnätet

Siemens ska leverera kraftgenereringsutrustning till två nya kraftverk i Vitryssland. Kund...

Läs mer
Shangzhi Chen, doktorand, och Magnus Jonsson, forskningsledare inom organisk fotonik och nano-optik, Laboratoriet för organisk elektronik.

De skapar styrbara plasmoner i plast

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik, Linköpings universitet, har tagit fram...

Läs mer

Laginsatsen lyfter AIA, LU-VE Sweden AB till nya höjder


AIA, LU-VE Sweden AB slår rekord. Som en av Europas största tillverkare av luftvä...

Läs mer
Gustav Essebro, vd på TK Botnia, talade om 3D-modelleringens fördelar på ett seminarium om ingenjörsmässigt byggande i trä. Evenemanget hölls i Stockholm den 14 november av branschorganisationen Svenskt trä.

3D-modellering med hög byggbarhet och stor flexibilitet lämpar sig utmärkt för träkonstruktion

Att digitaliseringen är framtiden i byggbranschen är det nog ingen som ifrågasä...

Läs mer

Derome fortsätter den framgångsrika satsningen i Skåne


Deromes satsning i Skåne går som tåget! På två år har fö...

Läs mer

Nytt stålservicecenter gör Areco Metals till totalleverantör av stål


Areco-koncernen växer så att det knakar. Under de senaste åren har företaget...

Läs mer
Gerdau Steel Mill Operations

Gerdau och SKF i avtal för att förbättra produktiviteten vid brasilianska stålverk

Gerdau och SKF har ingått ett avgiftsbaserat avtal för att öka produktiviteten och...

Läs mer

Moelvens limträproduktion digitaliseras med hjälp av IFS

<span><span><span><span><span><span><span>Moelven Industriers limträbolag vill jobba smartare, mer hållbart och i flera projekt parallellt. När de valde nytt ERP-system föll valet på IFS Applications.</span></span></span></span></span></span></span>

Norska industrijätten Moelven Industrier väljer IFS Applications för att...

Läs mer
ABB Smart Sensor

ABB och Stena Recycling i nytt miljösmart samarbete

ABB och Stena Recycling har skrivit ett långsiktigt samarbetsavtal om återvinning av...

Läs mer
Bengt Lindqvist, ekonom vid Teknikföretagen och författare till rapporten ”Var är produktivitetstillväxten?”.

Minskad produktivitet globalt enligt ny rapport

Tillväxten i BNP och BNP-produktivitet globalt och i de flesta länder har fallit gradvis...

Läs mer
Högskolan Väst har valts ut som ESS-partner för att utveckla och spruta på en självlysande keramisk ytbeläggning på en måltavla i ESS forskningsanläggning i Lund.

Prestigeuppdrag till högskolan från unik forskningsanläggning i Lund

Högskolan Västs kompetens inom termisk sprutning spelar en avgörande roll i den nya...

Läs mer

Ny design på skärverktyg kan ge lägre flygpriser om tio år

Doktoranden Nageswaran Tamil Alagans forskningsresultat kan ge vissa industriella skärverktyg en generell livstidsökning med 30 procent.

Två-tre minuter. Så kort livslängd har skärverktyg vid tillverkning av vissa...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se