Facebook

Instagram

Saab presenterar första Gripen E för Brasilien


2019-09-11

Generalmajor Mats Helgesson, flygvapenchef, generallöjtnant Antonio Carlos Moretti Bermudez, brasiliansk flygvapenchef;  Fernando Azevedo e Silva, Brasiliens försvarsminister; Håkan Buskhe, VD och koncernchef, samt Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.
Bild: Saab
Generalmajor Mats Helgesson, flygvapenchef, generallöjtnant Antonio Carlos Moretti Bermudez, brasiliansk flygvapenchef;  Fernando Azevedo e Silva, Brasiliens försvarsminister; Håkan Buskhe, VD och koncernchef, samt Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Brazilian - Gripen E
Bild: Saab
Brazilian - Gripen E

Saab har tagit ytterligare ett viktigt steg i leveranserna av Gripen E till den brasilianska kunden. Vid en ceremoni i Linköping den 10 september levererades den första brasilianska Gripen E för att markera starten på flygtestprogrammet. 

Inledningsvis kommer flygtesterna att utföras i Sverige och i slutet av 2020 kommer flygplanet att flyttas till Brasilien för att fortsätta flygtesterna där. Leveranserna till det brasilianska flygvapnet kommer att inledas under 2021.

Den 10 september hölls en ceremoni i Linköping för att uppmärksamma denna viktiga milstolpe. Vid ceremonin deltog Fernando Azevedo e Silva, Brasiliens försvarsminister; generallöjtnant Antonio Carlos Moretti Bermudez, brasiliansk flygvapenchef; Nelson Antonio Tabajara de Oliveira, Brasiliens ambassadör i Sverige; generallöjtnant Carlos Augusto Amaral Oliveira, stabschef för det brasilianska flygvapnet; Peter Hultqvist, försvarsminister samt generalmajor Mats Helgesson, flygvapenchef. Representanter från Saab var Håkan Buskhe, VD och koncernchef, samt Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

– Jag är stolt över att vi tillsammans med den brasilianska industrin kan medverka till att bygga ett långsiktigt strategiskt partnerskap med Brasilien och det brasilianska flygvapnet. Med Gripen kommer Brasilien att ha ett av de mest avancerade stridsflygplanen i världen och tekniköverföringsprogrammet kommer att göra det möjligt för Brasilien att utveckla, producera och underhålla överljudsflygplan, säger Håkan Buskhe, VD och koncernchef för Saab.

– Gripen ökar det brasilianska flygvapnets operationella förmåga stärker ett partnerskap som garanterar tekniköverföring till Brasilien, främjar forskning och industriell utveckling i båda länderna, säger Fernando Azevedo e Silva, Brasiliens försvarsminister.

– F-39 Gripen innebär ett betydande teknologiskt kliv för stridsflyget i brasilianska flygvapnet. Det är också ett mycket bra exempel på gemensam utveckling baserat på överföringen av teknologi och främjandet av försvarsindustrin. Det brasilianska flygvapnet har nu en ny plattform för olika typer av uppdrag för att klara av att kontrollera, försvara och integrera det nationella territoriet. Gripenprogrammet har från första början gynnat det brasilianska samhället. Jag är väldigt glad att vara en del av det här historiska ögonblicket för brasilianskt stridsflyg, säger general Antonio Carlos Moretti Bermudez, chef för det brasilianska flygvapnet.

Partnerskapet med Brasilien startade 2014 med att ett kontrakt (ordervärde 39,3 miljarder kronor) gällande utveckling och produktion av 36 Gripen E/F för det brasilianska flygvapnet, inklusive relaterade system, support och utrustning. Saab driver på utvecklingen av den lokala flygindustrin via sina brasilianska partner i Gripen-programmet där ett omfattande tekniköverföringsprogram ingår, vilket ska levereras över cirka tio år.

Brasilianska tekniker och ingenjörer medverkar vid utvecklingen och produktionen av den brasilianska Gripen E/F. Denna integration är en del av tekniköverföringen och syftar till att ge den praktiska kunskap som är nödvändig för utförandet samma aktiviteter i Brasilien. Under 2021 kommer montering av 15 kompletta flygplan att inledas i Brasilien. Utvecklingen av den tvåsitsiga Gripen F fortskrider med omfattande aktiviteter vid Gripen Design and Development Network (GDDN) i Gavião Peixoto, Brasilien. Leveranserna av Gripen F förväntas inledas under 2023.  

Gripen E bygger vidare på de framgångsrika tidigare versionerna. Gripen är ett modernt stridsflygplan med en balanserad design och utrustad med allt man kan begära av ett multirollflygplan.

Gripen är för närvarande i tjänst i fem länder: Sverige, Sydafrika, Tjeckien, Ungern och Thailand, och snart även Brasilien. Den brittiska testpilotskolan ETPS använder Gripen som plattform för utbildning av testpiloter.

F-39 är det brasilianska flygvapnets beteckning på Gripen.Källa: Saab


Skriv ut

Eurobattery Minerals inleder borrningar i sin spanska fyndigheten för batterimineraler

Eurobattery Minerals AB ett svenskt gruv- och prospekteringsföretag med visionen att hjälpa Europa att bli självförsörjande på etiska batterimineraler avsedda för...

Läs mer
Hexagon


Fackliga förhandlingar om tillfälliga permitteringar i finska verksamheten har avslutats

I slutet av augusti införde SSAB flexibilitetsåtgärder för att anpassa...

Läs mer
ARmaskinservice 550

Hur plasten är uppbyggd har stor betydelse för ökad plaståtervinning

Hur plasten är uppbyggd är lika viktigt som designen på plastprodukten för...

Läs mer

Nu kommer nya användningsområden för gummigranulat i byggbranschen

Carl Zide, VD på Massbalans.

Svensk Däckåtervinning (SDAB) har inlett ett samarbete med Massbalans AB för att...

Läs mer


Stålproduktionen ökade under augusti

Den svenska råstålsproduktionen uppgick till 362 tusen ton under augusti 2019. Det...

Läs mer

Nu ökas digitaliseringstakten i Gnosjöregionen


För industrins räkning innebär den pågående digitaliseringen en så...

Läs mer


NYLI första laboratoriet i Norden att ackrediteras inom provning vid partikelanalys

NYLI Metrology AB i Uddevalla, har som det första laboratoriet i Norden blivit ackrediterat av...

Läs mer

ebm-papst utvecklar fläktar för ideala odlingsförhållanden i växthus

AxiCool med vitt fläkthus för horisontell luftcirkulation i växthus.

Det blir allt fler växthusodlare som driver kommersiellt inriktade växthusföretag...

Läs mer

Ny accelerator ska öka innovationsnivån på tjänster

Från vänster: Björn Westling och Filip Tideman, Johanneberg Science Park, Julia Jonasson, RISE, Sofia Ganslandt, Johanneberg Science Park, Malin Jovanovic Gunnarsson och Jessica Oldborn, Framtidens Företag, Eva Hellberg, Johanneberg Science Park.

Ett unikt pilotprojekt i Västra Götaland ska fylla hålrummet när det gä...

Läs mer


Konjunkturvändningen är nära

De svenska underleverantörerna upplever att högkonjunkturen snart är över. Det...

Läs mer
Bilden visar ett schema för heterodyndetektion på terahertznivå med hjälp av grafen. Två terahertzvågor (röda) kopplas till grafen, där de kombineras eller blandas.

Grafen banar väg för nästa generations rymdteleskopsensorer

Forskare på Chalmers tekniska högskola har demonstrerat en grafendetektor som kan...

Läs mer

Så gör OEM och leverantör lyckade affärer

PO Svedlund, Scanias förre inköpsdirektör, ska berätta hur affären blir lyckad för både leverantören och OEM-företaget under Elmia Subcontractor.

Hur blir affären lyckad för både leverantören och OEM-företaget? Den...

Läs mer
Generalmajor Mats Helgesson, flygvapenchef, generallöjtnant Antonio Carlos Moretti Bermudez, brasiliansk flygvapenchef;  Fernando Azevedo e Silva, Brasiliens försvarsminister; Håkan Buskhe, VD och koncernchef, samt Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Saab presenterar första Gripen E för Brasilien

Saab har tagit ytterligare ett viktigt steg i leveranserna av Gripen E till den brasilianska kunden...

Läs mer

Haldex polisanmäler misstänkt företagsspioneri och dataintrång

Haldex har lämnat in en polisanmälan om misstänkt företagsspioneri och...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se